Pratite nas

Hrvatska

Ideologijom protiv znanosti ili ponovna deložacija Franje Tuđmana iz Opatičke 10

Objavljeno

na

lokacija

Sinoć je na Dnevniku HTV, onome što traje od 19 do 20 sati, objavljena informacija kako predsjednica Republike Hrvatske opet namjerava preseliti svoj ured s Pantovčaka na primjereniju lokaciju. (video prilog)

[ad id=”93788″]

Vidno uzbuđena reporterka HTV-a javila se s Opatičke ulice ispred broja 10 uvjeravajući javnost, a valjda i predsjednicu, kako bi najbolje bilo da baš tu preseli. Dramatika priloga sugerirala je kako je deložacija stanara već započela.

Za one koji ne znaju, u toj se palači iz 1840. godine već gotovo 55 godina nalazi Hrvatski institut za povijest (HISP) koji je utemeljio i do smjene 1967. godine vodio dr. Franjo Tuđman. Za one koji znaju, očito je da je Agitprop plasirao ovu (dez)informaciju ne bi li djelatnike HISP-a i dio javnosti konfrontirao s predsjednicom Republike. Vlast kojoj je upravo istekao rok trajanja pokušavala je raznim smicalicama od manipulacije procesom „tematskog vrjednovanja“ do krivotvorenja rezultata „reakreditacije“ diskreditirati Institut i njegove djelatnike, u čemu nisu uspjeli. Nije lako dovesti u pitanje instituciju s bogatom tradicijom, koja godišnje izdaje pet znanstvenih časopisa i koja je samo u protekloj godini objavila preko 20 knjiga, među kojima i „Tuđmanov arhiv“ što ga je u prošlom mjesecu izaslanstvo Instituta darovalo predsjednici tijekom prijema u njezinu uredu na Pantovčaku.

seli predsjednicaSilan trud Jovanovića, Zelenike, Zlatar i družine ostao je uzaludan. Nisu uspjeli potkopati niti znatno mlađi, ali ne i manje važan Hrvatski dokumentacijsko-memorijalni centar Domovinskog rata, koji su htjeli nadomjestiti raznim pseudoznanstvenim i pseudograđanskim organizacijama tipa Documenta, Recom, Gariwo i sl. Ideologiji je znanost koja nije u njezinoj službi najveći neprijatelj, a ideološko-politički aktivisti sa srednjom stručnom spremom puno su podobniji tumači suvremene povijesti od doktora humanističkih znanosti. Zato oni dobivaju neograničen prostor u medijima, a neki su dobili i najviša državna odličja, što je isto kao kada bi Hrvatska vatrogasna zajednica odlikovala piromane za zasluge u čuvanju javne i privatne imovine od požara.

Suočeni s gubitkom (potpore) vlasti, kvaziljevičarski projugoslavenski aktivisti povlače se na rezervne položaje. Na javnoj sceni ostaje samo grupica ilegalaca prerušena u novinare manjinske zajednice. Izbor mandatara iz „neprijateljske emigracije“ i najavu ukidanja donacija iz državnog proračuna doživljavaju kao udar na tekovine revolucije zapravo na privilegije i osobne egzistencije. Neće valjda zaslužni omladinci pod starost tražiti posao. Inzistiranje na stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti za njih je očit primjer „fašizacije društva“ koja dovodi u pitanje podobnost i zasluge antifašističkih djedova i pradjedova. Ideološki rat se nastavlja.

Nakon izvršenoga pregrupiranja, uz podršku saveznika iz „regiona“, Moskve i Pjongjanga bit će obavljene pripreme za antidemokratsku ofenzivu. Očekuju se žestoki udari na najslabije točke obrane te gerilski napadi na istaknute pojedince i (znanstvene) institucije Republike Hrvatske. Pozivam kolegice i kolege da provjere kućna i prijenosna računala, plate račune za internet i mobitele kako ne bi došlo do isključenja te se pripreme za odsudnu obranu.

‘U pričuvi svakako držati džepnu svjetiljku, kemijsku olovku i veliku bilježnicu s debelim koricama’, komentirao je na facebooku Prof.dr. Ivo Lučić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Objavljeno

na

Objavio

Napokon je došlo vrijeme za ispravljanje nepravde koju je još 2012. SDP-ova Vlada nanijela Slavoniji, Baranji i Srijemu, stavljajući nas u istu statističku regiju sa Zagrebom! Hvala našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću! – poručio je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić komentirajući prijedlog nove podjele prema kojoj bi slavonske županije činile zasebnu NUTS2 regiju, odvojenu od Zagreba, što će istoku Lijepe Naše omogućiti veći postotak sredstava iz EU fondova te time brži i kvalitetniji razvoj.

Ispravljena nepravda

Anušić je istaknuo da se Slavonija napokon oslobađa nepravednog stiska u kojem se našla mimo svoje volje:

– Ovu sam temu otvorio i 2015. godine, kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Zbog takve statističke podjele, koju možemo „zahvaliti“ čudnovatoj SDP-ovoj Vladi, Osječko-baranjska i sve slavonske županije bile su zakinute za golemi iznos EU poticaja za poduzetnike i obrtnike te kod financiranja projekata iz fondova Europske unije.

U istoj regiji s Gradom Zagrebom, koji je razvijen iznad prosjeka EU-a, umjetno nam je podignuta razina razvijenosti (Slavonija je na 40% prosjeka EU-a – op. ur.), pa smo u manjem postotku mogli povlačiti europski novac! Novom će podjelom Slavonija i Baranja moći dobiti dvostruko veći stupanj potpora!

Više ulaganja i EU novca

Dodao je da je dosadašnji ustroj statističkih regija jedan od razloga zbog čega Slavonija nije mogla sustizati razvijenije dijelove Lijepe Naše.

– Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo o investicijama i poduzetništvu.

Nakon što Slavonija, zajedno s dijelom središnje Hrvatske, postane zasebna statistička regija u razini našega stvarnog indeksa razvijenosti, očekujemo znatno bolju i kvalitetniju apsorpciju i sredstava iz europskih fondova, i subvencija za poduzetnike, i poticaja za investicije na istoku Hrvatske!

 

IVAN ANUŠIĆ: Rad i upornost uvijek donose rezultat!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Rugvica: Otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana te otkriven spomenik prvom predsjedniku RH

Objavljeno

na

Objavio

U Rugvici je u petak otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Trg su otkrivanjem spomenika otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja tog Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna.

Izrazivši zadovoljstvo što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem zemlje koji već imaju spomenike podignute prvom hrvatsko predsjedniku, Jandroković je rekao da time žitelji Rugvice odaju počast i vrednuju djelovanje dr. Franje Tuđmana i njegovu političku ostavštinu, bitnu za hrvatski narod i državu.

“Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio. Ti spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo. Slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremio, pripremao i živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta”, rekao je Jandroković.

Izaslanica premijera Gabrijela Žalac rekla je da je općina Rugvica zbog svog prometnog položaja i blizine Zagreba jedna od najrazvijenijih općina u zemlji. Istaknula je i važnost nove NUTS 2 podjele RH što će omogućiti jačanje gospodarstva okolnih područja Grada Zagreba.

Žalac je rekla i da je danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je da je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. “Energija, vizija, odlučnost ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjenika i po tome ga se i danas prisjećamo”, rekao je.

Zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku izrazio je i načelnik općine Rugvica Mato Čičak istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njezinih stanovnika – općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija .

Svečanosti su, uz Miroslava Tuđmana i stanovnike Rugvice, nazočili i saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te, Božo Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari