Pratite nas

Hrvatska

Ideologijom protiv znanosti ili ponovna deložacija Franje Tuđmana iz Opatičke 10

Objavljeno

na

lokacija

Sinoć je na Dnevniku HTV, onome što traje od 19 do 20 sati, objavljena informacija kako predsjednica Republike Hrvatske opet namjerava preseliti svoj ured s Pantovčaka na primjereniju lokaciju. (video prilog)

[ad id=”93788″]

Vidno uzbuđena reporterka HTV-a javila se s Opatičke ulice ispred broja 10 uvjeravajući javnost, a valjda i predsjednicu, kako bi najbolje bilo da baš tu preseli. Dramatika priloga sugerirala je kako je deložacija stanara već započela.

Za one koji ne znaju, u toj se palači iz 1840. godine već gotovo 55 godina nalazi Hrvatski institut za povijest (HISP) koji je utemeljio i do smjene 1967. godine vodio dr. Franjo Tuđman. Za one koji znaju, očito je da je Agitprop plasirao ovu (dez)informaciju ne bi li djelatnike HISP-a i dio javnosti konfrontirao s predsjednicom Republike. Vlast kojoj je upravo istekao rok trajanja pokušavala je raznim smicalicama od manipulacije procesom „tematskog vrjednovanja“ do krivotvorenja rezultata „reakreditacije“ diskreditirati Institut i njegove djelatnike, u čemu nisu uspjeli. Nije lako dovesti u pitanje instituciju s bogatom tradicijom, koja godišnje izdaje pet znanstvenih časopisa i koja je samo u protekloj godini objavila preko 20 knjiga, među kojima i „Tuđmanov arhiv“ što ga je u prošlom mjesecu izaslanstvo Instituta darovalo predsjednici tijekom prijema u njezinu uredu na Pantovčaku.

seli predsjednicaSilan trud Jovanovića, Zelenike, Zlatar i družine ostao je uzaludan. Nisu uspjeli potkopati niti znatno mlađi, ali ne i manje važan Hrvatski dokumentacijsko-memorijalni centar Domovinskog rata, koji su htjeli nadomjestiti raznim pseudoznanstvenim i pseudograđanskim organizacijama tipa Documenta, Recom, Gariwo i sl. Ideologiji je znanost koja nije u njezinoj službi najveći neprijatelj, a ideološko-politički aktivisti sa srednjom stručnom spremom puno su podobniji tumači suvremene povijesti od doktora humanističkih znanosti. Zato oni dobivaju neograničen prostor u medijima, a neki su dobili i najviša državna odličja, što je isto kao kada bi Hrvatska vatrogasna zajednica odlikovala piromane za zasluge u čuvanju javne i privatne imovine od požara.

Suočeni s gubitkom (potpore) vlasti, kvaziljevičarski projugoslavenski aktivisti povlače se na rezervne položaje. Na javnoj sceni ostaje samo grupica ilegalaca prerušena u novinare manjinske zajednice. Izbor mandatara iz „neprijateljske emigracije“ i najavu ukidanja donacija iz državnog proračuna doživljavaju kao udar na tekovine revolucije zapravo na privilegije i osobne egzistencije. Neće valjda zaslužni omladinci pod starost tražiti posao. Inzistiranje na stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti za njih je očit primjer „fašizacije društva“ koja dovodi u pitanje podobnost i zasluge antifašističkih djedova i pradjedova. Ideološki rat se nastavlja.

Nakon izvršenoga pregrupiranja, uz podršku saveznika iz „regiona“, Moskve i Pjongjanga bit će obavljene pripreme za antidemokratsku ofenzivu. Očekuju se žestoki udari na najslabije točke obrane te gerilski napadi na istaknute pojedince i (znanstvene) institucije Republike Hrvatske. Pozivam kolegice i kolege da provjere kućna i prijenosna računala, plate račune za internet i mobitele kako ne bi došlo do isključenja te se pripreme za odsudnu obranu.

‘U pričuvi svakako držati džepnu svjetiljku, kemijsku olovku i veliku bilježnicu s debelim koricama’, komentirao je na facebooku Prof.dr. Ivo Lučić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari