Pratite nas

Hrvatska

Ideologijom protiv znanosti ili ponovna deložacija Franje Tuđmana iz Opatičke 10

Objavljeno

na

lokacija

Sinoć je na Dnevniku HTV, onome što traje od 19 do 20 sati, objavljena informacija kako predsjednica Republike Hrvatske opet namjerava preseliti svoj ured s Pantovčaka na primjereniju lokaciju. (video prilog)

[ad id=”93788″]

Vidno uzbuđena reporterka HTV-a javila se s Opatičke ulice ispred broja 10 uvjeravajući javnost, a valjda i predsjednicu, kako bi najbolje bilo da baš tu preseli. Dramatika priloga sugerirala je kako je deložacija stanara već započela.

Za one koji ne znaju, u toj se palači iz 1840. godine već gotovo 55 godina nalazi Hrvatski institut za povijest (HISP) koji je utemeljio i do smjene 1967. godine vodio dr. Franjo Tuđman. Za one koji znaju, očito je da je Agitprop plasirao ovu (dez)informaciju ne bi li djelatnike HISP-a i dio javnosti konfrontirao s predsjednicom Republike. Vlast kojoj je upravo istekao rok trajanja pokušavala je raznim smicalicama od manipulacije procesom „tematskog vrjednovanja“ do krivotvorenja rezultata „reakreditacije“ diskreditirati Institut i njegove djelatnike, u čemu nisu uspjeli. Nije lako dovesti u pitanje instituciju s bogatom tradicijom, koja godišnje izdaje pet znanstvenih časopisa i koja je samo u protekloj godini objavila preko 20 knjiga, među kojima i „Tuđmanov arhiv“ što ga je u prošlom mjesecu izaslanstvo Instituta darovalo predsjednici tijekom prijema u njezinu uredu na Pantovčaku.

seli predsjednicaSilan trud Jovanovića, Zelenike, Zlatar i družine ostao je uzaludan. Nisu uspjeli potkopati niti znatno mlađi, ali ne i manje važan Hrvatski dokumentacijsko-memorijalni centar Domovinskog rata, koji su htjeli nadomjestiti raznim pseudoznanstvenim i pseudograđanskim organizacijama tipa Documenta, Recom, Gariwo i sl. Ideologiji je znanost koja nije u njezinoj službi najveći neprijatelj, a ideološko-politički aktivisti sa srednjom stručnom spremom puno su podobniji tumači suvremene povijesti od doktora humanističkih znanosti. Zato oni dobivaju neograničen prostor u medijima, a neki su dobili i najviša državna odličja, što je isto kao kada bi Hrvatska vatrogasna zajednica odlikovala piromane za zasluge u čuvanju javne i privatne imovine od požara.

Suočeni s gubitkom (potpore) vlasti, kvaziljevičarski projugoslavenski aktivisti povlače se na rezervne položaje. Na javnoj sceni ostaje samo grupica ilegalaca prerušena u novinare manjinske zajednice. Izbor mandatara iz „neprijateljske emigracije“ i najavu ukidanja donacija iz državnog proračuna doživljavaju kao udar na tekovine revolucije zapravo na privilegije i osobne egzistencije. Neće valjda zaslužni omladinci pod starost tražiti posao. Inzistiranje na stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti za njih je očit primjer „fašizacije društva“ koja dovodi u pitanje podobnost i zasluge antifašističkih djedova i pradjedova. Ideološki rat se nastavlja.

Nakon izvršenoga pregrupiranja, uz podršku saveznika iz „regiona“, Moskve i Pjongjanga bit će obavljene pripreme za antidemokratsku ofenzivu. Očekuju se žestoki udari na najslabije točke obrane te gerilski napadi na istaknute pojedince i (znanstvene) institucije Republike Hrvatske. Pozivam kolegice i kolege da provjere kućna i prijenosna računala, plate račune za internet i mobitele kako ne bi došlo do isključenja te se pripreme za odsudnu obranu.

‘U pričuvi svakako držati džepnu svjetiljku, kemijsku olovku i veliku bilježnicu s debelim koricama’, komentirao je na facebooku Prof.dr. Ivo Lučić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednik Vlade primio mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr. Porfirija Perića. Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade Plenković i mitropolit Porfirije izrazili su želju za nastavkom dijaloga i partnerstva između predstavnika Vlade i državnih institucija te predstavnika crkava i vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Mitropolit Porfirije založio se za zajedničko djelovanje u rješavanju pitanja koja su važna za vjernike Srpske pravoslavne crkve i srpsku nacionalnu manjinu.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako hrvatska Vlada radi na jačanju zaštite prava svih nacionalnih manjina, uključujući i veća izdvajanja za gospodarski razvoj i rješavanje pitanja koja su se godinama odgađala.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić o događajima u Srbiji: Demokratska stabilnost je iznimno važna

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da su prosvjedi proteklog vikenda u Beogradu unutarnja stvar Srbije te da je demokratska stabilnost u zemljama jugoistočne Europe važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost.

“Ne mogu komentirati ono što se jučer dogodilo u Beogradu. Mislim da je to unutarnja stvar Srbije, ali generalno ono što mogu reći jest da je demokratska stabilnost u svim državama jugoistočne Europe iznimno važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost”, izjavila je ministrica Pejčinović Burić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, koji su počeli subotu uobičajenim mimohodom “1 od 5 milijuna” da bi zatim došlo do ulaska u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), nastavljeni su u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom i završeni iste večeri ultimatumom vlastima da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Na pitanje kako Srbija napreduje na putu prema EU-u i rješava li Hrvatska bilateralna pitanja u okviru poglavlja 23, Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska podržava put svih zemalja u okruženju prema EU-u, ali uz ispunjavanje svih uvjeta koji vrijede za sve.

“Kada se bude radilo izvješće za Srbiju vidjet će se koliko je napredovala na putu prema EU-u. Mi svakako podržavamo europski put svih zemalja u okruženju, ali za sve zemlje vrijede ista pravila i sve moraju ispunjavati mjerila koja su postavljena. Srbija dobro zna da bez ispunjavanja tih uvjeta teško može dalje u tom procesu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Prije početka sastanka, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarali su s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

“Razgovarali smo o europskom putu Sjeverne Makedonije i svi koji su govorili istaknuli su važnost Prespanskog sporazuma, koji je bio iznimno važan ne samo za odnose Sjeverne Makedonije i EU-a nego i za stabilizaciju u zemljama jugoistočne Europe”, rekla je ministrica.

Prespanskim sporazumom okončan je višegodišnji spor između Atene i Skoplja, kojim je Makedonija dobila službeno ime Sjeverna Makedonija, a što je omogućilo deblokadu te zemlje na njezinu putu prema EU-u i NATO-u.

Ministrica Pejčinović Burić je izrazila nadu da bi Sjeverna Makedonija u lipnju mogla dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om.

(Hina)

 

Kolinda Grabar-Kitarović ne želi destabilizaciju Srbije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari