Connect with us

BiH

IDPI pitao Bakira Izertbegovića: ‘Kome se obraća hrvatski član Predsjedništva BiH kada želi iskoristiti mehanizam veta?

Objavljeno

on

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara na svom je Twitter profilu prozvao Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. U IDPI-u su kazali da se Izetbegović pretvara da ne zna tko je ustavotvorac u BiH postavivši mu pitanje kome se obraća hrvatski član Predsjedništva BiH kada želi iskoristiti mehanizam veta, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Bakir Izetbegović ne zna, ili se pretvara da ne zna, tko je ustavotvorac u BiH. Ustavotvorac je onaj tko je konstitutivan. BiH je država tri konstitutivna / ustavotvorna/ državotvorna naroda, stoji u prvom iz serije tweetova IDPI-a.

Pojašnjavaju da su stoga legitimni politički predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba ustavotvorci u BiH.

“Tro-konstitutivnost je temeljno ili natkrovljujuće načelo Ustava BiH (U-5/98 po apelaciji A. Izetbegovića. To je potvrđeno u U-23/14 po apelaciji B. Ljubića)”, istaknuto je.

Iz IDPI-a dodaju da onaj tko negira načelo konstitutivnosti tri naroda, krši Ustav BiH i ruši Daytonski mirovni sporazum.

-Legitimno političko predstavljanje je conditio sine qua non konstitutivnosti, navodi se u tweetu.

U posljednjem tweetu IDPI postavlja pitanje za Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

“Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva, a ne jednog ili dva? Kome se obraća hrvatski član Predsjedništva BiH kada želi iskoristiti mehanizam veta?”, pitaju iz IDPI-a Izetbegovića jasno aludirajući na vezu između hrvatskog člana Predsjedništva BiH i Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Foto: Screenshot/Twitter

HMS.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR