Pratite nas

BiH

IDPI: SIP nema ustavne i zakonske ovlasti za implementaciju odluke Ljubić

Objavljeno

na

Istina o podzakonskom aktu SIP-a  i provedbi odluke Ljubić Ustavnog suda BiH

SIP ne može implementirati odluku Ljubić.

U javnosti BiH ovih dana vladaju špekulacije o tome koji popis stanovništva bi se trebao koristiti za implementaciju neizravnih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, kao i je li princip „minimalne zastupljenosti“ u kantonima suprotan presudi Ljubić. No ono što svi ignoriraju i polemikom o popisu i minimalnoj zastupljenosti pokušavaju relativizirati je činjenica da SIP nema ustavne i zakonske ovlasti za implementaciju odluke Ljubić.

Samo Parlamentarna skupština BiH ima ovlasti i obavezu da implementira presudu Ljubić. Tako je to izrijekom zatražio Ustavni sud BiH u odluci Ljubić, donesenoj 1.12.2016. godine.

„Nalaže se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi odredbu Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 – Prelazne i završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tač. a-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14 i 31/16) sa odredbama člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.“

Pošto Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, uslijed opstrukcija bošnjačkih stranaka, nije implementirala odluku Ustavnog suda BiH Ljubić u zadanom roku od šest mjeseci, Ustavni sud je 6. srpnja 2017. godine donio odluku prema kojoj se gore spomenute odredbe izbornog zakona stavljaju izvan snage, to jest, brišu.

Ustavni sud BiH je izbrisao spomenute protuustavne odredbe, i trenutno u Izbornom zakonu BiH ne postoji pravna osnova za implementaciju neizravnih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Jedino Parlamentarna skupština BiH ima ustavnu i zakonsku ovlast, ali i obvezu, da implementira presudu Ljubić i reformira Izborni zakon sukladno s principom legitimnog predstavljanja i natkrovljujućim principom Ustava BiH i Daytonskog sporazuma o konstitutivnosti i međusobnoj jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

Izborni zakon BiH je državni zakon, i samo zakonodavac na razini države (PS BiH) ima ovlasti izmijeniti i dopuniti državne zakone, a to je izrijekom naredio i Ustavni sud BiH. Implementaciju presude Ljubić i nužnu reformu izbornog zakona ne može izvesti niti jedna druga institucija osim PS BiH, uključujući i SIP i entitetske parlamente.

Činom entitetskog udara na državu bošnjačke stranke u Parlamentu FBiH su već pokušale nametnuti pogrešnu interpretaciju presude Ljubić i obmanuti javnost. Isto se trenutno događa s pokušajem da se obmani javnost i predoči da SIP može jednokratno implementirati izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH. Takav čin je neustavan.

SIP nije zakonodavac, i ne može izmijeniti izborni zakon BiH i popuniti rupu nastalu odlukom Ustavnog suda o brisanju određenih odredaba izbornog zakona BiH. Dok se ta rupa ne popuni i dok se ne implementira presuda Ustavnog suda, neizravni izbori za Dom naroda Parlamenta FBiH se ne mogu sprovesti, jer za njih ne postoji zakonski okvir. Ako SIP pokuša implementirati izbore podzakonskim aktom, radilo bi se o protuustavnom aktu i državnom udaru na BiH, njen Ustav i ustavno-pravni poredak.

Za implementaciju izbora i popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, ali i hrvatskog i bošnjačkog kluba Doma naroda PS BIH, nužno je da prvo PS BiH implementira presudu Ljubić i osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i Ostalih, na svim administrativno-političkim razinama u BiH, u skladu s Ustavom BiH, odlukom Ustavnog suda i natkrovljujućim načelom Ustava BiH i cijelog Daytonskog sporazuma, a to je načelo međusobne jednakopravnosti i konstitutivnosti tri konstitutivna naroda.

Bilo što drugo, uključujući i neustavni pokušaj SIP-a da implementira izbore, bio bi udar na ustavno-pravni poredak i kršenje Ustava BiH, a time i Daytonskog sporazuma.

Biranje hrvatskih, srpskih i predstavnika Ostalih u Dom naroda FBiH od strane bošnjačkih birača i stranaka je diskriminatorno i neustavno. Ustavni sud BiH je bio jasan da jedan narod ne smije birati predstavnike drugog naroda (ili Ostalih).

Zapaljive medijske izjave i kvazianalize o tome koji popis se treba koristiti služe prebacivanju pozornosti s jedinog trenutno relevantnog pitanja – implementacija presude Ljubić u PS BiH.

Bošnjačke stranke odbijaju implementaciju presude Ustavnog suda, jer to znači da ne bi mogle ostvariti svoj cilj i biranjem jedne trećine hrvatskih predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, u potpunosti izbaciti legitimne predstavnike hrvatskog naroda iz vlasti u FBiH i krenuti u novu fazu dekonstituiranja Hrvata u BiH.

Krajnji cilj takve politike je ukidanje konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. Nadalje, dosljednom implementacijom presude Ustavnog suda, bošnjačke stranke ne samo da više ne bi mogle birati hrvatske predstavnike u Domu naroda FBiH i BiH, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego ne bi više bile u mogućnosti birati i srpske predstavnike i predstavnike Ostalih u Domu naroda FBiH. Time bi izgubile dio političke moći koje su neustavno uzurpirale s ciljem pretvaranja FBiH u bošnjački entitet.

Ovaj cilj je spriječen odlukom Ustavnog suda, i upravo je ova činjenica razlog za ratoborne medijske natpise, pokušaje entitetskog udara, laganje, prebacivanje pažnje na za sada nerelevantne polemike i odbijanje implementacije presude Ustavnog suda BiH od strane bošnjačkih stranaka.

Implementacija presude Ljubić ne bi samo osigurala legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH, nego bi i osigurala legitimno predstavljanje Srba i Ostalih u Domu naroda FBiH, a time i kraj bošnjačkog sna o nacionalnoj državi unutar granica entiteta FBiH.

BiH, je konsocijacijska demokracija zasnovana na principu pariteta i legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti konstitutivnih naroda, a to se mora i operacionalizirati kroz implementaciju presude Ljubić. Polemike oko popisa i minimalne zastupljenosti su samo bacanje pijeska u oči i skretanje pozornosti s glavnog problema, a to je odbijanje bošnjačkih stranaka da onemoguće implementaciju presude Ljubić i legitimno predstavljanje Hrvata, Srba i Ostalih u FBiH.

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI), Mostar

Stručni tim: Ivan Pepić, Valentino Grbavac, Milan Sitarski, Ivan Vukoja

KOŽUL ZA HMS O ODLUCI SIP-a: Izborni zakon može se mijenjati samo u Parlamentu BiH, a ne podzakonskim aktom

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ovo je diplomat koji je kardinalu Puljiću rekao: ‘Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite’

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obespravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomat rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

No kardinal nikada nije želio otkriti ime tog diplomata. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani.

Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada  bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara./HMS/

Kardinal Puljić: Jedan mi je veleposlanik rekao: Hrvati, ili ćete se iseliti ili asimilirati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Nakon kritika zbog imenovanja: Na web-stranici bh. Predsjedništva izbrisani podaci o savjetnicima

Objavljeno

na

Objavio

Netragom su s internetske stranice Predsjedništva Bosne i Hercegovine nestali podaci o tome tko su ljudi koji rade kao članovi ureda trojice članova državnog vrha nakon pritisaka pod kojima su se našli zbog imenovanja pojedinih krajnje kompromitiranih dužnosnika.Posebno se to odnosi na Ured Željka Komšića. Savjetnik za vanjsku politiku postao je liječnik gastroenterolog Rusmir Mesihović, piše Večernji list BiH.

Protivnici Daytona

Mesihovićevo ime spominjalo se u nekoliko afera, zbog čega nije uspio dobiti poziciju ministra zdravstva u Sarajevskoj županiji, a ranije je bio pod istragom slovenskih istražitelja zbog sumnje u pranje novca jer je na račune banaka u ovoj državi prebacio 71.500 eura.

U posjedu ovaj liječnik ima i 25-metarsku jahtu vrijednu više od milijun eura koja je privezana na slovenskom primorju.

Savjetnik za medije je Nihad Hebibović, koji je sudjelovao kao dio tima Komšićeve kampanje nabijene mržnjom prema Hrvatima i Hrvatskoj. Amir Ibrović, koji je u dva navrata do sada bio predstojnik Ureda, to radi i u ovome, a u njega ima najveće povjerenje.

Savjetnici u njegovu uredu su i ljudi poput Slavena Kovačevića koji su godinama sustavno pokušavali uvjeriti javnost da ne postoji original Daytonskog sporazuma ili su sadržaj ovoga dokumenta posve drukčije tumačili nego što tamo piše. Sve to kako bi opravdali projekt nametanja Komšića u državno Predsjedništvo.

Javnosti su još uvijek na stranici Wikileaksa dostupne i ocjene američkih diplomata i o samome Komšiću iz vremena ranijih mandata, ali i bliskim suradnicima.

Tako se navodi kako nije “ispunio velike nade koje smo mi i mnogi drugi imali za njega” kao projekt koji se trebao “približiti” Hrvatima, a umjesto toga ih je još više udaljio od političkog Sarajeva. U Uredu srpskog člana bh. Predsjedništva njegovi su najprovjereniji kadrovi.

Predstojnik Ureda predsjedatelja bh. Predsjedništva Milorada Dodika je Danijel Dragičević. Dragičević je ranije bio angažiran kao Dodikov šef Ureda za vrijeme dok je novoizabrani član Predsjedništva BiH obnašao dužnost predsjednika RS-a.

Pero Simić ostao je na poziciji Dodikova savjetnika za medije, dok je Dragoljub Reljić, nekadašnji tajnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i glavni tajnik Vijeća naroda RS-a, imenovan za savjetnika za ustavnopravna pitanja. U Dodikovu uredu na mjestu savjetnica zaposlene su također Nina Sajić i Ana Trišić-Babić.

Sajić je ranije obnašala dužnost veleposlanice BiH u Rumunjskoj, a također je savjetovala nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića. Trišić-Babić bila je zamjenica šefa diplomacije BiH u vrijeme mandata Zlatka Lagumdžije.

Najdugovječnija ekipa

U Uredu bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, po stažu, u ovoj instituciji najiskusnija je ekipa. Predstojnik Ureda člana državnog vrha Šefika Džaferovića je Elvir Čamdžić, koji ima višegodišnje iskustvo rada u Predsjedništvu.

Uz njega, savjetnik za medije ostao je dugogodišnji novinar više medija Elvir Huremović, dok je Damir Džanko savjetnik Džaferovića iz oblasti vanjske politike, a Adis Alagić, još jedan turski student, Džaferovića savjetuje iz oblasti ekonomije.

Večernji list

Komšićev savjetnik poziva na terorizam u Hrvatskoj!?

 

 

 

Savjetnici ‘hrvatskoga’ člana BiH Predsjedništva redom Bošnjaci

 

 

 

Poruke s Komšićevog skupa: ‘Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu’

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari