Pratite nas

BiH

Idućeg tjedna mandatar Vijeća ministara BiH?

Objavljeno

na

Hoće li proces uspostave izvršne vlasti na državnoj i federalnoj razini konačno započeti idući tjedan, kako govore čelni ljudi najsnažnijih stranaka, i dalje je upitno, budući da imenovanje mandatara za Vijeće ministara ovisi o istodobnom izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a njihov, pak, izbor ovisi o popunjavanju klubova naroda u federalnom Domu naroda.
Iako bošnjački i hrvatski klubovi mnogo bolje stoje po pitanju popunjavanja, problem je nastao zbog nedostatka srpskih kao i izaslanika iz reda “ostalih”, zbog čega će se vjerojatno morati uvesti i treći krug, odnosno Središnje izborno povjerenstvo morat će preraspodjelom mandata izvršiti izbor nedostajućih izaslanika, a kako stvari stoje, neće biti moguće izabrati čak četvoricu od ukupno 17 Srba. Iako poslovnik govori jedno, zakon je, smatraju u SIP-u, iznad te jasno propisuje kako nema konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH dok se ne izvrši izbor svih izaslanika u svih deset županija. Stoga je preporuka SIP-a da se ne ide u zakazivanje sjednice dok se ne popune svi klubovi.

Neki idu u ždrijeb

Posljednje informacije s terena su kako je Sarajevska županija izvršila izbor izaslanika te je time, nakon Bosansko-podrinjske županije, završen prvi krug izbora za Dom naroda. Kada je u pitanju Klub Bošnjaka, jučer su izabrani Goran Akšamija i Amor Mašović, Hrvate će predstavljati Ana Babić, dok u Klub srpskog naroda idu Predrag Kojović i Slaviša Šućur. U Klub ostalih, pak, ide  Edin Forto. No, time nije okončan proces budući da je predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanja Sarajevske županije Elmedin Konaković pojasnio kako će Srna Bajramović i Sejo Bukva iz Kluba ostalih ići na ždrijeb, jer imaju isti broj glasova, kao i Dževad Rađo i Muhamed Kozadra iz Kluba Bošnjaka. S obzirom da Sarajevska županija bira 11 izaslanika u Dom naroda, SIP će ipak morati, baš kao što se i najavljivalo,  izabrati tri kandidata iz Kluba Srba iz ostalih županija, jer ih u Sarajevskoj imaju samo dva.

Radi se paralelno

Unatoč nedostajućim izaslanicima, srpski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović najavili su kako je vrlo moguće da će se idući tjedan imenovati mandatar Vijeća ministara BiH, potvrdivši kako je imenovanje mandatara povezano s uspostavom izvršne vlasti u Federaciji BiH što opet ovisi o izboru zastupnika za Dom naroda federalnog Parlamenta koji treba biti dovršen do kraja ovog tjedna.
Podsjećamo, SDA je za poziciju predsjedatelja Vijeća ministara kandidirala Denisa Zvizdića, pri čemu je Ivanić poručio kako o tomu nema nikakva prijepora u državnom vrhu pa je samo potrebno provesti zakonom predviđeni postupak provjera i potvrde u državnom Parlamentu.
– Mislim da ćemo tijekom ovog tjedna mi poslati prvo kandidata, budući da oko njega nema spora, na provjeru – kazao je Ivanić, navodeći da kandidat prvo mora proći provjeru SIPA-e i SIP-a BiH. S druge strane, Izetbegović je, najavivši kako je idući tjedan vrijeme za imenovanje mandatara, objasnio kako je na inzistiranje HDZ-a BiH postignut dogovor da se istodobno predloži i novi premijer Vlade Federacije BiH, odnosno, radit će paralelno. Odgovarajući, pak, na pitanje novinara o imenu novog mandatara federalne Vlade, Izetbegović je kazao kako će u SDA utvrditi ime kandidata za mandatara ili krajem ovog ili početkom idućeg tjedna te kako nije dobro izlaziti s imenima u javnost dok se sve ne potvrdi.

Dodik ponovno u svom stilu

Srpski član Predsjedništva BiH nije želio komentirati izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi s tekstom zajedničke izjave koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je Dodik rekao da je “zloporaba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti”. “To postaje neozbiljno. Sebe smatram ozbiljnim političarom i neozbiljne izjave nemam namjeru komentirati. Mislim raditi svoj posao kako ga radim i mislim da je interes RS-a da se i BiH otvori k Europi, da dobijemo financijske fondove, da se odmaknemo od priča o Ustavu, da se bavimo ekonomijom i otvaranjem radnih mjesta”, poručio je Mladen Ivanić, kazavši kako u izjavi ne vidi ništa štetno po RS. Istodobno, Izetbegović je ocijenio da Dodik ponovno radi stvari u svom stilu te kako je Predsjedništvo BiH nadležno za koordinaciju svih odnosa s međunarodnim organizacijama, dakle i s Bruxellesom, i posebno Ustavom ovlašteno za koordinaciju entiteta. “Prema tome, definitivno je Predsjedništvo BiH pozvano napraviti prijedlog izjave. Ali Milorad Dodik u svom stilu nanovo pravi kočnice, pravi probleme u BiH”, upozorio je Izetbegović.

Mehanizam koordinacije

Kada je, pak, u pitanju uspostava mehanizma koordinacije od kojeg ovisi mnogo toga na europskom putu BiH kao i u kontekstu novog pristupa, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je naglasio kako prvo treba formirati Vijeće ministara, a nakon toga nastojati otkočiti proces koordinacije. Naglasio je kako je to obveza, ali i interes svih, budući da nakon toga dolazi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i značajnija financijska potpora iz EU-a.

Dnevni list

facebook komentari

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari