Connect with us

Hrvatska

Idući tjedan stiže rekordna pošiljka cjepiva

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Sljedećeg tjedna u Hrvatsku će stići 71.325 doza cjepiva, što je više nego ukupno u posljednjih mjesec dana.

“Sutra stiže 18.525 doza cjepiva koje proizvode Pfizer i BioNTech, u utorak 16.800 doza Modernina cjepiva i potom još 36.000 doza cjepiva AstraZenece – Oxfordskog cjepiva”, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Drugim riječima, od ponedjeljka će se početi svakodnevno cijepiti ozbiljan broj građana, odnosno to znači da bi se u samo jednom tjednu moglo cijepiti više od 70.000 građana, koliko se inače cijepilo tijekom cijelog siječnja.

Ovo je optimistična vijest s obzirom na probleme u isporuci cjepiva u posljednjih mjesec dana u svim zemljama EU, pa tako i Hrvatskoj. Količine cjepiva dvaju proizvođača koji su prvi dobili odobrenje EMA-e gotovo su se prepolovile od polovice siječnja, a AstraZeneca/Oxford, čije je cjepivo odobreno tek prije 15 dana, također je bio najavio manju isporuku. Sve to dovelo je do smanjenja obuhvata cijepljenja i nervoze, osobito među starijim i kroničnim pacijentima, koji su se pobojali da bi neki preko veze mogli doći prije do cjepiva negoli oni kao ugrožena skupina.

Najnovije vijesti kažu da će se cijepljenje u Hrvatskoj napokon značajno ubrzati već sljedećeg tjedna te da će djelomično proraditi i tzv. punktovi za cijepljenje ako liječnici obiteljske medicine ne budu mogli u svojim ambulantama procijepiti tako velik broj pacijenata.

“Upravo radim listu svojih starijih i teško bolesnih pacijenata za cijepljenje za ponedjeljak. Nastojim da oni najranjiviji budu prvi na redu, a to su, između ostalih, i onkološki pacijenti, koji su ponekad i mlađe dobi, ali životno ugroženi ako dobiju covid-19. Naime, upravo su stručnost i iskustvo liječnika obiteljske medicine u formiranju liste za cijepljenje vrlo važni”, kaže obiteljska liječnica dr. Vikica Krolo, potpredsjednica Hrvatske liječničke komore za obiteljsku medicinu, prenosi JutarnjiList.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari