Pratite nas

Iz Svijeta

Igor Girkin: “Ja sam taj koji je prvi povukao obarač, mi smo počeli rat!”

Objavljeno

na

Službeni stav Kremlja o ratu u Ukrajini je jednostavan i jasan: nakon osvajanja vlasti u veljači, prozapadna hunta u Kijevu poslala je naonacističke bande, a potom tenkove i zrakoplove, da uguše mirne prosvjede proruske zajednice.

Lokalni stanovnici koji su puške uzeli u ruke su borci za slobodu i jedina pomoć koju dobivaju od Rusije je ona humanitarna.

U posljednjih šest mjeseci, ruska državna televizija bombardira je svoje gledatelje tom porukom, danju i noću, piše u kolumni Lucian Kim koji je kao novinar pokrivao ukrajinski sukob za niz medija.

Spin

No, jedan od čelnika pobune na istoku Ukrajine tu je priču okrenuo naglavačke. Igor Girkin, umirovljeni časnik ruskih specijalni snaga poznat kao Igor Strelkov ili “Pucač”, bio je vojni zapovjednik samoproglašene narodne republike Doneck prije nego što je naprasno povučen u Rusiju.

U intervjuu objavljenom prošloga tjedna u ultranacionalističkom ruskom tjedniku “Zavtra”, Girkin detaljno opisuje kako je pomogao u dizanju ustanka i kako su aktivni ruski vojnici kasnije intervenirali da bi pobunjenike spasili od poraza.

Girkin sebe vidi kao ratnika u širem ratu protiv bezbožnog Zapada koji je izgubio kršćanske korijene i želi ruske resurse kako bi održavao svoj dekadentni način života.

On ističe da se bori za viši ruski cilj i nema razloga povijati se pred Kremljem. Ruski tvrdolinijaški nacionalisti već ga vide kao alternativu predsjedniku Vladimiru Putinu.

Vod koji je pokrenuo zamašnjak rata

Za Girkina nema sumnje tko je počeo rat, on tvrdi da je to upravo on. “Ja sam taj koji je prvi povukao obarač. Da naš vod nije prešao granicu, sve bi završilo kao Harkiv i Odesa. Deseci bi bili ubijeni, spaljeni i uhićeni. Tako bi sve završilo”, rekao je Girkin. “Naš vod je pokrenuo zamašnjak rata. Mi smo izmiješali karte na stolu”, istaknuo je.

Ono što Kremlj nastoji skriti izmišljanjem priča i lažima, Girkin otvoreno kaže. Prosjedi 43-godišnjak, koji se ranije fotografirao u uniformi a danas u odijelu s kravatom, nimalo se ne srami onoga što je činio. Upravo suprotno, za ruske nacionaliste kao što je Girkin, postrevolucionarna paraliza u Ukrajini jedinstvena je prilika za obnovu Novorusije, posezanje za većim dijelom Ukrajine koje potječe još iz carističkih vremena.

Disfunkcionalne gangsterske države unutar ukrajinskih granica

U jeku borbi na istoku Ukrajine, Girkin je 14. kolovoza povučen u Rusiju. Zašto? Tko ga je povukao? Na temelju njegovih izjava, čini se da se Kremlj nije protivio samo pripajanju Donecka i Luhanska, nego je i želio spriječiti da postanu premoćni. Kao disfunkcionalne gangsterske države unutar ukrajinskih granica, pružile bi Moskvi snažnu polugu za premoć nad Kijevom.

Girkin nije previše kritizirao Putina, iako je u ranijim intervjuima optuživao izdajnike u vladi za neizvjestan ishod prijekta Novorusija i prigovarao što Moskva prodaje plin Ukrajini dok ukrajinska vojska bombardira Doneck.

Krajnji cilj Putina, koji koristi ruski nacionalizam za oportunističke ciljeve, nije obnova Sovjetskog Saveza nego vlastiti politički opstanak. Kada su deseci tisuća Moskovljana prosvjedovali protiv Putina prije tri godine, ultranacionalisti su marširali zajedno s njima. Ukrajinski sukob samo ih je osnažio.

Iskrena osoba nema što raditi u politici

U intervjuu “Zavtri”, urednik tih novina je u nekoliko navrata pokušavao navesti Girkina da otkrije zanima li ga politika, ali u tome nije uspio.

“Iskrena osoba nema što raditi u politici. Nadam se da će se to promijeniti. Konačno, rat mijenja puno toga”, rekao je. “Današnja politika je manipulacija izborima, laganje na televiziji, laganje posvuda. Glavna osobina političara je da se okreću kako vjetar puše”, istaknuo je.

Girkin za sebe kaže da se prije svega vidi kao “čovjeka iz tajnih službi”, na što mu je urednik odvratio da “kao čovjek tajne službe, ima izgleda postati veliki političar”.

Putin je, na kraju krajeva, kao bivši agent KGB-a potekao upravo iz miljea tajne službe.  (H/kamenjar)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Haaški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne sigornosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas priopćio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.  Iz odluke suca, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. prosinca, prenosi Beta.

U ponovljenom haaškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja. Tužitelji su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, suđenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana tjedno po tri sata. Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužitelji zahtjevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri. U podnesku raspravnom veću predsjedatelja Burtona Halla, tužitelji ocjenjuju da je dosadašnji raspored rada “neefikasan” i da “nepotrebno produžava proces”.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću, 13. lipnja, tužitelji su pred raspravno vijeće, na javnim sjednicama, izveli dvadesetak svjedoka, većinom o zločinima u Hrvatskoj.

Po optužnici, ta zlodjela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića, poput Crvenih beretki i Srpske dobrovoljačke garde koju je vodio Željko Ražnatović-Arkan. Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari