Pratite nas

BiH

Igor Radojičić: Dogovorili smo s HDZ jednog ministra u Vladi FBiH, nadamo se dogovoru sa SDA

Objavljeno

na

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić očekuje kako bi novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske trebalo biti konstituiran 26. studenog.

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine, izjavio je da bi toga dana bilo birano novo rukovodstvo parlamenta Srpske, novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo bi dužnost i možda već taj dan imenovao mandatara za sastav nove vlade Srpske.

Očekuje da nova vlada bude konstituirana do kraja prosinca, jer u međuvremenu mora biti konstituirano i Vijeće naroda Republike Srpske, kao i da mandatar bude iz SNSD-a, i to na osnovu sporazuma te stranke s DNS-om i SP.

“Prema tom sporazumu, očekujem da mandatara za sastav nove vlade dadne SNSD. DNS će biti zastupljen na nekim drugim visokim dužnostima. Socijalisti će imati povećano učešće u vlasti u odnosu na dosadašnju strukturu, što znači veći broj važnih pozicija”, pojasnio je Radojičić gostujući sinoć na sarajevskoj TV1.

On smatra da opozicija u Republici Srpskoj nastoji da nastavi sa spekulacijama, iako je izgubila na izborima.

“Proteklih dana je od glavne opozicijske stranke – SDS-a bukvalno trajala rasprodaja. Svima su okolo nudili ministarska mjesta, premijerske pozicije samo da bi osigurali 42 zastupnikau Narodnsoj skupštini. Oni nemaju ni blizu 42 glasa, već naprotiv”, naglašava Radojičić, navodi Srna.

Prema njegovom mišljenju, i vlast na razini BiH može biti vrlo brzo formirana ukoliko se bude odmaklo od logike da se bira netko tko je manji slabiji i jeftiniji.

“Ukoliko se krene u probiranje i kompenziranje da se izaberu manji, slabiji i podložniji, upast ćemo u isti film u kojem smo bili 2010. godine. Ukoliko bude uvaženo realno stanje i otvoren razgovor na relaciji politika prioriteta, moguće je vrlo brzo formirati vlast”, smatra Radojičić.

Pojašnjava kako bi bilo daleko lakše komunicirati i surađivati ukoliko bi Vijeće ministara BiH i entitetske vlade bili manje-više iste kompozicije, jer bi u suprotnom bilo mnogo više konfrontacije. Radojičić upozorava da za formiranje vlasti na razini BiH, prije svega Vijeća ministara, ne bi bilo dobro da SDA kao pobjednik izbora na razini Federacije BiH upadne u film u kojem je bila SDP prije četiri godine.

“Ako netko namjerava da pravi kombinacije bez SDA, SNSD-a i HDZ-a mislim da će zaglaviti u istim problemima kao SDP prije četiri godine”, ističe Radojičić i dodaje kako je potrebno više razgovora kao što je bio jučerašnji između predstavnika SNSD-a i SDA, da bi se stvari iskristalizirale. Prema njegovim riječima, SNSD je zainteresiran za sudjelovanje u Vladi FBiH, prenosi Srna.

“Već postoji dogovor da jedan ministar SNSD-a bude u Vladi FBiH, a jedan HDZ-a u Vladi Srpske. Sličan dogovor očekujemo i sa SDA”, pojasnio je Radojičić te naveo da je sastanak SNSD-a i SDA u Sarajevu bio posvećen principima i politikama.

“Na razini načela može se govoriti o suglasnosti. Obje stranke su za europski put BiH, rješavanja predmeta ‘Sejdić i Finci’, sustava koordinacije, vojne i državne imovine, brzo formiranje vlasti, ekonomiju, stabilizaciju javnih financija, racionalizaciju javne potrošnje. Oko toga smo sve suglasni, ali kad se uđe u razradu toga pojavljuju se razlike”, naglašava Radojičić.

Navodeći kako definitivno postoje razlike u mišljenjima između dvije stranke i da ih nije moguće izbrisati, Radojičić napominje da se mora razgovarati o svemu i pronalaziti rješenja.

“Ukoliko svaka od strana ostane ušančena u svom stavu onda ta pitanja neće biti riješena. Svi moraju uložiti jako puno napora na pronalaženju rješenja koja će neminovno odstupiti od inicijalnih pozicija strana”, smatra Radojičić.

Bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari