Connect with us

U potrazi za Istinom

Igor Vukić – Razotkrivamo brojne podvale iz filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

Objavljeno

-

U Podcastu Velebit gost je ugledni publicist i istraživač povijesti Igor Vukić.

Zašto film koji govori o spašavanju djece uopće ne otkriva kako su djeca spašena?

Zašto se Dianu Budisavljević prikazuje kao jedinu ‘spasiteljicu’ djece, potpuno zanemarujući niz liječnika tadašnjeg Ministarstva zdravstva, Ministarstva udružbe i brojne časne sestre, Crveni križ ili Kamila Breslera, jednoga od državnih službenika s daleko važnijom ulogom u spašavanju djece od junakinje ovog filma?
Kako se Srbe, povijesno netočno nastoji povezati i poistovjetiti s tragičnom sudbinom Židova?

Čemu služi skandalozni pikaz Stepinca kao kukavice, kolebljivca i “ustaškoga ispovjednika”?
Zašto se u filmu pokazuju navodne ‘srpske’ iskaznice na kojima piše “Srbin” i redni broj, što je povijesna izmišljotina, jer jednostavno u to doba nije postojala takva iskaznica?

Zašto se prešućuje činjenica iz Dijanina dnevnika da je pravoslavac Savo Besarović kao poglavnikov prijatelj, bio u Vladi NDH i da su ga kasnije partizani osudili na smrt?
Zašto se prešućuje činjenica da je Diana Budisavljević bila prijavljena vlastima jer je kamion robe poslala partizanima?

Zašto se izmišlja nasilje policijskih agenata u stanu Diane Budisavljević, o čemu u Dnevniku nema spomena?

Čemu služe scenarističke besmislice prema kojima Diana objašnjava Feldwebelu (naredniku) da vodi “privatnu akciju” pomaganja?
Jedno od četvero djece koja se pojavljuje u filmu danas kao žena u osamdesetim godinama govori da se biralo tko će ići u bolnicu, a tko u Savu. Zašto je priča o bacanju ljudi u Savu najgora izmišljotina propagandnoga arsenala još iz jugoslavenskoga doba?
Čemu služi nejasna sugestija autora filma da se majka Eugena Dide Kvaternika ubila jer je bila potresena zbog onoga što njezin sin radi Židovima i Srbima?

Zašto se njemačke vojnike prikazuje kao idiote iz serije Monty Pythona?
Što je s kartotekom koju je vodila D. Budisavljević?

Zašto se u fimu ne vidi gdje je i kako potrošeno cca 5 milijuna kuna dobivenih od HAVC-am Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Viba Filma, Grada Zagreba, MEDIA, Eurimagesa i HRT-a?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari