Pratite nas

Igrokaz ‘Perković-Mustač’

Objavljeno

na

Teško će sudac vrhovnog suda Branko Hrvatin prihvatiti odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, pa se čini da bi ova pravosudno-špijunska papazjanija mogla otpočeti i završiti u rukama otužnog hrvatskog pravosuđa. Time bi se mogle umanjiti šanse da hrvatska javnost ikada dozna imena i izvršitelje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Igrokaz oko udbaškog evergreena Josipa Perkovića se nastavlja, ali na višoj instanci, Vrhovnom sudu kod suca Branka Hrvatina. Nešto konzervativniji sudac izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić je glatko spakirao Perkovića ”gastarbajsterskim stazama” u Njemačku, što je na zadnje noge diglo premijera Milanovića, koji napadajući, neprimjereno izvanraspravno vijeće Županijskog suda očekuje bolji prolaz kod sebi sklonijeg suca Hrvatina. Sudac Branko Hrvatin – sin istrijanskog komunističkog moćnika, inače posljednjeg predsjednika Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije bi mogao udovoljiti željama bijesnog odvjetnika Nobila, te zadržati Perkovića na suđenju jadnom hrvatskom pravosuđu kojem ionako pamet sole trutovi engleskog špijunskog miljea na duže nastanjenog u Hrvatskoj.

Kako shvatiti ovaj pravosudni igrokaz nego pokušaj zaštite Zdravka Mustača, najboljeg europskog policajca, kako mu se tepalo u bivšoj državi. Medijski eksponirani Josip Perković bio mu je podređen i treba imati u vidu da je samo Zdravko Mustač kao šef jugoslavenske Službe sigurnosti mogao koristiti sve razine operativnih mogućnosti znajući izvršitelje i operativce na širokoj listi udbinih popisa. Dakle on je broj jedan, alfa i omega jugoslavenskih tajnih službi. Samo možemo zamisliti njegove sposobnosti, lucidan um i profesionalnost, kada je kao nesrbin vodio tako složeni špijunski sustav poput jugoslavenske Službe državne sigurnosti.

Nesporno je da je imao saznanja o izvršiteljima, što je u ono vrijeme zbog karaktera komunističkog režima otvaralo direktan put do velikih vođa, čija imena za sada možemo samo nagađati. Labava je činjenica koju navodi Anto Nobilo u emisiji ”Fokus” HRT-a kada tvrdi kako ima saznanja da je ubojstvo Đurekovića izvršila crnogorska Udba, navodno da bi se osvetila za Barešićevo ubojstvo Vladimira Rolovića u Švedskoj 1971. godine što je obična besmislica, budući ustroj tajnih službi nije dopuštao neke emotivne i osvetničke bravure unutar udbaških postrojbi i datih im zadataka.

Bilo bi žalosno da hrvatska javnost naivno iščekuje kako će u četvrtak Perković ili Mustač sjesti na klupu i kao u trećerazrednom špijunskom filmu izrecitirati koga je naredio ubiti Stane Dolanc, koga Špiljak, koga Tito. Pa komunisti su valjda predvidjeli svoj pad i davno utvrdili strukturu i način zapovijedanja u operativnome lancu. Za sve postoji pisani trag, ali ovdje se radilo o likvidacijama ljudi, a ne o transakciji novca, stoga je iluzorno očekivati iznošenje nekih zvučnih imena na ovakvim suđenjima. Ne smijemo zaboraviti da je britanska Mi6 ustrojila Udbu, pa nije za očekivati da se jednim suđenjem Perkoviću i Mustaču razotkrije bilo čije ime nalogodavaca iz partijskih struktura Jugoslavije. Zameli su tragove ubijanja stotine tisuća Hrvata na križnim putevima, potom u Domovinskom ratu, a zasigurno i tragove ovih zločina kojima nema usporedbe u novijoj povijesti Europe.

Zaboravlja se također da su Mustač i Perković imali odriješene ruke u komunikaciji sa drugim tajnim službama, što je Nijemcima dodatno zanimljivo u cijelom slučaju. Ta činjenica dodatno daje na važnosti ovom pravosudno-špijunskom zapletu budući da se po nekim ”teorijama urote” Njemačka još ubraja u labavo okupirane zemlje od strane masonskih zapadnih sila, a nije i nevažno da su njemačke lože uvijek bile sklonije pariškom Velikom orijentu, nego britanskim masonskim ložama. Da se Njemačkoj ne smije dopustiti nikakav diplomatski niti pravosudni uzlet prepuštajući im ovo sudovanje, ”zapovijedila” je i bivša šefica bitanske tajne službe Mi5 Stella Rimington, čak i pod prijetnjom sankcija od Europske Unije, što se svakako neće dogoditi, zaključuje Rimington. Ove rečenice su važan pokazatelj tko zapovijeda našoj Vladi i govori nam da će dobrog igrokaza na ovu temu doista ubuduće biti, ali sadržaja nikada nikakvoga.

Hrvatska bi javnost trebala odbaciti manipulacije medija koji su već mjesecima uzurpirali javni prostor ovom temom, skrivajući meritum problema, a to je svakako Zakon o lustraciji koji bi makar malo umanjio participiranje bivšim komunističkim kadrovima u današnjem političkom životu Hrvatske, što bi nas malo više uzdiglo na ljestvici demokratskih država Europe.

SS/dnevno/ilustracija kamenjar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari