Pratite nas

Reagiranja

Ike Mandurić: Ovoga časa se vodi najveća bitka protiv ugleda Domovinskog rata

Objavljeno

na

PIXSELL

Vidim kako naša dijaspora vrlo požrtvovno ulaže silno puno napora oko plemenitog cilja da se do kraja razotkriju svi partizanski zločini prema hrvatskom narodu – umjesto da vlast radi svoj posto. To je vrijedno svakog poštovanja, jer to je uistinu naš dug prema našim očevima. I moji su stradali i pogubili živote po nepoznatim stratištima, i prošli križne puteve, i izginuli posve nevini, pa i sam o tome sanjam.

ALI

Dok se mi bavimo tim pitanjem, pred nosom nam netko razara ono na čemu Hrvatska upravo stoji – dignitet Domovinskog rata – njezine temelje. Ako u tome uspiju ( a sve više uspijevaju) možemo slobodno zaboraviti na pisanje knjiga, poticanje istraživanja grobišta i žrtava poraća, i svega čega smo se latili. Kad bi to doboro vidjeli i razumjeli, sve snage uložili bi da ponajprije spasimo dignitet Domovinskog rata.

Moramo shvatiti da se ovoga časa vodi najveća bitka protiv ugleda Domovinskog rata. To je ona ključna bitka oko koje se svi trebamo ustati i koju prvo trebamo dobiti – ne bi li ga se uzdiglo na mjesto koje mu pripada: iznad svih bitaka naše povijesti. Mora se sve učitniti kako bi on postao kriterij svake politike i temelj nacionalne strategije. U to treba uložiti sve snage, i za to treba izgarati, pa i ginuti.

Ako to, silnim trudom i zajedničkim snagama, uspijemo postići, sve ostalo će ići samo od sebe, jer ćemo, uzdižući Domovinski rat kao najveću moralni kriterij svega društva – pročistiti sve strukture, utemeljiti Hrvatsku na pravim domoljubnim kriterijima, i kroatizirati naše institucije. Onda će one raditi sve drugo – sve ovo što mi nastojimo raditi umjesto njih. Siguran sam da bi nam danas, Bruno Bušić, da je živ, upravo to poručio; i Franjo Tuđman, i Blago Zadro…

Ako li to ne shvatimo; ako to ni dijaspora ni Domovina ne shvate, džaba nam sva naricanja zbog Bleiburga, džaba nam svi filmovi, predstave, knjige, kolumne, prosvjedi, i sav trud koji u to ulažemo.

Domovinski rat je kruna svih mučeništava, svih pobjeda Hrvatske povijesti; a heroji Domovinsko rata zaslužuju najuzvišenije mjesto u Hrvatskoj povijesti.

Tko tome ne da prednost nad svim bitkama, jednostavno ne razumije stvari, napisao je pater Ivan Ike Manduric.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tko je protiv prosvjeda neka to kaže u oči onima koji traže kosti svojih najmilijih

Objavljeno

na

Objavio

Gade mi se svi oni koji strvinare na žrtvi. Bilo kojoj, a pogotovu žrtvi Vukovara. Naročito mi se gade politikanti s figom u džepu koji tobože “štite nacionalne interese” a po svaku cijenu nastoje prigušiti glas žrtve i natjerati je da i dalje šuti.

ZAR NIJE DOSTA 27 GODINA!?

Tko još ima obraza od žrtve tražiti bilo kakvo strpljenje, razumijevanje za nekažnjavanje ratnih zločina!?

Razmišljaju li ti likovi o ljudima koji već skoro tri desetljeća liježu i ustaju sa spoznajom da ne znaju sudbine svojih najmilijih!?

Penava je problem!? Prosvjed u Vukovaru je problem!?

Sram vas bilo! Sve vas koji od početka politizirate to pitanje, a u isto vrijeme ste tobože protiv politizacije istoga!

Slušam prije par dana ministricu Žalac na Hrvatskom radiju i ne mogu vjerovati što govori! kao da nije član vlade, nego ljuta oporba Plenkoviću!

Nakon što je premijer jasno i glasno rekao kako je KAŽNJAVANJE ZLOČINA DRŽAVNI INTERES, ona tvrdi da će prosvjed “zaustaviti započete projekte, nanijeti štetu Vukovaru i srušiti sve ono što je do sada urađeno”!?

Što je urađeno u Vukovaru na planu normalizacije života?

Izgrađeni su stanovi, kuće, infrastruktura, pokreće se i ponešto od gospodarstva, ali što je s onim najbolnijim pitanjima!?

Tko se i kad potrudio izgraditi odnose među ljudima na temelju elementarne pravde? Što je s time?

Jesu li nekažnjavanja zločinaca koji i danas slobodno šeću ovim gradom doprinijela normalizaciji stanja!? Jesu li lažni popisi stanovništva na temelju kojih se ovom gradu nasilno nametala ćirilica doprinos miru i razumijevanju među građanima i narodima!?

Pita li se tko zašto se najveći dio onih koji su doživjeli teške traume gubitka najbližih nije vratio u Vukovar!?

Tko to uopće spominje?

Oni kojima postojeće stanje odgovara, sve čine kako bi oblatili gradonačelnika Penavu i na mirni prosvjed, na krik žrtve koja već 27 godina podnosi nepravdu i novu viktimizaciju unaprijed bacili sjenu.

Zar mislite da to ne znamo svi mi koji duboko u srcu i duši nosimo svetinju zvanu ŽRTVA VUKOVARA?

Doći će i taj 13. listopad. I znam da nitko od onih koji osjećaju tu žrtvu kao svoju neće napraviti ništa neprilično. Zato poruka svim “dušebrižnicima” (koje god vrste i boje bili): DALJE PRSTE OD VUKOVARA  I PROSVJEDA!

I onda će sve biti u redu.

Nisu Penava i organizatori maloumni da im treba vaša pomoć. Odmaknite se dalje i onda neće biti politizacije!

A oni koji su protiv, neka dođu 13. listopada u Vukovar i to u lice kažu onima koji još uvijek traže kosti svoje djece, majki, očeva, braće, sestara…

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

OBŽ – Hrvatsko društvo logoraša podržalo inicijativu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave

Objavljeno

na

Objavio

Na sastanku Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Osječko-baranjske županije, održanom 20. rujna ove godine, 11 članova Predsjedništva jednoglasno je podržalo inicijativu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

Udruga pruža punu podršku održavanju prosvjednoga skupa najavljenoga za 13. listopad ove godine. Odluka Predsjedništva Udruge vođena je isključivo ljudskim i altruističkim motivima.

Nedovoljno procesuiranje srpskih ratnih zločina u Vukovaru ne može pridonijeti željenoj pomirbi i suživotu koji nije moguć sve dok žrtve na ulicama grada prepoznaju svoje mučitelje, a obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ne znaju gdje zapaliti svijeće za svoje najbliže.

Republika Hrvatska potpisala je Erdutski sporazum kako bi se mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja izbjegla svaka buduća žrtva u Domovinskom ratu, no to ne znači da smo odustali od svojih mrtvih i zadovoljštine za njihovu muku.

Udruga će stoga, kao i do sada, vođena isključivo humanim motivima, davati punu podršku svakoj inicijativi koja će pomoći u promoviranju istine i baštinjenja pozitivnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskoga rata.

To je jedini ispravni zalog za budućnost koji dugujemo poginulim i nestalim suborcima, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik društva, Damir Buljević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari