Pratite nas

Komentar

Ili Makedonija, ili Republika Sjeverna Makedonija (RSM)?

Objavljeno

na

Čitam u mainstream mediju na koji sam pretplaćen da se u Sarajevu održava summit organiziran u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj. Nabrajaju se sudionici predsjednici Crne Gore, Kosova, Srbije, te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije.

Komentar Antun Drndelić

O ovom napisu  ne zanima nas sadržaj, ni rezultati summita, nego nazivi balkanskih država, svih, osim Albanije, nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije. Sve države, bivše sastavnice bivše države, sačuvale su i priznata su im imena koja su i prije nosile.

Osim Republike Makedonije na koju svojim europskim vetom spotaknula Grčka, a rezultat je bio nakazno ime – Bivša jugoslavenska republika Makedonija, čime je Republika Makedonija takvim imenom dovedena interpretativno na status nepostojeće države. Jer, je li moguće postojati ako  si nešto, pa i entitet,  iz bivše sada nepostojeće države. Nakon dugogodišnjeg grčkog dišpetoznog sprječavanja Makedonije u razvoju prema atlantskim i europskim integracijama, sada se političkim igrama i igricama i velikih i malih došlo do toga da je u makedonski Ustav ušlo da se republika Makedonija danas nekakvim konsenzusom ustavno zove Republika Sjeverna Makedonija.

Ne znam je li veliko slovo S u riječi – sjeverna – korektno, ali ja tako pišem. I ne zna se hoće li u daljnjem pretumbavanju EU i dalje postojati veto jer postoji inicijativa da se EU odluke više ne donose jednoglasno.

EU je složeni entitet, za sada zajednica suverenih država, a kako će relativno skoro bti vidjet će se. Stoga, iz osobnih razloga i simpatija prema Makedoniji, ali i poštovanja prema djelovanju godinama ponižavanog malog, ali jakog naroda držim da se u običnom govoru  koristi riječ Makedonci, Makedonija, a u ozbiljnom pisanju i govoru koristi ustavna sintagma Republika Sjeverna Makedonija, ili kraće RSM.

Pejorativni izraz Sjeverna Makedonija je zbunjujući jer asocira na zemljopisne pojmove, koji ne znače ništa, ako se govori o jugu, istoku i zapadu Sjeverne Makedonije. Možda kada preko makedonskog područja preslikamo NATO kompas. Pretpostavimo novinarsku vijest da je na sjeveru Sjeverne Makedonije pao snijeg, a na jugu ne… Ili sintagma –  južnjaci iz Sjeverne Makedonije… Tim više, što danas zemljopisno ne egzistira južna Makedonija ( moguće u Grčkoj pod drugim zemljopisnim imenom), kao primjerice među državama SAD gdje jasno i bez nekakvih igrica i igara,  veta,  inaćenja i susjedskog dišpeta, jednostavno i normalno egzistiraju Sjeverna Dakota i Južna Dakota. Ili davno, afrička kolonijalna Sjeverna i Južna Rodezija.

Ponovimo: govorno, iz poštovanja  –  Makedonija, a ozbiljno i službeno i također poštujuće  – Republika Sjeverna Makedonija. Skraćeno RSM, Zasad…

Antun Drndelić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

Prije početka same sjednice Ivica Račan (SKH-SDP) predložio je amandman Vladimiru Šeksu, tada predsjedniku Ustavne komisije, a u kojemu je tražio da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te da se pokrene postupak razdruživanja, ali i da se istovremeno pokrene postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.

Vladimir Šeks amandman je odbio uz obrazloženje da nakon 70 godina Hrvatska definitivno izlazi iz Jugoslavije i da narod ne namjerava sada ponovno ulaziti u novu.

Nakon toga, zastupnici SDP-a demonstrativno napuštaju Sabor, a i onaj dio koji je ostao glasovao je većinski protiv nezavisnosti Republike Hrvatske.

Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”

Iz govora predsjednika Tuđmana:

“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude

Objavljeno

na

Objavio

Stanoviti je trgovac oružjem pustio u medije priču kako je spreman HRZ-u isporučiti 12 borbenih aviona Mirage 2000 iz Brazila za svega 76 milijuna dolara.

U tu bi brojku ušao set alata i opreme, pričuvni dijelovi, obuka 5 pilota s po 35 sati naleta, a možda i obuka zemaljskog osoblja. Cijela eskadrila za cijenu manju od jednog Gripena.

Ali dublji uvid u ovu ponudu smjesta ruši ne toliko kulisu, koliko prozirnu papirnatu vrećicu obmane čija svrha teško da je išta više od aktualiziranja spomenutog trgovca u medijima.

Prvo, avioni koji se nude su prodani. Krajem svibnja, prije nepunih mjesec dana, Brazil je objavio kako je 9 od 12 aviona prodano francuskoj tvrtki Procor.

Cijena plaćena za tih 9 aviona? 452,000 dolara! Ni blizu 76 milijuna koliko naš trgovac traži. Inače, Brazil nikad nije svih 12 nudio na prodaju, već prvo 8, pa potom 11 .

To što se nudilo sada već tuđe vlasništvo nije jedini problem. Avioni su gotovo potpuno potrošili dodatnih 1,000 sati resursa koliko im je produljeno u Francuskoj prije isporuke prije gotovo 15 godina, a nisu ni u letnom stanju. A tvrdnja da se prvi remontirani primjerci mogu isporučiti već za 3-4 mjeseca nema nikakve temelje u stvarnosti.

Kada je iste te avione Brazil kupio 2005., Francuskoj je trebalo više od godine da ih počne isporučivati, a remontom im se životni vijek tada produljio za samo 1,000 sati.

Obuka od 35 sati po pilotu je krajnje nedovoljna, a čak i da se avionima mogu produljiti resursi, apsolutno nikakav sustav prihvata i eksploatacije potpuno nepoznatog borbenog aviona ne može se uspostaviti za par mjeseci.

„Brazilci“ su najstarija varijanta Miragea 2000, ali u ponudi je i modernizacija za dodatnih 140 milijuna dolara, navodno na najnoviji standard, što je 2000-5 Mk.2.

No i to je mutna priča: Indija svoje Mirage 2000 upravo modernizira na ovaj standard, po cijeni od 43 milijuna dolara po avionu, pa nema računice kako bi Hrvatska isto platila samo 11 milijuna po avionu.

Srećom, tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude, koja treba što prije biti zaboravljena. Čak se i MORH izjasnio da nije baš sve kako taj trgovac oružjem kaže, što je diplomatski rečeno da cijeli spin nema nikakve veze s istinom.

No ovo je dobar podsjetnik da Hrvatska mora što prije odvojiti svotu u rangu milijarde eura za sigurnu nabavu lovaca, jer novca neosporno ima kad ga se bez štete po proračun može trpati u Uljanik.

A ozbiljni iznosi će nas osloboditi i eventualnih budućih lešinarskih pokušaja uvaljivanja krame, jer idući bi put mogli slušati bajke o nepostojećim F-16 Block 50 iz pustinje AMARG-a, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari