Connect with us

Komentar

Ili Makedonija, ili Republika Sjeverna Makedonija (RSM)?

Objavljeno

-

Čitam u mainstream mediju na koji sam pretplaćen da se u Sarajevu održava summit organiziran u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj. Nabrajaju se sudionici predsjednici Crne Gore, Kosova, Srbije, te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije.

Komentar Antun Drndelić

O ovom napisu  ne zanima nas sadržaj, ni rezultati summita, nego nazivi balkanskih država, svih, osim Albanije, nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije. Sve države, bivše sastavnice bivše države, sačuvale su i priznata su im imena koja su i prije nosile.

Osim Republike Makedonije na koju svojim europskim vetom spotaknula Grčka, a rezultat je bio nakazno ime – Bivša jugoslavenska republika Makedonija, čime je Republika Makedonija takvim imenom dovedena interpretativno na status nepostojeće države. Jer, je li moguće postojati ako  si nešto, pa i entitet,  iz bivše sada nepostojeće države. Nakon dugogodišnjeg grčkog dišpetoznog sprječavanja Makedonije u razvoju prema atlantskim i europskim integracijama, sada se političkim igrama i igricama i velikih i malih došlo do toga da je u makedonski Ustav ušlo da se republika Makedonija danas nekakvim konsenzusom ustavno zove Republika Sjeverna Makedonija.

Ne znam je li veliko slovo S u riječi – sjeverna – korektno, ali ja tako pišem. I ne zna se hoće li u daljnjem pretumbavanju EU i dalje postojati veto jer postoji inicijativa da se EU odluke više ne donose jednoglasno.

EU je složeni entitet, za sada zajednica suverenih država, a kako će relativno skoro bti vidjet će se. Stoga, iz osobnih razloga i simpatija prema Makedoniji, ali i poštovanja prema djelovanju godinama ponižavanog malog, ali jakog naroda držim da se u običnom govoru  koristi riječ Makedonci, Makedonija, a u ozbiljnom pisanju i govoru koristi ustavna sintagma Republika Sjeverna Makedonija, ili kraće RSM.

Pejorativni izraz Sjeverna Makedonija je zbunjujući jer asocira na zemljopisne pojmove, koji ne znače ništa, ako se govori o jugu, istoku i zapadu Sjeverne Makedonije. Možda kada preko makedonskog područja preslikamo NATO kompas. Pretpostavimo novinarsku vijest da je na sjeveru Sjeverne Makedonije pao snijeg, a na jugu ne… Ili sintagma –  južnjaci iz Sjeverne Makedonije… Tim više, što danas zemljopisno ne egzistira južna Makedonija ( moguće u Grčkoj pod drugim zemljopisnim imenom), kao primjerice među državama SAD gdje jasno i bez nekakvih igrica i igara,  veta,  inaćenja i susjedskog dišpeta, jednostavno i normalno egzistiraju Sjeverna Dakota i Južna Dakota. Ili davno, afrička kolonijalna Sjeverna i Južna Rodezija.

Ponovimo: govorno, iz poštovanja  –  Makedonija, a ozbiljno i službeno i također poštujuće  – Republika Sjeverna Makedonija. Skraćeno RSM, Zasad…

Antun Drndelić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari