Connect with us

Imamo i mi aferu „Fimi-Media“, sada treba pohvatati naše sanadere

Published

on

Državna zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević pozvala je jučer na konferenciji za novinare u Banjoj Luci glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića da „odmah reagira po prijavi Kancelarije za reviziju BiH u vezi sa sklapanjem nezakonitog ugovora teškog 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola“ i da „ne dozvoli da se ova afera poput one u UIO povlači po ladicama Tužilaštva deceniju”.

– Imamo našu aferu “Fimi-Media”. Na tužitelju je pronaći i naše sanadere – rekla je ona.

aleksŠtetni ugovor, kako tvrdi, sklopljen je između IDEEA-e i firme „Milbauer“, za koju je potpis stavio njen direktor Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića. Pandurević tvrdi da je to najočitiji primjer krupnog kriminala i nepotizma koji je u svoje ralje uvukao institucije.

Da bi pokrilo kriminal, kako je ocijenila, Vijeće ministara BiH svojim zaključkom je donijelo odluku da se uđe u pregovarački postupak.

– Odakle konsenzus, bit će vam jasno kada vidite ko je sve u ovom kolu – poručila je ona.

Zakon o javnim nabavkama, podsjetila je, ne poznaje kategoriju ugovora na deset godina.

– U pregovarački postupak ušlo se s konzorcijumom „Milbauer“ Njemačka i „Milbauer“ u Banjoj Luci. Pravobranilaštvo BiH dalo je saglasnost za sklapanje ugovora s konzorcijumom, a potom je ugovor sklopljen s firmom „Milbauer“ iz Banje Luke, za koju su i revizori naveli da nije bila kvalifikovana – precizirala je ona.

Ponovila je da je 40 posto vlasništva firme najvjerojatnije u rukama “Nitesa”, odnosno Zorana Koraća, savjetnika Milorada Dodika (SNSD) i Miodraga Škrbića, prijatelja i intimusa Zlatka Lagumdžije (SDP), a šef razvoja softvera u ovoj firmi je Vladimir Petrović, brat Radmanovićevog zeta. Ugovor je, kako je kazala Pandurević, u ime „Milbauera“ potpisao direktor Danilo Petrović, Radmanovićev zet.

Sada je jasno zašto Dodik čuva Lagumdžiju

– U prijavi je, također, navedeno da cijena servisiranja opreme za personalizaciju po pozivu iznosi 1.250 evra za tehničara i 1.500 evra za softver inžinjera po danu. Nađite softver inžinjera u svijetu da ima toliku dnevnicu, a da nije glavom i bradom Bil Gejts (Bill Gates)! – naglasila je ona, dodajući i da je “sada jasno zašto Milorad Dodik čuva Zlatka Lagumdžiju i zašto SNSD nije glasao za njegovu smjenu.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari