Connect with us

Reagiranja

U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Objavljeno

on

Danas je u 11,30 ispred Hrvatskog sabora udruga U ime obitelji održala je novinsku konferenciju vezanu za trošenje 3 200 000 kuna državnog proračuna koji je Savjet za nacionalne manjine dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

U kriterijima prema kojima je Savjet za nacionalne manjine dodijelio 31.819.500 kuna za projekte iz 2016. godine, jasno se navodi da je jedan od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Pozivajući se na navedene kriterije, Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjenja elemenata iz članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Između ostalih, u tiskanim izdanjima tjednika Novosti objavljivani su članci sljedećih sadržaja.

„Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sjebanijeg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država. Ni tko joj je poglavnik.“

„naša jedina i vječna Hrvatska odavno je propala ili, kako bi to bogobojazna ministra rekla – crkla, a sadašnja je kriza u državnoj vlasti samo proces truljenja učinila zabavnijim“

„Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis.“

„Republika Hrvatska ne samo da nije vaša država: Republika Hrvatska uopće nije država.“

„Lijepo propada ova zemlja. Meni najdraže.“

Ovi i brojni drugi primjeri navedeni u izvještaju jasno svjedoče da tjednik Novosti ne samo da nije promicao toleranciju, za što su mu dodijeljena sredstva, nego je kršio zakon i nedvojbeno ispunio uvjet o promicanju netolerancije prema većinskom narodu koji za sobom povlači zabranu prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Osim navedenog, iz udruge su podsjetili kako je primarna svrha natječaja Savjeta za nacionalne manjine promicanje običaja, kulture i jezika manjinskih naroda, te bi se, u skladu s time, tjednik Novosti trebao prvenstveno baviti takvom tematikom.

Uvidom u izdanja iz 2016. godine jasno se vidi da je riječ o tjedniku primarno političkog karaktera, dok teme kulturne autonomije zauzimaju manji dio prostora. Drugim riječima, građani Republike Hrvatske svojim novcem financiraju političko glasilo koje se pri tome ne libi Republiku Hrvatsku prozivati “nepostojećom državom”.

Udruga je svoj izvještaj proslijedila Savjetu za nacionalne manjine, u kojem je, podsjetimo, i Milorad Pupovac, ujedno i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje izdaje Novosti, kao i dvoje njegovih saborskih kolega iz SDSS-a, te Vladi Republike Hrvatske, obzirom da ona imenuje dvanaest od dvadeset članova Savjeta.

Istaknuli su kako očekuju brzo reakciju kako Savjeta, tako i Vlade, te postupanje prema pravilima natječaja u slučajevima promicanja netolerancije prema hrvatskome narodu i Republici Hrvatskoj, piše narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari