Connect with us

Tko su kandidati HDZ BiH? Marinko Čavara predao liste za sve razine vlasti

Objavljeno

on

[su_heading size=”18″ align=”left”]Marinko Čavara, zastupnik u Federalnom parlamentu i potpredsjednik HDZ-a danas je Središnjem izbornom povjerenstvu predao izborne liste u ime te stranke odnosno Hrvatskog narodnog sabora i stranaka koje ga čine. Službeno je predao i kandidaturu Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.[/su_heading]marinko čavara“Ovdje na neki način predstavljam i budućeg člana Predsjedništva Čovića, mislim da on nema nikakve konkurencije, a kamoli da netko može ugroziti njegov rezultat.

Predali smo liste za sve razine vlasti, naravno i za potpredsjednika RS-a, a to je Josip Perković. Mislimo da ni naše liste također nemaju konkurencije, jer smo objedinili interese stranka Hrvatskog narodnog sabora, izuzev HDZ-a 1990 koji je izabrao svoj put”, kazao je Čavara.Dodao je kako smatra da će ove stranke predstavljati interese većine hrvatskog naroda u BiH i svih onih koji smatraju da se treba i može živjeti bolje u BiH.

Na naše pitanje smatra li da će i ovog puta, kako su to ranije često isticali, bošnjački glasovi imati utjecaja na izbor hrvatskog člana Predsjedništva, Čavara je kazao da se nada da toga neće biti.

“Vjerujemo da svi oni koji su za bolji život u BiH znaju što znači drugome birati predstavnike i da to više nikada neće uraditi, jer naši odnosi u BiH se trebaju temeljiti na uvažavanju i poštivanju stava onih sa kojima živimo te na taj način možemo tražiti uvažavanje prema samima sebi. Samo tako možemo graditi stabilan politički ambijent, a onda možemo graditi i ekonomski te stabilan život za svakog čovjeka”, kazao je Čavara.

[divide]

Kandidat Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH je Dragan Čović[su_spacer]

7d204db7737c652e67de51c8f8822755Izborne liste koalicije koju predvodi HDZ BiH, danas će u 12 sati u Središnejm izbornom povjerenstvu predati, dopredsjednik stranke Marinko Ćavara. Šira javnost, međutim, još uvijek ne zna tko su kandidati ove stranke za člana Predsjedništva BiH i ostale razine vlasti. Sjednica Predsjedništva ove stranke održana u petak i prema najavama Dragana Čovića trebala je biti nastavljena u subotu. Na službenim stranicama HDZ-a nije, međutim, objavljeno da je održan nastavak sjednice.

Ostalo je i nepoznato jesu li razriješeni prijepori o nositeljima lista HDZ BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije za Federalni i županijski parlament kao i to je li Čović dobio potporu “svoje obitelji” da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Čović je, naime, u petak izjavio kako nije problem to prihvaća li on biti kandidat za Člana Predsjedništva BiH.- Ja sam te dvojve personalno riješio. No ja za takvo što nemam potporu svoje obitelji, izjavio je u petak Čović.

Inače, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH , osim kandidata HDZ BiH natjecat će se i lider HDZ 1990. Martin Raguž, Zora Terzić- Šeremet, kandidatkinja je Demokratske fronte Željka Komšića, dok je Živko Budimir(SPP)kandidat šest manjih bošnjačkih stranaka.

covic-cavara-595x340Danas bi, trebale biti razriješene dvojbe i oko kandidata “Saveza za promijne” u RS. Lider PDP-a Mladen Ivanić, ultimativno zahtieva da on bude kandidat koalicije koju predvodi SDS, a u kojoj je i NDP Dragana Čavića, te još 7 manjih stranaka, tvrdeći kako on može pobijediti kandidatkinju SNSD-ove koalicije za Predsjedništvo BiH Željku Cvijanović.
Također, tijekom dana bit će poznato i hoće li u utrku za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva lider SBB-a Fahrudin Radončić. Ukoliko prihvati taj izazov takmaci će mu biti aktualni Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ( SDA), bivši poglavar Islamske zajednice Musatafa Cerić i aktualni dopredsjednik Federacije Mirsad Kebo, kao neovisni kandidati, te bivši novinar i aktualni rok pjevač Bakir Hadžiomerović(SDP).

hdzDragan Čović bit će kandidat ispred koalicije koju predvodi HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, objavio je jutros „Večernji list“. Istodobno, „Večernji“ je objavio i nositelje državnih, federalnih i županijskih lista ove koalicije. Saznaje se da je Čović jutros osobno pozvao političke partnere i prijatelje u Sarajevu i obavijestio ih o svojoj kandidaturi.

Portal „Dnevnog avaza“ ekskluzivno otkriva i posljednju veliku nepoznanicu kada je u pitanju utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Kako saznaju, kandidat SBB-a bit će predsjednik stranke Fahrudin Radončić i to će danas biti potvrđeno na proširenom koelgiju predsjednika SBB-a, na kojem će nazočiti i aktualni predsjednici županijskih odbora SBB-a.

Kako je Avazu preneseno, Radončić se za kandidaturu odlučio, između ostalog, i zato što su sve velike stranke i koalicije u RS i FBiH istakle ozbiljne i jake kandidate za državni vrh, odnosno Predsjedništvo BiH.hdz1990

Naime, rok za prijavu kandidatskih lista za opće izbore u listopadu ističe danas u 16 sati, a većina stranaka i koalicija već su istakle svoje prijedloge, a ostali se očekuju danas.

SDP BiH je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidirao novinara Bakira Hadžiomerovića, čiju kadidaturu je podržalo devet od 16 nazočnih članova Predsjedništva SDP BiH. Sve do subote u tom kontekstu spominjana su imena Besima Borića i Mehmeda Bradarića, Denisa Bećirovića, Nermina Nikšića, dok ime Bakira Hadžiomerovića nije spominjano prije same sjednice Predsjedništva, pišu Nezavisne novine.

dfDemokratska fronta (DF), koju predvodi aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, imat će kandidate za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Emir Suljagić, bivši SDP-ov ministar obrazovanja i nauke u Sarajevskoj županiji. Predsjedništvo DF-a u subotu je  donijelo odluku i o kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a to je Zora Terzić-Šeremet.

Predsjedništvo HDZ 1990 potvrdilo je izborne liste za izbore, kao i  kandidaturu Martina Raguža, predsjednika ove stranke, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o srpskom članu Predsjedništva BiH, glavna borba vodiće se između Željke Cvijanović, kandidata koalicije SNSD – DNS – SP te kandidata Saveza za promjene, koji predvodi SDS, a dosad se kao najozbiljniji kandidat opozicije spominjalo ime Mladena Ivanića, lidera PDP-a. Koalicijsku slogu i dalje, (ne)nadano, narušava SNS Hadži Jovana Mitrovića, koji je protiv Ivanića.

Jednako neizvjesna bit će borba za bošnjačkog člana Predsjedništva, koju je svojom nominacijom otvorio aktualni bošnjački član Bakir Izetbegović (SDA). Kao politička bomba, odjeknulo je samonominiranje bivšeg reisa Mustafe Cerića, nešto manje iznenađujuća je kandidatura Mirsada Kebe (također nezavisnog kandidata), Sefera Halilovića (BPS), dok Adil Žigić i Halil Tuzlić, za širu javnost anonimne osobe, nemaju izgledne šanse. Jednako kao i Azra Hadžiahmetović (Stranka za BiH), za koju se spekulira da bi mogla biti kandidat stranke koju je utemeljio Haris Silajdžić.

sda bihKandidatske liste SDA danas su u SIP donijeli Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika, Asim Sarajlić potpredsjednik SDA i Amir Zukić tajnik stranke.

Izetbegović je potvrdio da predsjednik SDA Sulejman Tihić nije potpisao kandidatske liste.

– Tihić je čovjek koji se liječi, koji ima svoj problem i nije imao kuveta da se bavi listama – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je Tihić dao suglasnost ovjerenu kod notara da on potpiše kandidatske liste.

Podsjetimo, Predsjedništvo SDA je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku da zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović bude kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Također, Predsjedništvo SDA je usvojilo kandidatske liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS, kao i kantonalne skupštine.

sdp bihKandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović poručio je danas kako je ovo šansa koju nije smio propustio, jer bi bio neodgovoran prema svojoj djeci i BiH.

“Ja ću pobijediti ove izbore, svojim protukandidatima želim sreću”, kazao je Hadžiomerović. On je rekao da svi ljevičari u zemlji trebaju biti ujedinjeni i da trebaju ići naprijed.

“Mislim da je pravo vrijeme da se opredijelimo ili za destrukciju ove zemlje ili njenu integraciju. Mi ćemo u ovoj borbi pobijediti. Samo zajedno od ove zemlje možemo napraviti ono što želimo”, pojasnio je Hadžiomerović. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao da su željeli člana koji će po svom opredjeljenju biti ljevičar i koji će predstavljati novo lice SDP-a. Drugi kandidat SDP-a je Enes Suljkanović i to za predsjednika Republike Srpske.

“Smatramo da Enes treba da nastavi ono što je radio i do sada, jer je dokazao da to radi kako treba”, napomenuo je Predsjednik SDP-a. Podsjetio je da nakon Izbora slijede ozbiljni pregovori o budućnosti BiH, te da je zbog toga itekako važno da SDP ima člana iz reda bošnjačkog naroda.

Narodna stranka Radom za boljitak predala je danas svoje kandidatske liste SIP-u.

nsrzbU ime NSRzB liste je predao predsjednik stranke Mladen Ivanković Lijanović, koji je u prostorije SIP-a došao u društvu nekoliko djevojaka, članica stranke obučenih u stranačke majice.

“Narodna stranka Radom za boljitak je predala liste za sve nivoe vlasti, kako u Federaciji, tako i u RS-u te na državnoj razini. U RS-u idemo na izbore u Koaliciji “Zajedno za promjene”. Za člana Predsjedništva BiH nismo predali kandidaturu, jer mi kao višenacionalna stranka smo i zagovarali da se to na jedan drugačiji način rješava. Naše birače ćemo upututi da glasaju za onog kandidata koji bude u skladu sa našim načelima i programom”, kazao je Ivanković Lijanović.

Ova stranka na izbornim listama ima 400 kandidata. Na listama su kandidati svih nacionalnosti.

Kandidatske liste jutros su predale i neke manje stranke, ali i SNSD. U toku dana se očekuje da i preostale stranke predaju svoje liste.

 

HMS/VL/Dnevnik.ba/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari