Pratite nas

Tko su kandidati HDZ BiH? Marinko Čavara predao liste za sve razine vlasti

Objavljeno

na

Marinko Čavara, zastupnik u Federalnom parlamentu i potpredsjednik HDZ-a danas je Središnjem izbornom povjerenstvu predao izborne liste u ime te stranke odnosno Hrvatskog narodnog sabora i stranaka koje ga čine. Službeno je predao i kandidaturu Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
marinko čavara“Ovdje na neki način predstavljam i budućeg člana Predsjedništva Čovića, mislim da on nema nikakve konkurencije, a kamoli da netko može ugroziti njegov rezultat.

Predali smo liste za sve razine vlasti, naravno i za potpredsjednika RS-a, a to je Josip Perković. Mislimo da ni naše liste također nemaju konkurencije, jer smo objedinili interese stranka Hrvatskog narodnog sabora, izuzev HDZ-a 1990 koji je izabrao svoj put”, kazao je Čavara.Dodao je kako smatra da će ove stranke predstavljati interese većine hrvatskog naroda u BiH i svih onih koji smatraju da se treba i može živjeti bolje u BiH.

Na naše pitanje smatra li da će i ovog puta, kako su to ranije često isticali, bošnjački glasovi imati utjecaja na izbor hrvatskog člana Predsjedništva, Čavara je kazao da se nada da toga neće biti.

“Vjerujemo da svi oni koji su za bolji život u BiH znaju što znači drugome birati predstavnike i da to više nikada neće uraditi, jer naši odnosi u BiH se trebaju temeljiti na uvažavanju i poštivanju stava onih sa kojima živimo te na taj način možemo tražiti uvažavanje prema samima sebi. Samo tako možemo graditi stabilan politički ambijent, a onda možemo graditi i ekonomski te stabilan život za svakog čovjeka”, kazao je Čavara.

[divide]

Kandidat Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH je Dragan Čović

7d204db7737c652e67de51c8f8822755Izborne liste koalicije koju predvodi HDZ BiH, danas će u 12 sati u Središnejm izbornom povjerenstvu predati, dopredsjednik stranke Marinko Ćavara. Šira javnost, međutim, još uvijek ne zna tko su kandidati ove stranke za člana Predsjedništva BiH i ostale razine vlasti. Sjednica Predsjedništva ove stranke održana u petak i prema najavama Dragana Čovića trebala je biti nastavljena u subotu. Na službenim stranicama HDZ-a nije, međutim, objavljeno da je održan nastavak sjednice.

Ostalo je i nepoznato jesu li razriješeni prijepori o nositeljima lista HDZ BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije za Federalni i županijski parlament kao i to je li Čović dobio potporu “svoje obitelji” da prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Čović je, naime, u petak izjavio kako nije problem to prihvaća li on biti kandidat za Člana Predsjedništva BiH.- Ja sam te dvojve personalno riješio. No ja za takvo što nemam potporu svoje obitelji, izjavio je u petak Čović.

Inače, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH , osim kandidata HDZ BiH natjecat će se i lider HDZ 1990. Martin Raguž, Zora Terzić- Šeremet, kandidatkinja je Demokratske fronte Željka Komšića, dok je Živko Budimir(SPP)kandidat šest manjih bošnjačkih stranaka.

covic-cavara-595x340Danas bi, trebale biti razriješene dvojbe i oko kandidata “Saveza za promijne” u RS. Lider PDP-a Mladen Ivanić, ultimativno zahtieva da on bude kandidat koalicije koju predvodi SDS, a u kojoj je i NDP Dragana Čavića, te još 7 manjih stranaka, tvrdeći kako on može pobijediti kandidatkinju SNSD-ove koalicije za Predsjedništvo BiH Željku Cvijanović.
Također, tijekom dana bit će poznato i hoće li u utrku za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva lider SBB-a Fahrudin Radončić. Ukoliko prihvati taj izazov takmaci će mu biti aktualni Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ( SDA), bivši poglavar Islamske zajednice Musatafa Cerić i aktualni dopredsjednik Federacije Mirsad Kebo, kao neovisni kandidati, te bivši novinar i aktualni rok pjevač Bakir Hadžiomerović(SDP).

hdzDragan Čović bit će kandidat ispred koalicije koju predvodi HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, objavio je jutros „Večernji list“. Istodobno, „Večernji“ je objavio i nositelje državnih, federalnih i županijskih lista ove koalicije. Saznaje se da je Čović jutros osobno pozvao političke partnere i prijatelje u Sarajevu i obavijestio ih o svojoj kandidaturi.

Portal „Dnevnog avaza“ ekskluzivno otkriva i posljednju veliku nepoznanicu kada je u pitanju utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Kako saznaju, kandidat SBB-a bit će predsjednik stranke Fahrudin Radončić i to će danas biti potvrđeno na proširenom koelgiju predsjednika SBB-a, na kojem će nazočiti i aktualni predsjednici županijskih odbora SBB-a.

Kako je Avazu preneseno, Radončić se za kandidaturu odlučio, između ostalog, i zato što su sve velike stranke i koalicije u RS i FBiH istakle ozbiljne i jake kandidate za državni vrh, odnosno Predsjedništvo BiH.hdz1990

Naime, rok za prijavu kandidatskih lista za opće izbore u listopadu ističe danas u 16 sati, a većina stranaka i koalicija već su istakle svoje prijedloge, a ostali se očekuju danas.

SDP BiH je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidirao novinara Bakira Hadžiomerovića, čiju kadidaturu je podržalo devet od 16 nazočnih članova Predsjedništva SDP BiH. Sve do subote u tom kontekstu spominjana su imena Besima Borića i Mehmeda Bradarića, Denisa Bećirovića, Nermina Nikšića, dok ime Bakira Hadžiomerovića nije spominjano prije same sjednice Predsjedništva, pišu Nezavisne novine.

dfDemokratska fronta (DF), koju predvodi aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, imat će kandidate za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Emir Suljagić, bivši SDP-ov ministar obrazovanja i nauke u Sarajevskoj županiji. Predsjedništvo DF-a u subotu je  donijelo odluku i o kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a to je Zora Terzić-Šeremet.

Predsjedništvo HDZ 1990 potvrdilo je izborne liste za izbore, kao i  kandidaturu Martina Raguža, predsjednika ove stranke, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o srpskom članu Predsjedništva BiH, glavna borba vodiće se između Željke Cvijanović, kandidata koalicije SNSD – DNS – SP te kandidata Saveza za promjene, koji predvodi SDS, a dosad se kao najozbiljniji kandidat opozicije spominjalo ime Mladena Ivanića, lidera PDP-a. Koalicijsku slogu i dalje, (ne)nadano, narušava SNS Hadži Jovana Mitrovića, koji je protiv Ivanića.

Jednako neizvjesna bit će borba za bošnjačkog člana Predsjedništva, koju je svojom nominacijom otvorio aktualni bošnjački član Bakir Izetbegović (SDA). Kao politička bomba, odjeknulo je samonominiranje bivšeg reisa Mustafe Cerića, nešto manje iznenađujuća je kandidatura Mirsada Kebe (također nezavisnog kandidata), Sefera Halilovića (BPS), dok Adil Žigić i Halil Tuzlić, za širu javnost anonimne osobe, nemaju izgledne šanse. Jednako kao i Azra Hadžiahmetović (Stranka za BiH), za koju se spekulira da bi mogla biti kandidat stranke koju je utemeljio Haris Silajdžić.

sda bihKandidatske liste SDA danas su u SIP donijeli Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika, Asim Sarajlić potpredsjednik SDA i Amir Zukić tajnik stranke.

Izetbegović je potvrdio da predsjednik SDA Sulejman Tihić nije potpisao kandidatske liste.

– Tihić je čovjek koji se liječi, koji ima svoj problem i nije imao kuveta da se bavi listama – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je Tihić dao suglasnost ovjerenu kod notara da on potpiše kandidatske liste.

Podsjetimo, Predsjedništvo SDA je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku da zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović bude kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Također, Predsjedništvo SDA je usvojilo kandidatske liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS, kao i kantonalne skupštine.

sdp bihKandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović poručio je danas kako je ovo šansa koju nije smio propustio, jer bi bio neodgovoran prema svojoj djeci i BiH.

“Ja ću pobijediti ove izbore, svojim protukandidatima želim sreću”, kazao je Hadžiomerović. On je rekao da svi ljevičari u zemlji trebaju biti ujedinjeni i da trebaju ići naprijed.

“Mislim da je pravo vrijeme da se opredijelimo ili za destrukciju ove zemlje ili njenu integraciju. Mi ćemo u ovoj borbi pobijediti. Samo zajedno od ove zemlje možemo napraviti ono što želimo”, pojasnio je Hadžiomerović. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao da su željeli člana koji će po svom opredjeljenju biti ljevičar i koji će predstavljati novo lice SDP-a. Drugi kandidat SDP-a je Enes Suljkanović i to za predsjednika Republike Srpske.

“Smatramo da Enes treba da nastavi ono što je radio i do sada, jer je dokazao da to radi kako treba”, napomenuo je Predsjednik SDP-a. Podsjetio je da nakon Izbora slijede ozbiljni pregovori o budućnosti BiH, te da je zbog toga itekako važno da SDP ima člana iz reda bošnjačkog naroda.

Narodna stranka Radom za boljitak predala je danas svoje kandidatske liste SIP-u.

nsrzbU ime NSRzB liste je predao predsjednik stranke Mladen Ivanković Lijanović, koji je u prostorije SIP-a došao u društvu nekoliko djevojaka, članica stranke obučenih u stranačke majice.

“Narodna stranka Radom za boljitak je predala liste za sve nivoe vlasti, kako u Federaciji, tako i u RS-u te na državnoj razini. U RS-u idemo na izbore u Koaliciji “Zajedno za promjene”. Za člana Predsjedništva BiH nismo predali kandidaturu, jer mi kao višenacionalna stranka smo i zagovarali da se to na jedan drugačiji način rješava. Naše birače ćemo upututi da glasaju za onog kandidata koji bude u skladu sa našim načelima i programom”, kazao je Ivanković Lijanović.

Ova stranka na izbornim listama ima 400 kandidata. Na listama su kandidati svih nacionalnosti.

Kandidatske liste jutros su predale i neke manje stranke, ali i SNSD. U toku dana se očekuje da i preostale stranke predaju svoje liste.

 

HMS/VL/Dnevnik.ba/Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari