Connect with us

Događaji

Imenovan novi zapovjednik HRZ i PZO-a

Objavljeno

on

Službena primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane između dosadašnjeg zapovjednika, general bojnika Dražena Ščurija i novoimenovanog zapovjednika, brigadnog generala Miroslava Kovača, održana je u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu.

[ad id=”93788″]

Primopredaji su uz ministra obrane Josipa Buljevića, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Dragu Lovrića i glavnog inspektora obrane general pukovnika Mirka Šundova, nazočili i zapovjednici grana te drugi pripadnici HRZ i PZO-a.

Ministar obrane Josip Buljević čestitao je brigadnom generalu Miroslavu Kovaču na imenovanju i preuzimanju dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a. Istaknuo je kako vjeruje da će general Kovač svojim iskustvom i stručnošću dati novi zamah u razvoju sposobnosti ove grane Oružanih snaga RH.

“U Ministarstvu obrane i u meni osobno imat ćete čvrstu potporu u ostvarivanju svih zadaća HRZ i PZO-a”, zaključio je ministar te dodao kako je zajednička zadaća svih nas izgrađivati sustav koji će biti čvrst jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske.

Ministar Buljević zahvalio je u ime Predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH i u svoje osobno ime generalu Ščuriju na svemu što je učinio za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te mu poželio uspjeh u budućem radu.

General Lovrić tom je prigodom rekao kako je HRZ i PZO uvijek spreman reagirati i obraniti hrvatski zračni prostor i Republiku Hrvatsku.

“HRZ djeluje unutar NATO struktura i uvijek je spreman pomoći i civilnim institucijama. Izuzetno sam ponosan jer imamo malo, ali efikasno zrakoplovstvo”, zaključio je general Lovrić.

General bojnik Dražen Ščuri nakon primopredaje istaknuo je kako je HRZ i PZO prepoznata grana koja pridonosi sigurnosti zemlje. Zahvalio je svima na dosadašnjoj suradnji, a generalu Kovaču poželio puno uspjeha u budućem radu.

Brigadni general Miroslav Kovač zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na ovu odgovornu dužnost.

“Čast mi je što ću voditi ovu vrlo zahtjevnu granu i trudit ću se da ona što bolje i efikasnije funkcionira”, rekao je general Kovač.

Brigadni general Miroslav Kovač rođen je 1962. godine u Zadru. Od samih početaka Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih i zahtjevnih dužnosti, od zapovjednika voda za bojno djelovanje, zamjenika zapovjednika eskadrile, zapovjednika eskadrile do načelnika stožera i potom zapovjednika 93. zrakoplovne baze. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u akcijama Maslenica, Skok 1 i Skok 2, Zima 94, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez, a za svoja postignuća general Kovač odlikovan je medaljama ‘Oluja’, ‘Ljeto 95’ i ‘Iznimni pothvat’ te Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Ratnu školu ‘Ban Josip Jelačić’ završio je 2005., a u čin brigadnog generala promaknut je 1. lipnja 2014. godine.

Na dužnost zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, general Kovač dolazi s dužnosti Načelnika stožera – zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari