Pratite nas

Događaji

Imotski pod opsadom ‘Generala’

Objavljeno

na

Imotski je u utorak poslije podne bio pod pravom opsadom Migova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

I to nisu bili obični preleti, već borbeni letovi. Istina, bez navođenih raketa i ispuštanja bombi, ali dovoljno nisko preko krovova imotskih kuća, da su treperili prozori, ali i bubnjići u ušima mnogih. I dakako nitko nije posebno bio uzbuđen. Znali su mnogi i pripremali se za to.

Antun Tonći Vrdoljak poznati naš redatelj u svom rodnom Imotskom nakon davno snimljenih scena njegovog filma „Ljubav i poneka psovka“, pa „Prosjaka i sinova“, snimao je vrlo važne kadrove svog najnovijeg a kako je izjavio i posljednjeg filma u bogatoj redateljskoj karijeri „Generala“.

Film o životu i ratnom putu generala Ante Gotovine. Buka Mig, pa detonacije, dim, u okružju stare imotske Duhanske stanice, dostojanstveno držanje generala Gotovine (Goran Višnjić), neumorni Mustafa Nadarević.

Čudo tehnike i kamera, rasvjete i posebnih efekata, stativa i objektiva, sve se to ispremiješalo sa znatiželjom brojnih mladih, a i starijih Imoćana, koji su otvorenih očiju gledali snimanje scena „Generala“. – Ovo su mi bitni kadrovi i zato sam ih i snimao u mom Imotskom. Učinili smo dosta posla, ali nam ostaje i još rada i truda.

Sada nakon Imotskog snimamo interijere u Zagrebu, pa opet u Dalmaciju i nakon toga u Slavoniju. Ima posla, a bogme kada vidim polet i rad moje glumačke, snimateljske i ostalih ekipa, imam osjećaj da bi mogao snimati još pet godina. Istina moj sin Andro drži sve konce u rukama, a vidite s kojom ozbiljnošću radi moj prijatelj Mustafa Nadarević. Ne može brate više od obožavatelja. Nema trenutka pauze da se oko njega ne okupi mnoštvo, posebno djece i onih koji gledaju Lud, zbunjem, normalan. Pa kako je ta serija popularna.

Da sada još snimanja i onda, ajme majko montaža. Uvjeren sam ako bude sve u najboljem redu da ćemo pred kraj godine, tamo oko Božića imati „Generala“ u kinima, a serija tek slijedeće godine, referirao nam je gospodin Antun Vrdoljak tijek snimanja „Generala“. Ambijent stare Duhanske stanice u Imotskom izabran je ne samo stoga što je Vrdoljak želio imati scene iz rodnog Imotskog u tom kultnom filmu, već i stoga što su one vrlo impresivne.

Odličan je ambijent, snimanje u Imotskom proteklo je u redu. O spizi imotskoj da i ne govorim. Pa nisam se ja oženio odasvud, već uzeo pravu Imoćanku, šalio se Goran Višnjić na naše pitanje kako mu je u rodnom gradu njegovog punca. Dakako da su i Višnjića opsjedali sa selfie, pogađate, posebno ljepši spol. A Mustafa Nadarević, poznati Izet Fazlinović, uistinu je bio osoba broj jedan u cijeloj imotskoj priči sa snimanja Generala. Uvijek nasmijan, susretljiv, ugađao je djeci i odraslima. Na stotine fotosa, prenosi Radio Imotski.

Bogme, lijepo je ovdje, ma bio sam bolan ja u Imotskom, snimo, ljudi su brate salalni, kroz smijeh nam reče Mustafa.

Sin Gorana Višnjića tumači ulogu mladoga Ante Gotovine u filmu i seriji ‘General’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Kardinal Bozanić: Ono što se voli, ne uništava se

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu na misi za Domovinu, kako događanja u Hrvatskoj 1990. ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe, u kojima je tada vladao komunistički totalitarni režim.

Kardinal Bozanić je to istaknuo predslaveći Svetu misu za domovinu na Dan hrvatske državnosti u zagrebačkoj Crkvi sv. Blaža. “Prigoda je to da posvjestimo odgovornost što je kao građani i vjernici imamo za domovinu, napose u trenutcima mnogih izazova pred kojima se nalazi hrvatsko društvo”, rekao je Bozanić.

Dodao je kako je ovogodišnji Dan hrvatske državnosti po mnogočemu jedinstven, što je vidljivo i kao izvanjski okvir.
“Događanja u Hrvatskoj 1990. godine ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe u kojima je vladao komunistički totsalitarni režim”, rekao je zagrebački nadbiskup.

Naglasio je da se tada podigao u narodima i tadašnjim vremenima ‘val promjena, kada su mnoštva progovorila i otvorila svoje misli i težnje za slobodom’.

Kardinal Bozanić podsjetio je kako su iz toga procesa proizašli mnogi oblici demokracije, koji su pružili nadu u promjene političkih i socijalnih struktura, opterećenih nizom mučnih nepravda i mržnje, ekonomskoga rasula i teških socijalnih sukoba.
“Taj val zahvatio je i nas s procesom demokratskih promjena 1990. godine i s nadom da se pitanja mogu riješiti mirnim putem”, napomenuo je kardinal.

30. svibnja 1990. u starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici

Podsjetio je i kako je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) još 1995., prigodom obilježavanja obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, naglasila kako je, za razliku od drugih naroda Europe, kojima je 1945. godina donijela slobodu i demokracije, u nas komunistički totalitarizam donio mnoštvo progona, zatvora i ubijanja nedužnih ljudi.
Tako naše ratno poglavlje nije završilo s Drugim svjetskim ratom prije 75 godina, kao kod drugih naroda Europe, osobito zapadne Europe. Upravo stoga je 30. svibnja 1990. godine dan kada su u ‘starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici na višestranačkim izborima, s dobrom voljom da zajedno riješe probleme’, naglasio je kardinal Bozanić.

Ocijenio je kako je to događaj koji je shvaćen kao početak od velikoga nacionalnog značaja.

Kardinal Bozanić podsjetio je i kako je Hrvatskih sabor dugo stoljeća bio čuvar hrvatske samobitnosti.
Napominje kako je druga važna činjenica to da je novom naraštaju prenesena važnost uspostave višestranačja nakon komunističke totalitarne vlasti.
“Današnji je datum imao veliku ulogu u konačnom oblikovanju državnosti, što je postalo općim simbolom sposobnim ujedinjavanju”, rekao je kardinal Bozanić i ocijenio štetnim svako poigravanje kalendarom zajedničkoga nacionalnog spomenara.

Višestranački sabor je, ističe, događaj prekretnica u nacionalnom životu Hrvata, jer su događaji proistekli iz njegova rada pokazali da se radi o povijesnom događaju, što su potvrdili i neprestani napadaji na mladu hrvatsku demokraciju.
To se pretvorilo u otvoreni rat protiv naše domovine, rekao je kardinal Bozanić.
Treća vanjska okolnost, dodao je, važna za današnji Dan hrvatske državnosti jest Crkva svetoga Blaža u kojoj obilježavamo današnji dan, raspoređeni po njoj zbog Covida 19. Napominje kako je ovo prigoda zahvaliti Bogu za sve one ljude koji su se nesbično žrvovali i pokazali napor u nesrećama koje su nas pogodile.
Kardinal Bozanić posebno je izdvojio zdravstveno osoblje, vatrogasce, vojnike i policajce  te druge dragovoljce koji su nam u tim trenutcima, danju i noću pomagali i spašavali.

Ono što se voli, ne uništava se

Treba odati priznanje i državnim službama te disciplini hrvatskih građana koja se očitovala u mnogim prigodama, dodao je.
Pomolio se i za sve one koji su svojim zalaganjem i žrtvom omogućili slobodu i dostojanstvo hrvatskom čovjeku, kazao je Bizanić.
Pozvao je vjernike da svoj život usklađuju s Isusom te da uzmognu donositi odluke po mjeri Evađelja i onda kad ih očekuje suočavanje s teškoćama. Tako bi se trebali držati vjernice, a to su posebice očitovali naši hrvatski branitelji, podsjetio je.

Poručio je i kako se za ono što se voli, žrtvuje do kraja. “Ono što se voli ne uništava se, onoga koga se voli, ne vara se”, istaknuo je Bozanić.
Upozorio je i kako je ‘komunistički režim još ostavio na mnogim područjima pustoš, posebice u školstvu i naobrazbi’.
Zato je pozvao ‘na moralnu obnovu zbog pustoši koje je ostavio komunistički režim svojom izopačenošću. Porušio je i omalovažio sve tradicionalne vrednote i moralne norme, što se podjednako odnosi na obiteljski i školski odgoj te radnu i poslovnu etiku’, podsjetio je kardinal Bozanić na riječi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i pozvao na pomirenje u hrvatskom društvu.

Na misi za Domovinu bili su, uz okupljene vjernike, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari