Pratite nas

Događaji

Imotski pod opsadom ‘Generala’

Objavljeno

na

Imotski je u utorak poslije podne bio pod pravom opsadom Migova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

I to nisu bili obični preleti, već borbeni letovi. Istina, bez navođenih raketa i ispuštanja bombi, ali dovoljno nisko preko krovova imotskih kuća, da su treperili prozori, ali i bubnjići u ušima mnogih. I dakako nitko nije posebno bio uzbuđen. Znali su mnogi i pripremali se za to.

Antun Tonći Vrdoljak poznati naš redatelj u svom rodnom Imotskom nakon davno snimljenih scena njegovog filma „Ljubav i poneka psovka“, pa „Prosjaka i sinova“, snimao je vrlo važne kadrove svog najnovijeg a kako je izjavio i posljednjeg filma u bogatoj redateljskoj karijeri „Generala“.

Film o životu i ratnom putu generala Ante Gotovine. Buka Mig, pa detonacije, dim, u okružju stare imotske Duhanske stanice, dostojanstveno držanje generala Gotovine (Goran Višnjić), neumorni Mustafa Nadarević.

Čudo tehnike i kamera, rasvjete i posebnih efekata, stativa i objektiva, sve se to ispremiješalo sa znatiželjom brojnih mladih, a i starijih Imoćana, koji su otvorenih očiju gledali snimanje scena „Generala“. – Ovo su mi bitni kadrovi i zato sam ih i snimao u mom Imotskom. Učinili smo dosta posla, ali nam ostaje i još rada i truda.

Sada nakon Imotskog snimamo interijere u Zagrebu, pa opet u Dalmaciju i nakon toga u Slavoniju. Ima posla, a bogme kada vidim polet i rad moje glumačke, snimateljske i ostalih ekipa, imam osjećaj da bi mogao snimati još pet godina. Istina moj sin Andro drži sve konce u rukama, a vidite s kojom ozbiljnošću radi moj prijatelj Mustafa Nadarević. Ne može brate više od obožavatelja. Nema trenutka pauze da se oko njega ne okupi mnoštvo, posebno djece i onih koji gledaju Lud, zbunjem, normalan. Pa kako je ta serija popularna.

Da sada još snimanja i onda, ajme majko montaža. Uvjeren sam ako bude sve u najboljem redu da ćemo pred kraj godine, tamo oko Božića imati „Generala“ u kinima, a serija tek slijedeće godine, referirao nam je gospodin Antun Vrdoljak tijek snimanja „Generala“. Ambijent stare Duhanske stanice u Imotskom izabran je ne samo stoga što je Vrdoljak želio imati scene iz rodnog Imotskog u tom kultnom filmu, već i stoga što su one vrlo impresivne.

Odličan je ambijent, snimanje u Imotskom proteklo je u redu. O spizi imotskoj da i ne govorim. Pa nisam se ja oženio odasvud, već uzeo pravu Imoćanku, šalio se Goran Višnjić na naše pitanje kako mu je u rodnom gradu njegovog punca. Dakako da su i Višnjića opsjedali sa selfie, pogađate, posebno ljepši spol. A Mustafa Nadarević, poznati Izet Fazlinović, uistinu je bio osoba broj jedan u cijeloj imotskoj priči sa snimanja Generala. Uvijek nasmijan, susretljiv, ugađao je djeci i odraslima. Na stotine fotosa, prenosi Radio Imotski.

Bogme, lijepo je ovdje, ma bio sam bolan ja u Imotskom, snimo, ljudi su brate salalni, kroz smijeh nam reče Mustafa.

Sin Gorana Višnjića tumači ulogu mladoga Ante Gotovine u filmu i seriji ‘General’

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari