Connect with us

Vijesti

Imovina Hercegovačke banke poklonjena Union banci, Postbank se prodaje

Objavljeno

-

Vlada Federacije jutros je, na zatvorenom dijelu sjednice, razmatrala Informaciju o statusu Postbanke BH Poštanska banka Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo koju je pripremila Agencija za bankarstvo FBiH. Agencija za bankarstvo zadužena je do utorka, 23. srpnja, pripremiti izjašnjenje na obraćanje FAM-a (Framingham asset management inc.) vezano za njihovu ponudu za dokapitalizaciju ove banke.

Vlada je formirala i radnu skupinu koju čine predstavnici federalnih ministarstava financija, prometa i komunikacija i Ureda premijera čiji zadatak je odmah razgovarati s predstavnicima Sindikata banke i ostalim uključenim stranama u ovom procesu, kratko je priopćeno iz Ureda za informiranje Vlade Federaacije.

Dokrajčili Petrischevu pljačku

Nikšićeva vlada danas je razmatrala i Informaciju o Hercegovačkoj banci d.d. Mostar u likvidaciji i donijela više zaključaka, kako priopćavaju, s ciljem rješavanja statusa, zaštite depozita, imovine i radnih mjesta u ovoj banci.

Od donešenih zaključaka obznanjen je samo onaj kojim je Union banka iz Sarajeva obvezana u roku od 90 dana “nakon preuzimanja imovine i obveza ove banke isplatiti njene obveze prema štedišama, deponentima i ostalim povjeriteljima”

Javnosti gotovo nepoznata, Union banka d.d.Sarajevo krajem 1997. godine registrirana je kao pravni sljednik Jugobanke Jubbanke d.d. Sarajevo za područje Federacije Bosne i Hercegovine. U većinskom je državnom vlasništvu i ima 7 filijala i 6 ekspozitura sa ukupno 180 uposlenih. U upravi banke su direktor Senad Redžić i izvršni direktori Vedran Hadžiahmetović i Admil Nukić,

O statusu dosadašnjih vlasnika Banke koju su tenkovima opljačkali pripadnici SFOR-a 2001.g. u priopćenju Vlade nije bilo riječi. Podsjetimo, u trenutku upada SFOR-a Hercegovačka banka bila je jedna od najjačih banaka u zemlji. Silom tenkova po nalogu austrijskog diplomata Wolfganga Petrischa nestajala je s tržišta, a njeno mjesto su zauzele austrijske banke.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari