Connect with us

Politički rentgen

INA-kasica prasica duboke države!

Objavljeno

-

 

Junaci dana, svakako su USKOK, DORH, MUP, Ured za sprječavanje pranja novca  i Porezna uprava! Jako je dobro da im je Andrej Plenković čestitao na ovom dobro odrađeno poslu i ohrabrio ih za daljnje djelovanje bez ikakvih kalkulacija.

Zbog raskrinkavanja udbaške koruptivne hobotnice i neviđene pljačke u INI, svojevremeno je doslovno glavom platio Stjepan Đureković, zbog čijeg brutalnog udbaškog ubojstva pištoljem i maljem, danas doživotno robijaju Josip Perković i Zdravko Mustač! Sve dok ih predsjednik Milanović ne pomiluje!!! Vanji Špiljku i ostalim uspješnim sljedbenicima udbe nije pala dlaka s glave! Naprotiv, nastavili su se nesmetano enormno bogatiti. Ako stvari rasvijetlimo iz tog ugla, onda recentna „pljačaka“ u INI i nije baš neka prevelika senzacija. INA je oduvijek, pa vjerojatno kolokvijalno i danas, bila zlatna udbaško-kosovska koka! Postavlja se ključno pitanje, koje je gle čuda prešutio cijeli mainstream? Ima li možda „udbe“ i u Mađarskoj? Kome se sve pogodovalo dampinškim cijenama plina?

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

Apsurdno je da nitko od odgovornih iz Uprave INE nije primijetio da oko trgovine plinom  nešto čudno događa i ovo sigurno nije kraj ove priče, a pitanje je tko je tu koga štitio i zašto u procesuiranju nisu obuhvaćeni predsjednik i članovi Uprave INE, jer koliko doznajem, po statutarnim odredbama korporacije, ugovore o prodaji takve količine plina za tržište i velike financijske transakcije donosi, ili potvrđuje Uprava društva.

Dakle, kome je još osim uhićenima, INA prodavala plin po nevjerojatnoj cijeni od 19 eura, te na taj način pogodovala silnom bogaćenju pojedinih grupacija na uštrb krajnjeg potrošača? Tko su krajnji korisnici koji su plin plaćali deset puta skuplje? Osim kaznene odgovornosti, ima li tu i etičko-moralnih suspekcija, u kontekstu enormnog bogaćenja na grbači sirotinje i poduzeća koja grcaju u dugovima zbog nemogućnosti plaćanja skupih energenata? Ako ćemo se striktno držati zakona, Uprava INE je znala, ili je morala znati, jer neznanje nikoga ne ekskulpira od moguće kaznene odgovornosti!

Uprava, kako neslužbeno doznajem nije znala i to svakako otvara legitimno pitanje kontrolinga unutar korporacije? Bez imalo sumnje, ova mega afera, kojoj se ne nazire kraj, nanijet će u burzovnom smislu silnu reputacijsku štetu INI, a zato je po „zapovjednoj odgovornost“ najodgovornija  mješovita Uprava INE, s tri mađarska i s tri hrvatska člana. Je li odgovoran samo dio uprave imao legitimitet odobriti ovaj ugovor, kao što je običaj u nekim korporacijama, tek će se doznati kroz daljnju istragu? Nije realno preskočiti Upravu i svaliti sve na leđa Vlade Republike Hrvatske!

Predsjednik uprave INE je Mađar Sandor Fasimon, a uz njega su još mađarski članovi Uprave, Jozsef Simola i Ferenc Horvath. Njih je imenovao MOL.
Hrvatski članovi uprave su Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić. Njih imenuje vlada RH. Dakle tri na tri, nema preglasavanja niti je moguće pogodovanje samo jednoj strani! Činjenica je da za ovu aferu nije odgovoran ni Orban ni Plenković, nego isključivo Uprava INE, na čelu s predsjednikom uprave koji po funkciji ima presudan utjecaj kod donošenja strateških odluka. Potrebno je otkriti kome je sve INA pogodovala s ovom smiješnom cijenom plina od 19 eura i tko se još na tom poslu silno obogatio? Ili je ovo bila jedna jedina adhoc lopovska operacija? Da bi se to doznalo, potrebna je revizija poslovanja i analiza svih ugovora što je zatražio ministar Davor Filipović!

Vjerojatno na svijetu ima malo budala kao što su ovi hrvatski lopovi, koji su, čini se, legalno stečenu dobit na trgovini plinom prodavajući ga po desetorostruko višim cijenama, išli „legalizirati“ kaznenim djelom pranja novca i varanjem Porezne uprave, čime su drastično oštetili Državni proračun za oko 16 milijuna kuna. Ne prejudicirajući pravosudni pravorijek, čini mi se, najveći krimen u ovoj „HDZ-ovoj pljački stoljeća“ je pranje novca i utaja poreza! „Pljačku stoljeća u režiji HDZ-a“ javnosti  prikazuju rušilački mediji, bez ikakve primisli o presumpciji nedužnosti! Jer, ako je cijena od 19 eura za plin, prošla kroz ruke Uprave ili dijela Uprave INE, onda su je Škugor i ekipa po toj cijeni mogli legalno prodavati bilo kome, a taj bilo tko, po tržišnom zakonu ponude i potražnje, mogao je legalno prodavati plin i po stostruko većoj cijeni, ako to netko može platiti i to prikazati kao svoju zadržanu dobit? Razvidno je da je INA u ovom slučaju drastično financijski oštećena, no hoće li se u daljnjem procesu Uprava INE pozicionirati kao oštećenik ili ne, ostaje nam za vidjeti? (U slučaju protiv Zdravka Mamića, presuđeno je da je Dinamo oštećen za 117 milijuna kuna, no Dinamo i dan danas tvrdi da nije oštećen i nikada od Mamića nije tražio obeštećenje)!

Ono što je svakako vrijedno primijetiti jest, kako je ova afera jedna od rijetkih afera u kojoj nismo vidjeli topovsku medijsku pripremu, već su državne institucije, MUP, USKOK, Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava reagirale vrlo brzo i učinkovito u potpunoj tišini. To je dobar znak za Hrvatsku i poruka da institucije funkcioniraju bez ikakvih imaginarnih, političkih, ili medijskih pritisaka. To je bitno primijetiti, jer sve apriori svaliti na pleća HDZ-a, zato što je jedan od uhićenika vlasnik HDZ-ove iskaznice, ili zato što je muž Martine Dalić jedan od šest članova Uprave INE, a ne primijetiti da je Plenković proglasio nultu stopu  tolerancije na korupciju i kriminal dajući odriješene ruke institucijama, koje su u brojnim primjerima procesuirali upravo visoke dužnosnike HDZ-a, u najmanju je ruku smiješno, zločesto i krajnje politikantski. Lopov je uvijek lopov ako se to dokaže, bez obzira na stranačku iskaznicu, kumstvo, bratstvo, ili bilo kakav oblik prijateljske veze? Na medijskom ciljniku danas su svi koji su bilo kada u životu s osumnjičenicima popili kapučino!

„Damira Škugora je Račan postavio za direktora u Ini još davne 2001.-e iako još nije diplomirao(diplomirao je 2002.-e), unatoč neiskustvu u vođenju složenih i velikih gospodarskih sustava, da bi ga Sanader na toj direktorskoj poziciji(direktor komercijalnog poslovanja Ine!) zadržao, a jednako tako i Jadranka Kosor i Zoran Milanović iako je 2007.-e bio prozivan(ali ne i istraživan!) zbog štete od 20 milijuna €ura koja je prouzročena Ini zbog prodaje plina iz sjevernih Jadranskih bušotina Talijanima, znatno ispod tržišne cijene, pa čak i znatno niže od cijene po kojoj je tada Ina uvozila plin“- jedan je od znakovitih komentara.

Efikasno otkriće ove afere dobar je znak da izvršna vlast ne kontrolira pravosudnu i represivni aparat, te da krim policija, USKOK i DORH ne rade po nalogu, ili pod pritiskom Vlade Republike Hrvatske. „Dakle, HDZ kao vladajuća stranka ne kontrolira ni USKOK niti DORH, koji bez upliva premijera uhićuju bivše, ali i aktivne ministre što dosad nismo vidjeli u Hrvatskoj. Potvrda je to istinske namjere Plenkovića da se obračuna s korupcijom“. (Darko Markušić, Direktno.hr)

Ako je tome tako, onda je to kompliment vladajućima, koji s pravom mogu konkurirati za još jedan mandat na čelu države!

O ovom otkriću kriminala oglasila se i Porezna uprava s bitnim detaljima.

“​​Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva. Naime, osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, osobno ili kao pomagači, počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kazneno djelo pranja novca (čl. 246. i čl. 38. u vezi s čl. 329. i čl. 265. Kaznenog zakona).

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna. Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu. Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od 1.046.462.795,52 kuna.

Kako bi se stvorio privid zakonitog izvora sredstava, nepripadno stečena imovinska  korist isplaćivala se u obliku dohotka od kapitala i pozajmica, a također se, putem bankovnog računa rodbinski povezane osobe, prikriveno isplaćivala osobi koja je imala ključnu ulogu u organizaciji i omogućavanju štetne prodaje plina. Potom se dio nezakonito stečenog novca ulagao u nekretnine i vozila čime su ostvareni elementi pranja novca od najmanje 15.499.635,38 kn.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

Kazimir Mikašek-Kazo

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas