Connect with us

Iz Svijeta

Indija: 5,5 milijuna žena prosvjedovalo u koloni dugoj 620 kilometara

Objavljeno

-

Nekoliko milijuna žena formiralo je jučer 620 kilometara dug ljudski lanac u južnoj indijskoj državi Kerala u znak podrške jednakosti spolova i kao odgovor na prosvjed hindu svećenika i konzervativaca koji zabranjuju djevojčicama i ženama od 10 do 50 godina da uđu u jedan od najvećih hinduističkih hramova.

Komunistička partija Indije priopćila je da je prosvjed jučer okupio oko 5,5 milijuna žena.  Ženama je bio zabranjen ulazak u hram Sabarimala.

Ulazak žena od 10 do 50 godina u taj hram neformalno je bio zabranjen mnogo godina, a zabrana je 1972. pretočena u zakon. Sud države Kerala je 1991. podržao zabranu, ali ju je Vrhovni sud Indije u rujnu 2018. ukinuo.

Indija: prosvjedi paralizirali državu Keralu nakon ulaska žena u hram

Konzervativne hinduističke skupine izazvale su blokadu južne indijske države Kerale u četvrtak, prosvjedujući protiv državnih vlasti koje su dopustile dvjema ženama da unatoč drevnoj zabrani uđu u hinduistički hram dan ranije.

Oko 400 prosvjednika, među kojima su bile i žene, zauzelo je ulice Kochija, komercijalnog središta Kerale rano u četvrtak, a podržali su ih dužnosnici hinduističke nacionalističke stranke BJP premijera Narendre Modija i stranke RSS, na čijoj je ideologiji BJP nastao.

Mnoge trgovine i manji uredi ostali su zatvoreni nakon što su hinduističke skupine pozvale na obustavu rada širom zemlje. Većina autobusa i taksija odbila je prevoziti putnike, a neki su vozači rekli da se boje da bi mogli biti napadnuti.

Dvije žene ušle su u srijedu u hinduistički hram u državi Kerali na jugu Indije i time se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska.

Žene u četrdesetim godinama ušle su u prostorije hrama Sabarimala i time prekršile tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.

Konzervativne hinduističke skupine vjeruju da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda “pročišćenja” nakon posjeta žena.

Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se “ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas