Pratite nas

Analiza

Analiza Jutarnjeg Lista: Industrija mržnje u Srbiji

Objavljeno

na

JutarnjiList nasumično izdvojio sto naslovnica srpskih dnevnih novina i analizirao njihovu novinsku scenu

Tabloidi su izlog Vučićeve Srbije, putem njih on komunicira sa svojim sugrađanima, ali i sa susjedima. A to je slika Srbije koja svima prijeti, izraz je velike mržnje koju isijava prema prokazanim neprijateljima, uz groteskno divljenje Vladimiru Putinu, kojim plaše sve oko sebe, ne bi li, zapravo, utješili sebe, obuzdali svoje frustracije, komplekse i strahove od gubitaka u ratovima, krivnje i grijehova prema bliskim susjedima, ali i prema vlastitom narodu.

Amerika i ‘vojska Kosova’ u Albaniji spremaju udar na sever Kosmeta!”, “Ameri hteli da ubiju Vučića”, “Pakleni plan Šiptara: Upašće na sever Kosova 5. juna!?”, “Amerikanci pune Kosovo džihadistima iz Sirije”, “Plaćenici iz Ukrajine pale Beograd”, “Putin zapretio: NATO odbij od Srbije!”, “NATO će nam ubijati decu još 150 godina”, “Putin: NATO pravi virus da bi pobio Slovene”, “Ustaše prete Vučiću”, “Sramni čin Plenkovića: na Božić pohvalio ‘Oluju’ i Tuđmana”, “Putin Srbiji donosi rakete”, “Hrvati Vučića ruše na ulici!” – samo su dio glavnih naslova s naslovnica srbijanskih najtiražnijih novina, koje smo nasumce odabrali, od prosinca 2018. do ovog ljeta. Pogledali smo Informer, Alo, Kurir, Telegraf, Blic i Večernje novosti kako bismo stekli uvid kako funkcionira Vučićeva medijsko-propagandna mašinerija, jer javna je tajna u Beogradu da osobno on, preko svoje medijske “tajnice” Suzane Vasiljević, uređuje i dozira srbijanske tabloide, piše JutarnjiList

Najveću tiražu ima Informer, kao najjača pesnica Vučićeva režima, iznad 120 tisuća, a ostali koje navodimo u rasponu od 50 do 80 tisuća primjeraka (barem se tako službeno tvrdi). Tako da se, u prosjeku, navedene novine prodaju u dnevnoj zajedničkoj tiraži od oko 350 tisuća primjeraka. Cilj ovakvog medijskog pristupa jest apsolutna podrška režimu Aleksandra Vučića i njemu osobno, razračunavanje s njegovim oponentima ma gdje bili. No, sve je to na prilično bizarnoj i opskurnoj razini. Rječnik tabloida je jednostavan, priprost, polupismen i sirov. Učestalo je ponavljanje istih izraza “zlo”, “pakleni plan”, “haos” i “provokacija”, u gotovo dvije trećine naslova. Aleksandar Vučić svakodnevno je na naslovnicama tabloida – zabrinut za Srbiju, ali pun nade. Putin u uniformi, a Trump se ceri ili zamahuje bejzbol-palicom. Srbija je u velikim problemima, kasne u pregovorima s EU, otežu s priznavanjem gubitka Kosova, ekonomski i demografski pletu se na začelju Europe, a rješenje vide u zavaravanju stanovništva stalnim urotama i fantomskim prijetnjama Srbiji te u spasilačkoj ulozi Rusije, čiji je stisak sve jači.

Ratnohuškačka histerija

Te su novine zadužene za stvaranje ratne psihoze (“Rat na Balkanu u 2019. godini!”, “Vojnici KFOR-a uvežbavali otimanje severa Kosova”, “Preko Šiptara hoće da zarate Srbiju i Rusiju”, “NATO sprema akciju Klin u Srbiji”, “Alijansa skovala plan kako bi nas na sve načine odvojila od Rusije”), a Kurir je ekskluzivno doznao da “Krvnik (Ramush Haradinaj) ima pakleni plan – Od januara (2019.) pravim Veliku Albaniju”. Pa iako su ove godine više od deset puta najavili rat na Kosovu i nekoliko puta “točne” datume, znamo da se ništa od toga nije dogodilo, no ratnohuškačka histerija i dalje traje, a tiraže ne padaju. Srpski čitatelji potpuno su sluđeni neprekidnim najavama apokalipse i neočekivanim obratima.

Zamjetno je da se tabloidi prilagođavaju “vanjskopolitičkim” potrebama Aleksandra Vučića. Mete su svi susjedi. Primjerice, kad se stvari zaoštravaju s Crnom Gorom, onda je sve usmjereno na te teme. Nakon toga, kao nožem odrezano, prelazi se na Makedoniju, Hrvatsku ili BiH, pa sve ispočetka. Najizloženiji su Albanci i Kosovo, kao najveća srpska trauma. Mržnja koja iskri prema Albancima i prijetnje da će “doći Rusi” i sve vratiti na staro stalna su opsesija beogradskih medija. Drugi koji su na redu svakako su Hrvati, koje stalno žele proizvesti u novu NDH, pa su aktualne stvari Oluja i Jasenovac te naslovi poput “Hrvati imaju genocidnu prošlost”, da bi kao vrhunac bila zavjera arhineprijatelja Albanaca i Hrvata protiv Srba – “Veterani ‘Oluje’ obučavaju Albance”. Svako ljeto prolazi u frustraciji zbog Oluje, kao “najvećeg genocida i egzodusa” nakon Drugog svjetskog rata, iako, recimo, zanemaruju da je, baš kada je Vučić bio ministar informiranja kod Miloševića, tijekom rata na Kosovu 1998.-99., s Kosova protjerano gotovo milijun Albanaca.

Zanimljivo je da je, kako kaže Aleksandar Vučić, Europska unija strateški cilj i prioritet Srbije, a njegovi su tabloidi izrazito antieuropski orijentirani te stalno zazivaju suradnju s Rusijom – “Srbi, spas nam je u slozi i u Rusiji”, “Zbogom, Evropo – Putin pravi Uniju sa Srbijom”.

Pogledajte galeriju naslovnica:

Beskrupulozni su u obračunavanju s vanjskim i unutarnjim neprijateljima (opozicijom), plašenju Srba ratom i pokoljima te antisrpskom koalicijom njihovih susjeda. Srpskim čitateljima stalno se nameće ta atmosfera mržnje i napetosti, npr. ovakvim naslovom – “Ustaše se obradovale! Hrvati žive za to da Vučić ode sa čela Srbije! I njima je jasno: ‘Ako nema Vučića, nema ni jake Srbije!’” Šalje se poruka – Hrvati su, dokazano, neprijatelji jer žele srušiti Vučića zato što se boje jake Srbije, koju pak samo Vučić garantira. I svi su protiv Srbije i Srba, a pogotovo dokazani neprijatelji – susjedi – “Nova zavera iz Prištine: sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom – pakt protiv Srbije”, “Šiptari krenuli na Srbiju uz pomoć Zaeva i Mila” (misli se na premijera Makedonije Zorana Zaeva, koji je u tabloidima često prozivan kao “šiptarska sluga”, te crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića). Naime, napadi na njih povećavaju se s potrebama režima. Đukanović je došao na red kad je postavio pitanje obnove Crnogorske pravoslavne crkve, a Zaev kad je bilo jasno da uspješnim sporazumom s Grčkom ide u NATO i otvara pregovore s EU. “Zaev Srbiji otima Bujanovac”. Srbijanski mediji stalno su pisali protiv Sporazuma o promjeni imena.

“Šiptari i Milogorci duvaju u istu tikvu”, “Šiptari napadaju 31. decembra”, “Hrvatska neguje fašizam!”, “’Oluja’ se Srbima neće nikada više ponoviti”, a pritom veličaju Vučića i Rusiju – “Vučić s tajne lokacije poručio – Šiptari neće moći da nas gaze”, “Putin: Niko ne sme da pipne Srbiju”. Albance neizostavno nazivaju “Šiptarima”, Hrvate najčešće “ustašama”, Crnogorce dijele na “prave Crnogorce koji su zapravo Srbi” te “Milogorce”, prema predsjedniku Milu Đukanoviću. (“Milogorci ustaše vam aplaudiraju”, “Tragikomično je koliko se Milogorci plaše Srba i SPC-a”). Stvara se atmosfera straha, prijetnji, ali inzistira na “gordoj usamljenosti i žrtvi” (“Srbija potpuno sama, pritisnuta ucenama”) Srbije koja je na čistini, ali njezin spas je samo u predsjedniku Aleksanadru Vučiću. Kad su pregovori s Kosovom, ovog proljeća, ušli u slijepu ulicu, a pritisak iz EU ojačao kako bi se dijalog nastavio, osvanuli su naslovi “Neće nas saterati u ćošak”, “Lome Vučića teškim lažima o sinu i bratu”, “Vučićev tajni plan za sever Kosova – CIA u panici”,”Vučić se bori za Kosovo, Jeremić samo za vlast”, “Vučić ujedinio Srbe”. Poseban je odnos prema Rusiji kao jedinoj zaštitnici, a ruski predsjednik Putin na naslovnicama je srbijanskih tabloida redovito u vojnoj uniformi. (“Putin: Uz Srbiju i vojno i ekonomski”, “Ima li ko jači – Putinov Beograd najmoćnije oružje ne svetu”, “Hoće li Rusi da ratuju za Kosovo!?”, “Rusija pojačava pritisak – Putinov specijalac u Beogradu zbog Kosova”, “Putin zapretio: Mi sad možemo da zaštitimo i Srbiju i sve prijatelje u svetu”, “Rusija i Putin su veliki spasioci Srbije”, “Upozorenje ruskih službi – Putin sprečio krvavi vaskrs – Albanci spremali napad”, a opravdanje ratnohuškačke histerije nalaze u izjavama ruskog ambasadora: “Srbija ima pravo da zaštiti Srbe na Kosovu.” …

Na prvi pogled, naslovi koje smo naveli mogu izazvati podsmijeh, zabavu i nedoumicu, ali, zapravo, izazivaju tjeskobu, čemer, žal i mučninu, pogotovo kad se prisjetimo bardova srbijanskog novinstva i pisane riječi. No, tabloidi su izlog Vučićeve Srbije, putem njih on komunicira sa svojim sugrađanima, ali i sa susjedima. A to je slika Srbije koja svima prijeti, izraz je velike mržnje koju isijava prema prokazanim neprijateljima, uz groteskno divljenje Vladimiru Putinu, kojim plaše sve oko sebe, ne bi li, zapravo, utješili sebe, obuzdali svoje frustracije, komplekse i strahove od gubitaka u ratovima, krivnje i grijehova prema bliskim susjedima, ali i prema vlastitom narodu.

JutarnjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Kolinda vodi, Milanović pada, Kolakušić raste, SDP smanjio prednost nad HDZ-om

Objavljeno

na

Objavio

Agencija 2×1 komunikacije provela je redovito istraživanje političkih preferencija CroElecto za studeni 2019. godine.

Kad bi iduće nedjelje bili predsjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović bila bi prva po broju glasova te u drugi krug ponijela rezultat od 27,68%.

Zoran Milanović je svoju potporu smanjio za 2 postotna boda u odnosu na prošli mjesec te sad računa na 25,05%. Miroslav Škoro je i dalje treći, ali s nešto lošijim rejtingom nego u listopadu, potpora mu nosi 20,46%. Mislav Kolakušić je zato gotovo udvostručio svoju potporu, u studenom bi za njega glasalo 9,3%. Neodlučnih je ispitanika 13,35%, a među ostalim potencijalnim kandidatima tek su Ivan Pernar (1,2%) i Anto Đapić (1,09%) zabilježili potporu veću od jedan posto.

Kad bi se, pak, po istom pravilu jedne izborne jedinice održavali parlamentarni izbori, SDP bi biralo 26,89%, čime bi SDP bio prva stranka po broju glasova unatoč slabijem rezultatu nego u listopadu. HDZ stoji na 25,69%, dakle nešto bolje u odnosu na prošli mjesec.

Mislav Kolakušić pretekao je Most, odnosno njegova potencijalna lista bila bi izbor za 5,04%, dok bi Most biralo 4,8%. Peta stranka je Živi Zid s 2,76%, šesta NHR (2,4%), sedma Stranka Ivana Pernara (1,92%), osma HKS (1,8%). Slijede još Pametno i IDS s po 1,33%, dok su ostale stranke i liste ispod praga jednog posto. Neodlučnih je ispitanika 22,57%.

U sklopu CroElecta provodi se i vrjednovanje ministara u Vladi. Najpozitivnijim smatra se i dalje Oleg Butković (12,2%), a slijede ga Darko Horvat (9,8%), Zdravko Marić (7,97%), Tomo Medved (2,98%) i Damir Krstičević (1,54%).

Najnegativnije doživljenu petorku ministara predvodi Blaženka Divjak (13,45%), a iza nje su Milan Kujundžić (5%), Predrag Štromar (4,8%), Marko Pavić (3,46%) te Josip Aladrović (2,11%).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Besposadni sustavi nezaobilazan su dio modernog ratovanja

Objavljeno

na

Objavio

Danas sam imao priliku nazočiti svečanom otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre, u kojoj je smješteno novo Središte za besposadne zrakoplovne sustave, kao i pričuvna 4. pješačka pukovnija. Time se HV napokon vratio u Pulu, i to pod geslom prikladnim za izvidničku postrojbu: uvijek budni.

Elementi SzBZS su smješteni još i u Velikoj Buni te Sinju. Besposadni sustavi inače čine oko 20% senzorskih kapaciteta Obavještajne pukovnije, odnosno Bojne za obavještajnu potporu operacijama pod čijim okriljem djeluje Središte.

Obavještajna pukovnija još ima formacije i za HUMINT (prikupljanje obavještajnih informacija ljudstvom), SIGINT (analiza elektroničkih signala i emisija), operativni OSINT (korištenje otvorenih izvora informacija) te cyber djelovanja. Nadzor teritorija se provodi neprekidno tokom čitave godine.

Novonabavljene besposadne letjelice Orbiter 3, čije sposobnosti se ustupaju i Ministarstvu poljoprivrede jer su nabavljene uz sufinanciranje EU koja je pokrila oko 70% troškova nabave, za vojne se zadaće koriste 40% vremena, dok se 60% vremena koriste za potrebe Ministarstva poljoprivrede.

Besposadni sustavi nezaobilazan su dio modernog ratovanja, i otvaranje Središta napokon je čvrst korak prema sveobuhvatnijem razvoju besposadnih sposbnosti u HV-u, koje će s vremenom jačati.

U budućnosti će svakako biti nužno uvesti u upotrebu naoružane bespilotne letjelice u nekom obliku, što će ovisiti i o trendu razvoja tih tehnologija u svijetu, a za dugoročno razdoblje, u periodu desetljeća, trebati će u obzir uzeti i potencijal za neki oblik zajedničkog djelovanja s budućim višenamjenskim borbenim avionima, što je trend razvoja u svijetu čiji je trenutni vrhunac u obliku koncepta loyal wingman uparivanja posadnih lovaca i besposadnih borbenih letjelica.

Osim svečanosti u samoj vojarni, u Puli je kraj Arene organiziran taktičko-tehnički zbor, koji je posebno fascinirao one najmlađe. Iako će fokus aktivnosti u Puli biti na besposadnim sustavima, pojačavanje vojnih aktivnosti u Istri znači da će iznad nje također grmjeti i borbeni avioni sa šahovnicom na repu, na očito nezadovoljstvo jednog govornika na današnjoj svečanosti.

Sada, kada se pripremanje i revitalizacija sustava HV uspješno provodi, došlo je vrijeme da se počne nabavljati i moderna tehnika koja će osigurati trajnu tehnološku i vatrenu nadmoć Hrvatske vojske u budućnosti nad svim mogućim agresorima, i pri tome nikako ne valja žaliti novca, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek na facebooku

 

Simboličan prelet helikoptera Kiowa Warrior iznad Arene u Puli (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari