Connect with us

BiH

Inflacija jede mali rast plaća, sve je više siromašnih

Objavljeno

-

Unsplash

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim isplaćenim mjesečnim neto i bruto plaćama za kolovoz ove godine. Utvrđeno je kako je došlo do nominalnog rasta ove godine, ali da su plaće realno niže u odnosu na isto razdoblje lani, piše Večernji list BiH.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u kolovozu 2022. godine u Federaciji BiH iznosila je 1138 KM i nominalno je viša za 1,4 posto, a realno niža za 1,3 posto u odnosu na plaće isplaćene u srpnju. U odnosu na kolovoz 2021. godine, prosječna neto plaća nominalno je viša za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto.

Za hranu 1245 KM

Inflacija, koja je u Federaciji BiH u kolovozu iznosila 17,6 posto, pojela je nominalni rast plaća koji se dogodio. Zbog toga su građanima novčanici ipak prazniji početkom mjeseca nego što je to bio slučaj prošle godine u isto doba. Statistika i ne izgleda toliko zabrinjavajuće koliko je zabrinjavajuća stvarnost.

Problem je što cijene hrane rastu gotovo iz dana u dan. To što možda luksuz nije toliko poskupio, građanima ne znači mnogo s obzirom na to da su ga se odrekli i prije posljednje krize. Posljednjih mjeseci sve više se odriču i hrane s obzirom na to da prosječna plaća više ne može podmiriti troškove prehrane četveročlane obitelji. Sindikalna potrošačka košarica za rujan stajala je 2852,37 KM, a četveročlana obitelj samo za hranu trebala je izdvojiti 1245,77 KM. U proteklih godinu dana zasigurno je najviše poskupjelo ulje, pa su tako građani za litru ulja prošle godine izdvajali 3,01 KM, a ove godine plaćaju je 5,70 KM.

Skuplja je i riža, koja je po kilogramu stajala 3,38 KM, a sada je 4,23 KM. Značajno je poskupjelo i brašno, koje po kilogramu stoji 1,47 KM, a koštalo je 0,94 KM. Poljoprivrednici najavljuju kako će cijene mesa nastaviti rasti. Građani na mesu prave i najveće uštede. I dok je 1 kg junećeg mesa od buta bez kosti u lipnju prošle godine stajao 13,55 KM, ove godine stoji gotovo 18 KM. Nezapamćene cijene dosegnula je i piletina, a pile se može kupiti za 6,49 KM, a samo godinu dana prije koštalo je 5,02 KM. Cijene maslaca posebno su iznenadile, a 1 kg sada stoji 28 KM, dok je ranije koštao 21,56 KM. Uštede se prave i na kavi, čija je cijena po kg dosegnula 16,86 KM, a ranije je bila 13,17 KM. Za litru mlijeka danas, umjesto ranijih 1,38 KM, treba izdvojiti više od 2 KM.

Rast siromaštva

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene hrane u 12 mjeseci više su za 26,6 posto. Najviše je poskupjelo ulje – 72,08 posto, zatim margarin i druge biljne masnoće – 48,9 posto, kruh i žitarice – 33,42 posto, maslac – 33,73 posto, juneće i teleće meso – 26,71 posto, piletina – 26,36 posto.

Voće je skuplje za 16,30 posto, povrće za 19,60 posto, začini odnosno prehrambeni dodaci i sol za 18,61 posto, kava, čaj i kakao za 24,40 posto. Mineralna voda, bezalkoholna pića i sokovi od voća i povrća u godinu dana poskupjeli su za 11,41 posto, riža za 30,9 posto, tjestenina za 29,01 posto. BiH ne raspolaže službenim podacima o povećanju siromaštva koje je sve vidljivije u zemlji, u kojoj se prikupljaju milijarde maraka od poreza zbog brojnih i kontinuiranih poskupljenja. Jedini u Europi nemamo podatke o siromaštvu.

Agencija za statistiku BiH sedmu godinu ne objavljuje podatke o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, no iako službene statistike nema, realnost pokazuje kako je stanje sve teže, voće i povrće na komad ne kupuju više samo umirovljenici. – I oni koji rade uzimaju po jedan komad. Bude tri dana posla kad stignu mirovine i onda više nema prometa stvarno. Teška je situacija – govore trgovci. BiH je siromašna zemlja. Po nekim podacima, nalazimo se među 20 najsiromašnijih zemalja.

Prema ranijim procjenama, oko 700.000 građana živi na granici siromaštva, a svaki šesti je gladan. Da je situacija alarmantna, pokazuje i da je povećan broj korisnika pučkih kuhinja. Prema navodima nevladine organizacije “Save the Children”, petero od 1000 djece u BiH umre prije svog petog rođendana zbog siromaštva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari