Pratite nas

Politika

InfoNacija: Hrvatska je sjajna zemlja. Zemlja pravih prilika.

Objavljeno

na

Hrvatska je zemlja velikih prilika, a ne Švicarska. Evo, Ledo se zadužio 19 milijardi, a vrijedi možda dvije. To je genijalno. Ja bih toga koji je uspio firmu koja vrijedi možda dvije tri milijarde, zadužio za 19 milijardi, predložio za neku nagradu, za nekog financijskog nobela, ili barem za neku utješnu nagradu, primjerice za ministra financija, ili još bolje za ministra pravosuđa. Jer taj se lik razumije i u pravosuđe kada je uspio deset puta hipoteku svoje firme prodati raznim bankama, a da pritom ne bude provaljen i strpan u zatvor.

Hrvatska je sjajna zemlja. Zemlja pravih prilika. Evo recimo u americi pet šest opakih rabijatnih likova, naoružani upadnu u banku, pola ih izgine, pri tom moraju poubijati nešto civila i policije i sve to da bi ukrali sto tisuća dolara. U Hrvatskoj se sve to radi na jedan kulturni i civilizirani način. Rekli bi naši mirno i dostojanstveno. Uđeš u neku firmu, dogovoriš kredit s nekom bankom. Vještaci i revizori pišu procjene vrijednosti, boniteta, solventnosti kako je potrebno da se kredit podigne. HANFA i ostale nadzorne agencije ništa ne primijete jer se one ne bave time, zapravo se ničim ne bave i to im je posao. I onda tako još desetak puta. Digneš 19 milijardi platiš postotke svim tim koji su sudjelovali u procesu i sasvim sigurno ti ostane više nego ovim preživjelima iz američke pljačke banke. Osim toga njih kad tad ulove i završe na električnoj stolici. A ove naše im, kad ih ulove, sve presude padnu na žalbi ili odu u zastaru.

Rusi su to već shvatili pa su i oni brže bolje uletjeli u Hrvatsku s kreditima. Ali oni su amateri prema ovim našima. Kod njih kad skupina pljačkaša ide opljačkati banku, onda to rješava ratno zrakoplovstvo i teška artiljerija. Tako se puno uštedi jer nema potrebe za nikakvim suđenjima, a spaljeni novac se ionako iznova otisne. Međutim, novac koji im je spaljen u Agrokoru se ne može tiskati iznova kad je još u banci, ali ne više njihovoj. E sad Rusi traže da se razgovara o razini suradnje. Iskeširali su milijardu eura i naravno da ih zanima razina suradnje. Primjerice suvlasnička razina. Sadašnja s vladinim povjerenikom je takva da ih nema unutra. Nema ih nigdje. Pa pošto ne mogu ući u Agrokor ušli su u Banske dvore. Primio ih je Plenković, ali od toga nema puno koristi, osim stiska ruku i zajedničkih fotografija s premijerom države koji je težak otprilike kao predsjednik neke gradske četvrti Moskve. Nemaju sreće. Ali sami su si krivi. Jer tako prolazi netko tko pokuša poslovne igre na sreću s nepobjedivom hrvatskom administracijom.

Agrokor će inače biti višenamjenska afera. Sad u ovoj prvoj fazi će se iskopavati koliko su zapravo dečki iz Agrokora digli kredita i koliko puta je ista hipoteka prodana različitim bankama. Međutim, na jesen su vrlo izvjesni prijevremeni izbori i tu će se vidjeti prava multifunkiconalnost afere Agrokor. Poznato je kako su hapšenja najbolja izborna kampanja. Pogotovo kada se hapsi konkurencija.

A tu su i skori stranački izbori u HDZ-u. Naime u Predsjedništvu stranke Plenković ima manju potporu nego u Saboru. To će biti zanimljivi izbori. Trebati će tu puno jakih uvjeravanja i razuvjeravanja kandidata da se ponovo kandidiraju. A gdje ćeš jače argumente od USKOKA i DORHA kad krenu češljati tko je sve i pod kojim uvjetima omogućio takva genijalna zaduživanja u Agrokoru. A kako je Agrokor velika firma, a HDZ velika stranka, onda su tu i razne mogućnosti velike.

ProjektVelebit

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari