Connect with us

Pregled

Inicijativa 40 dana za život: Žele nas ušutkati kampanjom blaćenja

Objavljeno

on

Mediji kojima je bilo kakva obrana nerođenog života prije svega zadiranje u žensku intimu i pitanje “slobode”, opet su uzeli na pik one koji su odlučili stati na stranu malenih koji ne mogu sami dići glas.

Naime, Index.hr i Dnevnik.hr objavili su danas priču o tome da su aktivisti inicijative 40 dana za život – koji ispred bolnica mole za zaustavljanje pobačaja – javno objavili podatke o nepoznatoj ženi koja je odlučila otići na pobačaj u vukovarsku bolnicu, pitajući se otkuda im podaci o osobi koja ide na pobačaj, budući da bolnica ne bi smjela otkrivati takve podatke.

Ovo je još jedan dokaz da koliko god hvalevrijedna ovakva inicijativa bila, uvijek će se naći oni kojima smetaju ovakvi prije svega nenasilni pokušaju zaštite ljudskog života. Tako su gore navedeni mediji objavili priču o tome da su aktivisti i simpatizeri inicijative na Facebooku uputili poziv svima da se u što većem broju odazovu na molitveni skup ispred Opće županijske bolnice Vukovar kako bi dočekali “jednu trudnicu iz obližnjeg mjesta, koja je danas išla na zakazani pobačaj” i kako bi joj pomogli da izabere život.

Index je uz to pisao da se na Facebook stranici mogu naći imena trudnica, tj. da su se “molitelji oteli kontroli i javno traže i objavljuju podatke žena koje planiraju pobačaj”.

Naravno da su se obrušili i na to da su se moliteljima u nekoliko situacija navodno pridružile i djelatnice vukovarske bolnice, što uopće ne bi trebalo biti sporno, kao ni primjerice liječnički priziv savjesti.

Petra Tišljarić, nacionalna koordinatorica inicijative 40 dana za život, odlučila je javno odgovoriti na optužbe, a njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“inicijativa 40 dana za život isključivo je miroljubiva i molitvena te kao takva, svojom prisutnošću ispred bolnica, majkama i očevima pruža nadu i utjehu.

Što se tiče objave na stranici 40 dana za život – Vukovar, ona se odnosi na svaki dan. Ne postoji niti jedan osobni podatak o trudnicama koje dolaze na pobačaj, objavljen javno, niti ga mi znamo. No, svaki dan trudnice dolaze u tu bolnicu na pobačaj, a poziv da se molitelji priključe zbog trudnica koje tamo dolaze često prisiljene, odnosi se kao što sam rekla i kao što su mi rekli iz lokalne, vukovarske inicijative, na svaki dan, a ne na jednu konkretnu trudnicu.

Trudnice koje nam se obrate za pomoć često su u iznimno teškim situacijama, prisiljene pobaciti (od strane obitelji, dečka/muža, ili zbog razloga koji ste sami naveli – financija). Ne bi se smjelo događati da mi kao društvo toleriramo prisilu, ili da žena mora napraviti nešto tako iznimno teško zbog lošeg financijske situacije te smo zbog toga tu za njih – nekima je potrebno samo da im netko kaže da se ne trebaju bojati, a nekima treba i financijska pomoć, naravno. Trenutno se brinemo za nekoliko trudnica i financijski i inače svakoj od njih, koja nam se obrati za pomoć pomažemo tijekom trudnoće i nakon poroda. Neke od njih su smještene u kuće Udruge Betlehem zbog toga što su zbog trudnoće morale otići iz svojih kuća. Pomažemo im također da stanu na svoje noge, pokušaju naći posao, razgovaramo puno s njima te su sve zahvalne za pomoć, razgovor i brigu.”

“Nije istina da su članovi inicijatice htjeli čekati i susresti tu trudnicu, kako se navodi. Borba za život ne bi trebala nikome smetati. Nikoga ne napadamo, niti bilo kome čupamo dokumente. Želimo samo ljudima pružiti informacije kako bi donijeli ispravne odluke”, rekao je pak za Hinu župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan istoimenog samostana fra Ivica Jagodić, kojega su, kako je dodao, članovi inicijative pozvali da ih blagoslovi, što je on i učinio te otišao svojim poslom.

U izjavi novinarima obnašateljica dužnosti ravnatelja vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac istaknula je potrebu poštovanja zakona o pravima zaštite pacijenata. Također je rekla da su molitelji bili izvan bolničkoga kruga, a ljude iz bolničke uprave zadužila je da provjere je li bilo ugrožavanja diskrecije i prava pacijenata.

Brzo su se oglasili SDP i HNS

U HNS-u drže da je – ako je ta molitvena zajednica dobila informaciju o dolasku trudnice na pobačaj iz bolnice – riječ o teškom kršenju zakonom zajamčenog prava na privatnost pacijenta te prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju, uključujući i sam boravak u bolnici.

Zato pozivaju Upravu te bolnice, mjerodavno Ministarstvo zdravlja te ostale institucije da provedu istragu kako bi se što prije utvrdile pravovaljane činjenice i odbacila sumnje da je ta inicijativa spomenute podatke dobila upravo od djelatnika bolnice. “I ovaj slučaj pokazuje trenutačnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila Vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti”, ističu u priopćenju.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u izjavi za javnost najoštrije je u ime stranke osudila takvo ponašanje, ocjenjujući da su tim činom ugrožena temeljna ljudska prava pacijenata i prava žene na izbor te prekršen niz zakona koji štite temeljna prava građana i pacijenata.

“Očekujemo od DORH-a da odredi istragu i utvrdi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava jer su na nekim slikama i djelatnici bolnice i prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podatci o toj ženi došli iz same bolnice”, rekla je.

Podsjećamo, inicijativa 40 dana za život počela je jesensku molitvenu kampanju za zaustavljanje pobačaja u 24 grada u Hrvatskoj, s 25 mjesta bdijenja, 28. rujna. Ovo je ujedno i najdulja kampanja u posljednje dvije godine, otkad je pokrenuta u Hrvatskoj, jer se u većini gradova bdije po minimalno 12 sati, a organizatori su ove jeseni odlučili svima približiti i temu posvajanja i ljepotu posvojenja, kroz svjedočanstva obitelji koje imaju jedno ili više posvojene djece.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari