Connect with us

Reagiranja

Inicijativa DinamoZaMaksimir gradonačelniku: ‘Nitko ništa nikomu ne daje’

Objavljeno

on

Isječak/DinamoZaMaksimir

Referirali bismo se kratko na izjavu gradonačelnika Tomaševića koju su jučer prenijeli razni mediji i portali. Naime, na pitanje o stadionu Maksimir, novi gradonačelnik je ovako odgovorio:

‘’Rekao sam već sve na tu temu. Tek treba konstituirati Gradsku skupštinu, ali očekujem konsenzus svih opcija koje su ušle u nju da se konačno riješi pitanje stadiona. Model nije upitan, ali treba otvoriti i razgovore s Dinamom da način upravljanja klubom postane transparentniji i demokratičniji nego što je bio do sada. Jer ako dajemo veliku vrijednost, a to je zemljište u Maksimiru, onda želimo biti sigurni da će se tom imovinom raspolagati na pravi način.’’

Gradonačelniče, svakako podržavamo čim prije otvaranje razgovora s Dinamom, ali ne na način kako ste najavili ovom izjavom, pa i drugim ranijim istupima u javnosti. Naime, niti Grad Zagreb niti Gradska skupština, a ni Vi osobno i Vaši suradnici NIŠTA ne dajete nikome, nikakvu veliku vrijednost i zemljište u Maksimiru ne dajete i ne poklanjate. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nositelj prava građenja kao najmoprimca zemljišta (GNK Dinamo) od najmodavca – vlasnika zemljišta (Grad Zagreb), ima propisanu obvezu plaćanja naknade vlasniku zemljišta za korištenje zemljišta radi građenja, i to u visini prosječne zakupnine za takvo zemljište, ako nije što drugo određeno.

Prema tome, nitko ništa nikomu ne daje, nego se radi o zakonski definiranim odnosima između dvije pravne osobe u kojoj jedna pravna osoba plaća poštenu, zakonski određenu naknadu drugoj pravnoj osobi. Nema govora o nekakvom davanju, poklanjanju, darivanju i slično… Osim toga, treba podsjetiti kako je zemljište za koje bi GNK Dinamo plaćao Gradu Zagrebu naknadu za osnivanje prava građenja na njemu, čak 40 godina bilo u Dinamovom vlasništvu. Od 1952. do 1992., dok birokratskom odlukom tadašnje gradske skupštine to zemljište nije oduzeto Dinamu i prebačeno u vlasništvo Grada Zagreba. Istinu treba reći u potpunosti, neka se točno zna o čemu se tu radi.

Jer ovako, po Vašim izjavama, opet ispada kako se Dinamu nešto daje, poklanja i kako ga se onda zbog toga može i ucjenjivati, i to sa stvarima koje uopće nisu u nadležnosti Gradonačelnika i Gradske skupštine! Hoćete li tako, primjerice, uvjetovati drugim pravnim subjektima (kojih Grad Zagreb nije ni osnivač ni vlasnik) izdavanje građevinske dozvole na građevinskom zemljištu na području Zagreba, s promjenom modela upravljanja u tim tvrtkama investitorima, jer Vam se ne sviđa njihov model upravljanja (koji je zakonit, usput rečeno) ili neki ljudi u upravi te tvrtke nisu po Vašem ukusu?

Nadamo se kako ćete shvatiti svu apsurdnost ovog ucjenjivanja i reketarenja Dinama.

Podsjetit ćemo ovdje i na primjer Grada Rijeke, koja je prije 7 godina, bez ikakvih ucjena prema bilo kome dodijelila pravo građenja na gradskom zemljištu Rujevica nogometnom klubu HNK Rijeka, a onda je tamo stranom privatnom investicijom izgrađen stadion i nogometni kamp Rujevica. Pri tome se Grad Rijeka značajnim sredstvima uključio u investiciju osiguravajući zemljište, izgradnju ceste i potrebnu infrastrukturu.

Grad je osigurao zemljište potrebno za gradnju trening kampa te potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju, konkretno Urbanistički plan uređenja sportskog područja Rujevica.
Nadalje, izrađen je idejni, glavni i izvedbeni projekt pristupne ceste budućem Kampu te je otkupljeno zemljište i izgrađena cesta.
Što se tiče opremanja kampa komunalnom infrastrukturom, izgrađen je plinovod u dužini od 675 metara.

Sve je to Grad Rijeka učinila bez okolišanja i fige u džepu za svoj nogometni ponos, HNK Rijeku.
Danas HNK Rijeka ima novi, moderni stadion Rujevicu i trening kamp s nekoliko terena za svoju nogometnu akademiju.

U Zagrebu, jedini koji bi nešto dobili su Grad Zagreb i građani Zagreba i cijele Hrvatske. Dobili bi jako puno, a ne samo nešto. O ogromnom pozitivnom učinku na gradski proračun koji bi novi, samoodrživi stadion donio, valjda nije ni potrebno elaborirati. Grad bi se riješio i troškova održavanja stadiona, dobivao bi još i naknadu kao najmodavac, otvorila bi se nova radna mjesta, značajne koristi bi imali gradski ugostitelji, hotelijeri, turističke agencije i poduzetnici i mnogi drugi. Praktiči besplatno bi dobili veliku gradsku i turističku atrakciju.

Naprotiv, ukoliko ne donesete odluku u Gradskoj skupštini o osnivanju prava građenja na Maksimiru, bit ćete odgovorni za prouzročivanje direktne i indirektne štete i za gradski proračun i za sve građane! Vjerujemo ipak da će razum prevladati i da će se čim prije donijeti odluka o davanju prava građenja na Maksimiru GNK Dinamu, bez ikakvih uplitanja u ono za što Gradska skupština i Gradonačelnik niti nema ovlasti ni zakonske osnove za uplitanje.

#DinamoZaMaksimir

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari