Pratite nas

Pregled

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” najavila prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanje Konvencije

Objavljeno

na

Foto: Hina

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” najavila je na konferenciji za novinare da će od 13. do 27. svibnja prikupljati potpise za održavanje referenduma na kojem bi se građane pitalo jesu li za to da Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju.

Pitanje glasi “Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?” rečeno je na konferenciji za novinare održanoj na Trgu sv. Marka, u blizini Hrvatskoga sabora koji će sutra, 11. travnja raspravljati o prijedlogu zakona o potvrđivanju te konvencije.

Koordinatorica Inicijative Kristina Pavlović je rekla da to pitanje jasno i pravno najsigurnije, što je potvrdio stručni tim Inicijative. Moraju prikupiti između 350.000 i 400.000 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača, da bi se referendum održao.

Uporište za referendum im je članak 80 Konvencije, po kojem svaka država koja je Konvenciju ratificirala može je otkazati u bilo kojem trenutku. Objašnjavaju također da je primjer Brexita pokazao da se međunarodni ugovor može otkazati temeljem volje naroda izražene na referendumu.

“S obzirom da vladajući okreću leđa narodu i marginaliziraju mišljenje vlastitih birača, preostaje jedino referendum kao najdemokratskiji način izjašnjavanja građana,” poručila je Pavlović.

“Građani na referendumu trebaju pokazati žele li Hrvatsku kao suverenu zemlju koja je sama u stanju donositi zakone i provoditi ih, koja će isticati vrijednosti braka i obitelji i poticati rađanje i zdrav razvoj djece i mladih ili će ići u smjeru genderizma i transrodnosti, zbunjivati djecu i mlade, uvesti roditelja 1 i 2 umjesto mame i tate i biti ideološka kolonija,” rekla je.

Pavlović očekuje da će prikupiti dovoljno potpisa za referendum jer je, kako tvrdi, već sama javna rasprava provedena lani u ljeto pokazala da je 80 posto sudionika protiv Konvencije.

Upitana za istraživanje Vlade po kojem dvije trećine građana podržava Konvenciju, rekla je da više vjeruju javnoj raspravi nego istraživanju i da će referendum pokazati omjer snaga.

Inicijativa očekuje veliki odaziv na prosvjedu u četvrtak na Rivi u Splitu jer im se već prijavilo puno autobusa iz većih gradova.

Građansku inicijativu Istina o Istnabulskoj osnovala je 31 udruga, među ostalima Glas roditelja za djecu – GROZD, Centar za obnovu kulture, Udruga Vigilare, katolička društva lječnika i prosvjetnih djelatnika, Hrvatski pokret za život i obitelj, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i dr. Na internestkoj stranici Inicijative navodi se da je podržava Europski kršćanski politički pokret – ECPM, “jedina europska politička stranka koja promišlja i radi na kršćansko-demokratskoj politici u Europi s eksplicitno kršćansko-socijalnog stajališta”.

(Hina)

HBK: Hrvatski biskupi ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ivica Pandža Orkan: Na sceni je hrvatsko krivosuđe

Objavljeno

na

Objavio

U ovom tjednu obilježavamo tragediju Vukovara. Kako se u Hrvatskoj procesuiraju ratni zločini? Kolike su kazne počiniteljima? Hoće li Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, izaći na slobodu? Gosti u HRT-ovoj emisiji Otvoreno bili su Danijel Rehak – predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Dražen Bošnjaković – ministar pravosuđa, Ivica Pandža Orkan – umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, Marin Mrčela – zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH, Eugen Jakovčić –Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Ksenija Pavić- zamjenica glavnog državnog odvjetnika.

Rehak je rekao da je bio u logoru Stajićevu gdje su doživljavali strahovita premlaćivanja pojedinca. Istaknuo je kako su u četiri kutije prikupili iskaze svih članova Udruge, te ih 2002. godine predali Mladenu Bajiću. “Do dana današnjeg nismo dobili odgovor niti je itko išta pokrenuo po tom pitanju”, rekao je Rehak.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika rekla je da su u odnosu na ratne zločine u logorima u Srbiji nadležna državna odvjetništva u Hrvatskoj pokrenula više kaznenih postupaka. “Tako je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u srpnju 2011. podiglo optužnicu protiv najvišeg zapovjednog vrha tadašnje JNA, zbog teških ratnih zločina počinjenih na području Begejaca i Stajićeva. Činjenica je da je većina okrivljenika nedostupna. Oni su u Srbiji, a Srbija ne izručuje svoje državljane”, rekla je Pavić. Dodala je da kada se govori o ustupu kaznenog progona da su nadležna državna odvjetništva u RH podigla čitav niz optužnica i protiv visoko pozicioniranih zapovjednika temeljem zapovjedne odgovornosti. “Ustup takvih predmeta Srbiji ne dolazi u obzir, jer oni ne žele suditi po zapovjednoj odgovornosti pa bi ustupanje takvog predmeta značilo da bi ti zapovjednici, koji su procesuirani po zapovjednoj odgovornosti, ostali amnestirani”.

“Ovo je šuplja priča državnog dužnosnika RH”, rekao je Pandža Orkan, te dodao da je na sceni hrvatsko krivosuđe. Upitao je zamjenicu glavnog državnog odvjetništva kada će biti podignuta optužnica za zločin u selu Gornje Jame kod Gline i kada će netko završiti u zatvor u za ratni zločin u selu Kostrići? Dodao je da je Bačin poseban skandal. “U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, uhićena su dva srpska pobunjenika i presuđen im je zatvor na 14 i 12 godina za ratni zločin u Bačinu. Nejasno je tko ih je i kako pustio na slobodu i sada su na području SAD-a i Kanade”, rekao je Pandža Orkan.

Ministar Bošnjaković istaknuo je da ministarstvo pravosuđa prati napredak Srbije u onim pitanjima gdje su stavljena određena mjerila, a to je pitanje reguliranja univerzalne jurisdikcije, te pitanje nestalih o čemu brine ministarstvo branitelja. “Bilo je pokušaja da se određeni napretci ostvare, ali nažalost nije otišlo daleko. Želimo postići sporazum s njima o procesuiranju kaznenih djela na način da iz cijele procedure izbacimo zakon o univerzalnoj jurisdikciji”, rekao je te dodao da oni uopće nisu zainteresirani, te dok se ne vide napreci i dok oni ne budu imali pravilan stav prema tome, mi kao članica EU-a ne možemo dati suglasnost za zatvaranje poglavlja 23″, rekao je ministar.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH osvrnuo se o tzv. suđenjima u odsustvu, rekavši da je to bila rana faza 90-tih godina koja ne služi nikome na čast. Istaknuo je da na hrvatskim sudovima sa današnjim danom imamo 109 predmeta ratnih zločina koji su u tijeku.

Pavić je rekla da se nerijetko u javnosti čuje da državno odvjetništvo ne procesuira ili nije to učinilo u dovoljnoj mjeri, te naglasila da je državno odvjetništvo na području RH do sada procesuiralo 3.594 osobe, podigli su optužnice za 2107 osoba, te da su hrvatski sudovi na temelju njihovih optužnica do sada donijeli gotovo 1.500 presuda. “Naša državna odvjetništva optužila su 2107 osoba, a primjerice na Haškom sud za vrijeme 25-godišnjeg postojanja podignuta je 161 optužnica i donijeto je 90 presuda sa svom logistikom koju taj mehanizam ima”, naglasila je Pavić.

Jakovčić je rekao da podržavam gospodina Orkana, jer statistika do koje su došli potpuno odgovara onome što on govori. “Evidentno je da je nakon ulaska Hrvatske u EU, opao broj suđenja za ratne zločine u RH. Događa se porazna situacija, vraćamo se u loš trend 90.-tih godina, a to su suđenja u odsutnosti. U 2017. godini podignuto je 12 optužnica. U odnosu na 34 okrivljenika, njih 33 su nedostupna pravosuđu i to je stravična brojka”, rekao je.

Gostovanje Eugena Jakovčića u emisiji Otvoreno na svome facebook profilu komentirala je Hloverka Novak Srzić:

Počelo Otvoreno…o tragediji Vukovara…gost i Eugen Jakovčić..financiran od Milorada Pupovca.. nebitan lik…nesretnik koji je gotovo plakao kad su oslobođeni naši generali Gotovina i Markač…mrzitelj svega hrvatskog..koja je djela taj lik ostvario u svom životu….kakav je njegov životopis da nam u ovom velikom tjednu spominjanja na žrtvu Vukovara brblja o svom plačeničkom aktivizmu… tragično …i sramotno…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

JAKOV SEDLAR: Srbijanski teror nad Hrvatskom još uvijek traje!

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari