Connect with us

Najave

Inicijativa: Marš za Palestinu 13. siječnja u Zagrebu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Inicijativa za slobodnu Palestinu najavila je za subotu, 13. siječnja u Zagrebu novo okupljanje pod nazivom “Život, sloboda, pravda – marš za Palestinu”, zahtijevajući “trenutni, trajni i bezuvjetni” prekid vatre u Gazi.

Marš za Palestinu održat će se u 17,30 sati na Trgu žrtava fašizma.

“Ovog puta, glasno ćemo marširati kroz centar Zagreba. Pokazat ćemo Vladi kako ni nakon tri mjeseca genocida u Gazi i nasilja koje izraelski režim provodi na ostalim okupiranim područjima, ne prestajemo govoriti o Palestini i ne prestajemo biti njeni ambasadori i ambasadorice”, priopćili su u srijedu iz Inicijative.

Najavljuju da će maršem “uputiti nekoliko zahtjeva međunarodnoj zajednici i Vladi RH”.

Kao glavni zahtjev naveli su “trenutni, trajni i bezuvjetni prekid vatre koji će omogućiti humanitarnu i medicinsku pomoć, pristup struji, vodi i gorivu te potragu za nestalima”. Kažu i kako ponovno traže “i oslobođenje preostalih 129 izraelskih taoca držanih u Gazi i najmanje 10.000 Palestinaca i Izraelaca koji se protive aparthejdu, ratu i genocidu, a koje je Izrael proizvoljno i nezakonito pritvorio, bez prava na pošteno suđenje”.

Zahtijevaju i progon ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti putem Međunarodnog kaznenog suda, a po uzoru na Južnoafričku Republiku, provođenje međunarodne pravne obveze kažnjavanja i sprječavanja genocida putem Međunarodnog suda pravde.

Od Vlade traže da prizna Palestinu kao državu, kao što su to nedavno najavile Španjolska, Irska i Slovenija.

“Više od 130 zemalja svijeta priznaje državu Palestinu. Među onima koji to još nisu učinili su SAD i većina europskih zemalja, uključujući Hrvatsku”, kažu u Inicijativi za slobodnu Palestinu.

Od Vlade traže i hitan otpis troškova evakuacije i pružanje potrebne podrške svima evakuiranima, kao i ostalim palestinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Napominju da su nakon evakuacije obitelji iz Gaze sa Zakladom Slagalica do kraja prosinca prikupili više od 17.500 eura.

Inicijativa je u priopćenju ponovila zahtjev “za prekid višedesetljetne vojne okupacije Palestine, što uključuje 17-godišnju blokadu Pojasa Gaze te prekid aparthejda i terorizma naseljenika na svim okupiranim područjima”.

“Palestinci i Palestinke moraju imati jednaka prava, kao i miran i dostojanstven život bez segregacije te kontinuiranog nasilja i poniženja”, poručuju iz Inicijative. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari