Connect with us

Reagiranja

Inicijativa Narod odlučuje prozvala Grbina da sustavno iznosi laži o referendumu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Građanska inicijativa Narod odlučuje prozvala je u utorak saborskog zastupnika i potpredsjednika SDP-a Peđu Grbina da sustavno iznosi laži o samom izjašnjavanju birača o potrebi raspisivanja referenduma za promjenu izbornog sustava.

Grbin danas nastavlja s takvim ponašanjem izjavama kako je Građanska inicijativa Narod odlučuje navodno pokušala podvaliti biračima dva referendumska pitanja pod jedno, iako su se, napominju u toj Inicijativi, građani mogli odlučivati hoće li dati svoj potpis za oba pitanja ili samo za jedno.

“Ili je Grbin velika neznalica ili namjerno napada i pokušava kompromitirati Građansku inicijativu”, rekao je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora jedan od koordinatora inicijative Luka Mlinarić.

Dodao je da Grbin sustavno iznosi takve laži i da je šteta već mogla biti napravljena.

Grbina je prozvao da zloupotrebljava medijski prostor kako bi se iz njemu poznatih razloga obračunao i napao inicijativu Narod odlučuje, kao i građane koji se izjašnjavaju za potrebu promjene izbornog sustava.

Time po Mlinarićevim riječima dodatno zabrinjava Grbinova inicijativa da se dodatno postroži Zakon o referendumu čime bi se u budućnosti gotovo onemogućilo izjašnjavanje građana za narodni referendum.

“S jedne strane imamo zastupnika Grbina, a s druge ministra uprave Lovru Kušćevića koji nije učinio ništa kako bi sukladno Ustavu i zakonu zaštito provedbu izjašnjavanja birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Tim opstrukcijama se od strane SDP-a i HDZ-a konstantno suočavamo”, zaključio je Mlinarić.

Upitan zbog čega nije sporno da većina na referendumu ograničava političkih prava manjina, primjerice da glasuju o proračunu, Mlinarić je rekao da to nije ograničavanje prava već se, kaže, radi o tome da se spriječi oblik političke trgovine jer se manipulira predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru kako bi iz mandata u mandat bili jezičac na vagi za vladajuću većinu.

Kao primjere političke trgovine naveo je tjednik Novosti koji preko natječaja Savjeta za nacionalne manjine dobiva više milijuna kuna i potom se zloupotrebljava za huškanje na većinski hrvatski narod.

Zbog toga ga je na konferenciji za novinare prozvao novinar Novosti, ustvrdivši da je uvrijedio novinare Novosti. Upitao ga je pritom otkud misli da bi njegovoj udruzi trebalo prepustiti da odredi uređivačku politiku jednog od 33 lista nacionalnih manjina, Mlinarić je rekao da je iznio činjenice.

Najavio da će konačni broj potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva objaviti čim ga dobiju u idućih par dana.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas