Connect with us

Inicijativa za eReSizacijom Federacije…

Objavljeno

-

Jučer je u hotelu Bristol održana javna rasprava na temu Moonove reforme federacije, prezentacija rada kojeg je skupina oformljena na inicijativu američke ambasade u BIH organizirala kako bi se katastrofalan rad Patricka Moona, čovjeka koji je stolovao Bosnom, nešto manje i Hercegovinom pune četiri godine, donekle amortizirao eto barem činjenicom kako je upravo pod njegovim patronatom pokrenuta priča o reformi Federacije.

[dropcap]N[/dropcap]a debati koja je održana u prvom redu sjedili su političari koji su se punim plućima nastojali dodvoriti strancima, oni koji su u vlast Federacije gurnuti upravo Moonovom platformizacijom Federacije i oduzimanjem prava na predstavničku demokraciju konstitutivnim Hrvatima, jednom od BH naroda koji je barem prema izvornom Daytonu danas morao u FBIH imati pola vlasti.

Prvi u otimačini  mikrofona i uzurpaciji prostora bio je Zvonka od Platforme. Ubivši se od hvale na račun inicijative Zvonkec se izjadao kako i njega eto nazivaju izdajnikom, i da mu je drago biti izdajnik uz takvu veličinu kakava je Zubak. Koji je odbio potpisati Dayton. Zaboravio Zvonka da je taj isti Dayton Zubak parafirao u Parizu, a da je epitet izdajnika dobio u vrijeme prve Alijanse kada je omogućio prvi put udar na ustavni smisao Federacije sudjelujući u Vladi koja je imenovana na način da se prekršilo pravilo konsocijacije. Praksa da konstitutivni narodi prema postojećim zakonima sami, bez utjecaja drugih u izvršnu vlast delegiraju onu većinu koju sami izaberu.

Apsurd je da taj i takav Zubak , lik koji je uspio izlobirati da Hrvati u RS-u budu treći narod  a u FBIH drugi, i lik koji je stvorio prvu Alijansu te pohvalno danas gleda na ovu drugu Jurišić Lijanovićevu

image

, najnormalnije, sa slobode, kao premijr HRHB-a devri o zaštiti hrvatskog prava na ravnopravnost.

U našoj zemlji, jedna strana ambasada pokrene inicijativu , potom ti kaže što smiješ predlagati a što ne smiješ, i što je dozvoljeno misliti a što nije a onda napravi javnu raspravu na koju pozove one koje je i stvorila, da hvale njenu inicijativu. Zubake i Zvonke. Te neke Lijanovićeve pripuze. A ta inicijativa iako je kao neobvezatna postaje odjedanput predmet rasprave u parlamentu FBIH. Toliko o demokraciji, naročito direktnoj, građanima FBIH i njihovim pravom da sami donesu novi ustav i da zamjene ovakav loši, također američki.

Lijanovićevi pripuzi pak najradikalniji su u zaokretu političkih stavova. Što se više bliži dan kada će Jerko biti utamničen to je i radikalnija ova sitna švercerska skupina. Iako su do jučer govorili kako treba ukinuti Federaciju i ojačati državu, a ostaviti kantone te ih eventualno okrupniti, a RS pretvoriti u tek jedan megakanton, nekakav Lijanovićev papak u plavoj košulji jučer reče kako je NSRZB za potpuno ukidanje kantona i jačanje Federacije. Logično. Lijanovići više nemaju ovlast nad kantonalnim proračunima nego nad Federacijom pa bi bilo zgodno ionako prazne kase Federacije napuniti dodatno kantonalnim parama.

Umjesto da je intencija obrnuta.

Naime od početka stvaranja savjetodavne skupine samo se govori o zločestim kantonima koji samo troše i koje treba ukinuti. Ta mantra masovno se nametnula kroz bošnjačke medije i prosječan Bošnjak danas je ponavlja kao dnevni ramazanski obred.

No stvarnost je drugačija. Kantoni su u FBIH praktički država. Oni financiraju najšire slojeve društva i održavaju ionako tanak socijalni mir. Policija, školstvo, zdravstvo, socijala,  sve je to na računu kantona. I na teret tih zločestih kantona koji nikako da umru. Makar su im proračuni šuplji nakon što ih je poharala Jurišićeva i Lijanovićeva administracija uz blagoslove Devedesetke, koja kako stvari stoje sve više stremi ka platformaškoj braći po pameti.

Nitko od predlagača iz američke skupine nije niti pomislio predložiti rezanje ovlasti Federacije, gašenje iste, ili barem kresanje njenog proračuna i prebacivanje istog na račune kantona. Jok. To bi ojačalo proklete separatiste. Neprijatelje naše Jedne jedine.

Što zapravo prosječan građanin ima od proračuna FBIH? Plaća se nešto šehidskih mirovina, obnavljaju se ceste, uglavnom po bošnjačkim područjima i ostatak se troši na održavanje federalnih institucija. Radi se o 2mld eura velikom proračunu koji se jednim dijelom troši na turistička putovanja nelegalnog ministra obrazovanja Mašića, koji često nakon sarajskih terevenki zna o trošku istog zapičiti do Londona, ili pak na rad Federalnog instituta za nuklearna istraživanja. Dobro ste čuli. Federacija BIH toliko je popunila sve rupe da si ima luksuz priuštiti i postojanje takve bizarne institucije. Bosanci u nukleranim pokusima. Jašta!

I dok je Zubak, lik koji je bio premijer HRHB-a i ministar pravosuđa iste, sa slobode lamentirao o pravima, pravdi i zakonu te dok njemu podređeni trunu u Haagu jer su oni kao odgovorni, a on kao kooperativan naravno nije, za to vrijeme Jurišić i Raguž su skupini čestitali što su napravili tako silan posao.

A kakav su to posao napravili?

U recentnom prijedlogu Zubakove skupine tako stoji da bi se Domovi naroda ubuduće popunjavali sa 13 zastupnika iz svakog naroda. U prijevodu to znači da bi svaki zastupnik , kako je g. Merdžo dobro izračunao nosio 8% legitimiteta svakog od naroda. Drugim riječima Hrvat koji bi bio biran iz kantona Goražde nosio bi jednak broj legitimiteta kao i Hrvat koji bude izabran iz kantona sa 150.000 Hrvata. Drugim riječima proces majorizacije Bošnjaka nad Hrvatima ubuduće više ne bi trebalo navlačiti. On bi bio ustavno ozakonjen. Takvom prijedlogu jučer je zajapureno pljesako Zvonkec Glupi, Petar Milić gluplji i slični platformaški idioti koji fino žive trgovinom hrvatskim pravima u FBIH.

Kao eto, kad se Federacija fino uredi, taj sjaj novog poretka, kakvog su osmislili Patrik Krešo i ekipa, bljesnut će u očima Srba Srpske pa će oni brže bolje preko noći od RS-a napraviti Federaciju II. Moš mislit. I takva se priča prodaje dok se zapravo od FBIH hoće napraviti  bošnjački pandan RS-u.

Apsurdno je da danas ako si Hrvat i kažeš da si za ukidanje kantona automatski dobivaš epitet univerzaliste i čovjeka kojem je država na srcu, dok ako kažeš da si za jačanje države i ukidanje entiteta Federacije BIH kako bi se ojačala država automatski bivaš izbačen iz igre. Zašto? Zato što gašenjem FBIH prestaje bošnjačka šansa za majorizacijom nad bilo kim. Prestaje postojanje bošnjačkog entiteta i jača se vlast na državnoj razini. Onoj na kojoj je još uvijek na snazi paritet. Ujedno se smanjuje snaga RS-a. Koji postaje nešto kao autonomna pokrajina unutar države BIH.

Upravo na ovom primjeru vidi se sva kontradiktornost bošnjačkog lažnog patriotizma. U trenutku kad imaju priliku jačati državu, njima je ipak bitnije zadržati Republiku Bošnjačku.

Toliko Kasime…. i toliko Krešo.

(Zirdum/Poskok.info)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas