Connect with us

Hrvatska

INICIJATIVA ZA PROGLAŠENJE 30. SVIBNJA „DANOM HRVATSKIH BRANITELJA GRADA VINKOVACA“

Objavljeno

on

Inicijativa zapovjednika obrane grada Vinkovaca iz 1991. godine i braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vinkovaca za proglašenjem 30. svibnja „Danom hrvatskih branitelja grada Vinkovaca“.

[ad id=”68099″]

30.svibnja 1990. godine, nakon prvih višestranačkih izbora, konstituiran je prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor i do 2001. godine se taj dan slavio kao blagdan hrvatske državnosti. 30. svibanj 1990 godine je predstavljao rođenje nove Hrvatske, ali od toga dana počinje i obrana njezine neovisnosti. Već od srpnja 1990. godine Vinkovčani pristupaju tečaju „Prvi hrvatski redarstvenik“, a u rujnu pristupaju ATJ „Lučko“ koja je prva oružana postrojba tadašnje novostvorene hrvatske vlade. U listopadu 1990. godine osniva se i „Samostalna vinkovačka satnija“ kao prva oružana postrojba na području bivše općine Vinkovci. 1991. godine u ožujku je osnovana Specijalna jedinica PU Vinkovci, a nakon odluke o osnivanju ZNG-a u Vinkovcima je 29. travnja 1991. osnovana 3. gardijska brigada. Nakon 2.svibnja 1991. godine i masakra 12 redarstvenika u Borovu Selu, istog mjeseca je osnovana 109. brigada HV-a, a u lipnju se u Vinkovcima osnivaju 2. bojna 3. gbr i postrojba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). U tom periodu se na području grada Vinkovaca, po tadašnjim mjesnim zajednicama, formiraju postrojbe ZNG-a koje će kasnije postati okosnica obrane grada Vinkovaca i buduća 3. bojna 109. brigade HV-a.

Vinkovci su grad koji je teško stradao tijekom srbočetničke agresije na Republiku Hrvatsku, ali i grad čiji su građani dali veliki obol tijekom Domovinskog rata kako u obrani grada Vinkovaca, grada Vukovara i Istočne Slavonije tako i u stvaranju i obrani Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Želja nam je da se na taj dan, „Dan hrvatskih Branitelja grada Vinkovaca“, s dubokim poštovanjem i pijetetom prisjetimo i odamo počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima grada Vinkovaca, ali i da odamo počast i iskažemo priznanje svim onim živim hrvatskim braniteljima grada Vinkovaca koji su svojom hrabrošću, odlučnošću i domoljubljem obranili grad Vinkovce i dali veliki doprinos u stvaranju i obrani samostalne nam i suverene Republike Hrvatske.

30. svibanj je vrijeme kada traje školska godina i kad se kroz razne manifestacije i svečanosti mlađim generacijama može približiti istina o Domovinskom ratu te o Vinkovcima i Vinkovčanima u vremenima stvaranja i obrane Republike Hrvatske.

Zbog svega navedenog mislimo kako je 30. svibnja datum najprimjereniji za proglašenje „Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca“.

Na zajedničkom sastanku održanom 16. lipnja 2015. godine u vijećnici Grada Vinkovaca inicijativu su jednoglasno prihvatili i svojim potpisima u privitku dopisa podupiru ratni zapovjednici obrane grada Vinkovaca iz 1991. godine te predsjednici i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vinkovaca.

Za sve kontakte u svezi ove inicijative možete se obratiti UDVDR, Ogranak za grad Vinkovce.

potpis

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari