Pratite nas

Hrvatska

Na inicijativu Marijane Petir u škole konačno stižu domaći poljoprivredni proizvodi

Objavljeno

na

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozdravlja odluku Ministarstva poljoprivrede koje je prihvatilo njezinu inicijativu i za sljedeću školsku godinu odlučilo decentralizirati natječaj za provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

Voće, povrće i mliječni proizvodi dobavljat će se tako od domaćih lokalnih proizvođača, a ne kao dosad kad su djeca dobivala voće iz uvoza ili mlijeko isključivo od velikih tvrtki. Takvo provođenje nije bilo u skladu s Uredbom Europske komisije te je zastupnica Petir nakon razgovora s roditeljima i ravnateljima škola zatražila od ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nadležnog za provođenje programa da omogući školama raspisivanje natječaja kako bi domaći proizvodi stigli do učenika.

“Drago mi je da sam pomogla da Hrvatska dobije subvenciju EU za zdrave obroke i važno je da tu subvenciju sada iskoristimo i djeci osiguramo besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama za koju je EU osigurala 230 milijuna EUR. Većina škola u Hrvatskoj nije u mogućnosti osigurati zadovoljavajuće obroke, a prema podacima u Hrvatskoj nažalost ima 17 tisuća djece kojoj roditelji ne mogu osigurati nikakav obrok u školi. Prema Uredbi namirnice se trebaju dobavljati od lokalnih domaćih proizvođača čime pomažemo i našim OPG-ima i cijelom poljoprivrednom sektoru”, rekla je Petir.

Njezin prijedlog podržao je i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić te je napomenuo kako je početkom provođenja projekta Ministarstvo zaprimalo primjedbe i pritužbe vezane uz kvalitetu voća, no nisu zaprimili ni jednu vezanu uz kvalitetu mliječnih proizvoda. Petir ističe da je problem bio u natječajima koji su se raspisivali na razini države i mogli su se javljati isključivo veliki dobavljači čime je izigravana odredba da djeca moraju dobivati svježe, lokalne i domaće proizvode.

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija Hrvatskoj je dodijelila 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode. Javni poziv Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi za škole bit će otvoren do 14. lipnja 2017. dok će za dobavljače za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda biti otvoren cijele školske godine.

petir.eu

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari