Connect with us

Religija i Vjera

Innsbruck multikulturalna biskupija

Objavljeno

-

viator.com

Čak 65 svećenika su stranci

Čini mi se da mi Hrvati – katolici nismo svjesni u što se Europa preobražava, te kako dobiva novo populacijsko i multikulturalno lice. U Hrvatskoj možemo još uvijek sa zadovoljstvom i ponosom reći da je veliki dio svećenika – župnika u našim biskupijama, naše gore list. U mnogim zemljama i katoličkim biskupijama Zapadne Europe šaroliko je pučanstvo, sastavljeno od ljudi i naroda sa svih strana svijeta. A isto tako je šaroliki sastav vjernika u župama i na nedjeljnim slavljima Euharistije. Prava univerzalna Katolička crkva u biskupiji, ili u nekoj maloj župi.

U nekim hrvatskim biskupijama zbog nedostatka domaćih klerika već su negdje desetljećima župnici stranci. Dakako da je to moguće i realno jer pastoralne potrebe biskupije iziskuju popunjenost župa župnicima. Svećenici iz dalekih zemalja već desetljećima dolaze u Europu gdje uče domicilni jezik, uključuju se u život biskupije i župa. Svaki stranac – svećenik nakon provedene osnovne prilagodbe može biskupovim dekretom biti inkardiniran u biskupiju. Sigurno je da nije lako naučiti njemački, ili neki drugi jezik i prihvatiti onako od prve običaje vjernika određene župe. Zato je važna obostrana prilagodba, klerika i vjernika, jednih na druge. Vjerojatno nije lako ni biskupu voditi biskupiju sa šarolikim pučanstvom biskupije i šarolikim klerom koji mu je na raspolaganju. Zato je važna kvalitetna duhovno tjelesna integracija svećenika kao osnova za solidno pastoralno djelovanje. Biskup biskupije Innsbruck Hermann Glettler bio je župnik u multikulturalnoj gradskoj četvrti Graz-Gries, te je tamo osjetio i naučio što znači živjeti i djelovati kao župnik u šarolikoj sredini. Kao vrhunski intelektualac napisao je lijepu molitvu koja se može moliti u korona krizi.

Biskup Hermann Glettler

Dana 27. rujna 2017. papa Franjo imenovao je Hermanna Glettlera biskupom biskupije Innsbruck. Dana 2. prosinca 2017. zaređen je za biskupa u Olimpijskoj dvorani u Innsbrucku. Hermann Glettler rođen je 8. siječnja 1965. u trgovištu Ubelbachu u Štajerskoj. Završio je biskupijsko sjemenište i gimnaziju u Grazu, te studirao teologiju i povijest umjetnosti u Grazu, Tübingenu i Münchenu. Dana 23. lipnja 1991. zaređen je za svećenika biskupije Graz-Seckau. Kao župnik u multikulturalnoj četvrti Graz-Gries posebno se zalagao za pomoć socijalno ugroženima i izbjeglicama. Član je Povjerenstva za međureligijski dijalog i Povjerenstva za umjetnost Biskupije. Uz likovno obrazovanje djeluje i kao samostalni umjetnik.

U biskupiji Innsbruck živi i pastoralno djeluje 65 svećenika iz cijeloga svijeta.

Kako prenosi austrijska katolička novinska agencija  Kathpress generalni vikar biskupije Innsbruck Buemberger dao je intervju za “Kronenzeitung”:

Intervju nosi naslov:  „ Da bi integracija stranih svećenika u lokalne župe bila uspješna, potrebna je otvorenost s obje strane“

U biskupiji Innsbruck pastoralno djeluje 65 svećenika iz cijeloga svijeta. „Kao biskupija, nadamo se da će naši ljudi, iz naše zemlje u budućnosti biti zainteresirani prihvaćati  poziv u službu svećenika, ali da ćemo se i dalje moći obogaćivati duhovnom pomoći sveopće Crkve“, rekao je Buemberger. Generalnom  vikaru je važno imati na umu određenu ravnotežu: “Ako vodstvo župa i slavlje sakramenata tijekom vremena uglavnom obavljaju svećenici iz drugih zemalja, to nam mora dati povoda za razmišljanje.” Crkva je šarena. Nekada su svećenici uglavnom dolazili iz Europe, danas dolaze sa svih strana svijeta, rekao je generalni vikar. No, neka mjesta i župe još uvijek ostaju iznenađeni kada više nemaju domaćeg svećenika. Također ga je “čudilo” nekoliko mjesta i područja “što također postoje odbacivanje i rezerve prema svećenicima s različitim bojama kože i različitim jezičnim artikulacijama”. Općenito, naravno, vrijedi sljedeće: “Svećenik koji pristupa ljudima i zrači radošću, osvojit će srca Tirolaca.” Učiti jedni od drugih obogaćuje. „Zahvalan sam za mnoge svećenike iz sveopće Crkve koji se uključuju u drugu kulturu, novi jezik, drugačiju hranu, drugačiji pastoral“, rekao je generalni vikar. Istodobno mi je također drago “da se toliki kršćani povezuju sa svećenicima iz sveopće Crkve, želeći ih upoznati, strpljivo im tumačeći tirolske običaje, učeći ih jeziku i ispravljajući propovijedi. Tu se razvijaju prijateljstva a crkva raste.” Potrebno je i preispitivanje slike svećenika, “od brižne hijerarhije do one koju podržavaju mnogi”, naglasio je generalni vikar: “To u mnogim župama jako dobro funkcionira. Za to vam kažem hvala.”

Innsbruck, 21.08.2022 (KAP)

Molitva u korona krizi

Gospodine Bože života

pogođeni korona epidemijom, dolazimo k Tebi.

Molimo za sve čija je svakodnevica sada jako opterećena

i molimo za ozdravljenje svih koji su bolesni.

Budi blizak patnicima, osobito umirućima.

Utješi one koji sada tuguju zbog gubitka života.

Daj mudrost i snagu liječnicima i istraživačima,

a svim njegovateljima snagu u teškim opterećenjima.

Daj odgovornima za politiku jasnoću za ispravne odluke.

Sa zahvalnošću molimo za sve one u različitim službama.

Koji održavaju opskrbu i sigurnost naše zemlje.

Molimo za sve one koji su u panici ili svladani strahom.

Molimo za sve koji trpe ili se boje velike materijalne štete.

Posebno mislimo na ljude i mjesta koja su u karanteni,

i ina sve one koji se osjećaju usamljeno i nemaju nikoga kraj sebe.

Duše Sveti utješi starije i one kojima je potrebna skrb,

dodirni ih svojom nježnošću i daj im sigurnost

da unatoč svemu ostanemo povezani.

Od sveg srca tražimo da medicinske ustanove

mogu nastaviti ispunjavati ogromne zahtjeve.

Molimo da se smanji broj zaraženih i oboljelih

i nadamo se skorom povratku poznatoj svakodnevici.

Čeznutljivo tražimo obuzdavanje bolesti diljem svijeta.

Blagi Bože, učini da budemo zahvalni za svaki dan koji provodimo zdravi.

Nikada ne zaboravimo da je naš život krhki dar.

Mi smo smrtna bića i moramo prihvatiti svoja ograničenja.

Ti si jedini vječan, ishodište i cilj svega – uvijek ljubeći.

Zajedno i s povjerenjem u Tvoju pomoć preživjet ćemo krizu.

Isuse, Gospodine i brate svih ljudi,

Tvoja prisutnost raspršuje svaki strah, daje povjerenje

i čini nas otvorenima jednih prema drugima – pažljivima.

Tvoje srce je ljubazno i ponizno, osvježavajuće vrelo mira.

Isuse, u tebe se ufamo!

Sveta Marijo, Majko Gospodina našega, i sve svete žene i muškarci,

Hitni zagovornici i zaštitnice naše zemlje, molite za nas!

Amen.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari