Connect with us

Vijesti

Inspektori bez neradnih dana: Obračun s radom na crno i fiskalizacijom

Objavljeno

on

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) danas su krenuli u opsežnu akciju inspekcijskog nadzora gospodarskih subjekata koja će trajati do Nove godine.

Osim pojačanog inspekcijskog nadzora čiji je cilj suzbijanje rada na crno, vratit će se kontrola primjene fiskalnih sustava koji se treba operativno realizirati u svim županijama u skladu s posebnim Planom provođenja aktivnosti koji je utvrdila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a u suradnji s Poreznom upravom Federacije BiH.

Na terenu će, kazao je u izjavi za medije direktor FUZIP-a Ibrahim Tirak, konstantno biti skoro 150 inspektora, a u cilju, prvenstveno, suzbijanja rada na crno.

Tvrdim da neće ostati niti jedan nepregledani subjekt, a neke od njih ćemo, po potrebi provjeravati i više puta – istakao je.

Ovo je upozorenje svima, dodao je, koji rade suprotno zakonu.

Mi se ne šalimo. Rad na crno je na ovim prostorima postao zanimanje i oni koji rade na crno će biti brisani sa spiskova Zavoda za zapošljavanje – naglasio je Tirak.

U akciju su uključeni i Služba za poslove sa strancima, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Porezna uprava FBiH.

Svi oni koji trebaju će dati doprinos da se u ovom području uspostavi red. Inspektori neće imati radno vrijeme, radit će i subotom i nedjeljom – zaključio je Tirak.

Procjene rezultata i efekata kontrole će se analizirati i cijeniti po osnovu usporednih podataka, od početka preventivne kampanje do okončanja pojačanih inspekcijskih nadzora i to od strane Zavoda za zapošljavanje i Porezne uprave FBiH o broju poslodavaca koji su po nalozima inspektora prijavili zaposlenike na obvezno osiguranje, uplatili doprinose i zaključili ugovore o radu s zaposlenicima, odnosno na osnovu ukupnog broja izdanih prekršajnih naloga, podnesenih prekršajnih prijava i broja zabrana rada subjekata kontrole.

Na bazi prikupljenih podataka Federalna uprava za inspekcijske poslove će utvrditi ukupan broj zatečenih radno angažiranih osoba suprotno Zakonu, a ovaj podatak može biti osnova za procjenu približnog broja osoba koje rade na crno na području FBiH.

Prema nekim ranijim procjenama u Federaciji BiH na crno radi oko 50.000 radnika, što je svakako dodatni motiv da se krene u odlučnu akciju na uvođenju u sustav subjekata koji su sada izvan njega.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari