Connect with us

Gonjanje

Inspektori, proširili smo vam popis: Ovo su tvrtke u kojima su uhljebljene žene i ljubavnice šefova Partije

Objavljeno

-

Supruga SDP-ova zamjenika ministra financija Igora Rađenovića, Mirjana Rađenović predsjednica je upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ranije je također bila jedan od APIS-ovih kadrova.

Inspekcija rada zakucala je na vrata tvrtke APIS IT gdje je vršila nadzor zapošljavanja, potvrđeno je Tportalu iz kompanije koja je u mješovitom vlasništvu države i Grada Zagreba. Jedan od razloga za posjet i provjeru zaposlenika medijski su napisi, koje je među prvima započeo upravo naš portal, a riječ je o tome da su se u Agenciju za podršku informacijskim sustavima i informacijskih tehnologijama uhljebili brojni SDP-ovi kadrovi. Komentar u vladajućoj stranci na ovu temu nismo uspijeli dobiti. Ipak, jedna od uglednijih tvrtki, kako saznajemo od dobro upućenih izvora obiluje suprugama, djevojkama i ljubavnicama poznatih SDP-ovaca. U spomenutoj tvrtci radno mjesto za svoju suprugu osigurao je Jurica Meić, SDP-ov savjetnik ministra rada Miranda Mrsića. Čovjek je to koji se u 37-oj godini domogao diplome, a pomanjkanje radnog iskustva ministru nije stvaralo poteškoće pa je svojega partijskog druga dobro pozicionirao dok s druge strane veliki broj mladih i obrazovanih Hrvata po Mrsićevom modelu stiječe radno iskustvo za mizernu plaću.

Pozicionirao je svoju djevojku u istu tvrtku ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. Supruga SDP-ova zamjenika ministra financija Igora Rađenovića, Mirjana Rađenović predsjednica je upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ranije je također bila jedan od APIS-ovih kadrova. Priču o uspješnom poslovanju u ovoj kompaniji započeli su prije pedeset godina, a puni naziv tvrtke jest Agencija za podršku informacijskim sustvaima i informacijskim tehnologijama d.o.o.

Agencija je osnovana 1964. godine, kada je osnovan Biro za dokumentaciju i mehanografiju u sklopu Centra za ekonomski razgoj grada Zagreba. Dogovorom između Vlade i Grada Zagreba, 2005. godine osnovana je tvrka koja djeluje pod današnjim nazivom. S osnivanjem tvrtke pod današnjim nazivom otvorena su vrata brojnim uhljebima pa stoga oni koji su na vlasti u tom poduzeću osiguravaju radna mjesta za članove obitelji.

Dakako, po dobro uhodanim hrvatskim običajima nije ova tvrtka jedina u kojoj su podobnici upleli svoje prste. Daleko od očiju javnosti, jedan od rekordera po zapošljavanju preko veze svakako su Zagrebačke ceste u koje je do sredine kolovoza zaposleno 281 novih djelatnika. Toliko o krizi i recesiji. U tom poduzeću u sastavu Zagrebačkog holdinga konce vuče, a tko drugi nego zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u dogovoru sa partnerima iz HSLS-a.

Uhljebi iz HNS-a

Kadroviranja i uhljebljenja nisu odlika samo vladajućeg SDP-a. U HEP-u je posao za sebe ili člana svoje obitelji pronašlo 48 članova vladajuće koalicije. Od toga njih 37 dolazi iz stranke ministice Pusić. Za članove stranke koju mnogi nazivaju karijerističkom, a koju pak podupire manje od dva posto birača osigurana su uglavnom rukovodeća mjesta. A rukovođenjem u HEP-u politički uhljebi osiguravaju si plaću od deset do petnaest tisuća kuna neto.

Jedan od posljednjih primjera uhljebljavanja proteklih dana je punio medijske stupce. Naime, HNS-ova Ljiljana Čule donedavna direktorica HEP ODS-a, tvrtke kćeri HEP-a zaposlila je u Hrvatskoj elektroprivredi skoro cijelu obitelj. Radno mjesto pronašla je za sina, kćer, snahu, ali i za zeta.

Nepotizam u HEP-u otkriven je nakon što je pozicija direktorice Čule poljuljana zbog skandala u čijem središtu je bio Valter Krizmanić. Njega je Čule postavila za direktora Elektroistre, da bi se na kraju pokazalo da Krizmanić ima lažnu diplomu inženjera elektrotehnike, kao i da je krao struju od HEP-a. Bio je to tek vrh sante, a iz HEP-a je otkriveno da je Čule iskoristila poziciju da bi u ovoj tvrtki osigurala četiri radna mjesta za članove svoje obitelji. Njen sin Vinko zaposlenik je Elektre Zagreb, kći Ivana Mrkoci radnica je HEP-ove tvrtke Odmor i rekreacija, a snaha i zet zaposleni su u HEP ODS-u. Dakako, nije ovaj slučaj uhljebljavanja HNS-ovaca jedini, primjera za to više je nego puno.

Priča tu ne staje

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu koncem 2013. godine raspisala je natječaj za ravnatelja i zamjenicu ravnatelja. Na natječaj se prijavio niz stručnjaka, ali na posao je primljena Anita Koprivnjak. Pitanje svih pitanja jest – je li njenom zapošljenju pripomogla činjenica da je kći Viktora Koprivnjaka, HNS-ova pomoćnika ministra obrane?

Suprug ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš sasvim slučajno radio je u državnoj tvrtki Plinacro, a na natječaj se prijavio 2012. godine i dobio stalan posao kojega nije dugo zadržao. Inženjer građevine pod medijskim pritiskom morao je pokleknuti. No, nije zgorega imati na umu da je Mrak Taritaš utjecajna HNS-ovka, a da priča opet bude slučajna pobrinuo se Mladen Antunović HNS-ovac koji je tada vodio Plinacro.

Direktoricom Elektre u Slavonskom Brodu Branka Balašević postala je preko internog natječaja. Naime, nakon promjene vlasti HEP je pripao HNS-u, stranci poznatoj po karijerizmu. A obzirom na tu činjenicu tražili su se novi direktori svih elektri diljem Lijepe naše. U Brodu je posao dobila teta predsjednika Županijske organizacije HNS-a Domagoja Barteka kojemu nije bilo dovoljno što je sam sebe zaposlio u Janafu.

I Čačić iskoristio priliku

U kadroviranja se u vrijeme dok je drmao HNS-om i Vladom upleo i Radimir Čačić. Na čelo HEP-a postavio je HNS-ova Zlatka Koračevića, kojega je Vrdoljak smijenio zamjerajući mu zaustavljanje investicija i velikih projekata. Zanimljivo, kako ministar gospodarstva ljude kažnjava za ono što ni sam ne čini. No, kada je ovoga kaznio za novoga šefa imenova je Tomislava Šerića, dotadašnjeg člana uprave. Jednako tako mjesta se našlo i za Vrdoljakova prijatelja Zvonka Ercegovca. Čačićev predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović po medijima je prozivan jer je tvrtku navodno htio oštetiti za 57 milijuna kuna. Ipak, u upravi ove tvrtke instalirao se Zoran Kopić zet Savke Dabčević Kučar. Nadzorni odbor su SDP i HNS podijelili popola. Jedan od vodećih HNS-ovaca Dragan Kovačević preuzeo je Janaf, a u upravi tvrtke je Jakša Marasović. Pripadnici te stranke ovladali su i tijelima Hrvatske pošte, na čelu čije uprave je stranci blizak Alen Premužak, dok se na čelu kutinske Petrokemije još uvijek nalazi Josip Jagušt, ali su HNS-ovci u potpunosti preuzeli nadzorni odbor, u kojem sjedi i tajnica donedavnog Čačićevog kabineta Sonja Ivoš.

Drugim riječima, HNS uglavnom nije ulazio u male tvrtke, već su mu pripali još neki veliki sustavi kao što su Đuro Đaković, Imunološki zavod, Borovo, Narodne novine ili tiskara Vjesnik.

izvor:dnevno.hr, Iva Međugorac

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas