Pratite nas

Herceg Bosna

Inspirativne lokacije čarobne Hercegovine

Objavljeno

na

Putopis – U ovom slučaju ne radi se uopće o dalekim ili previše ambicioznim putovanjima. Na većini ovih lokacija zatekao sam se skoro pa slučajno ili sam se na to odlučio u zadnji čas.

Na ovakvim mjestima nikad ne znaš na što možeš naići, ali obvezno posežem za lijepim prizorima, novim ljudima ili, pak, nekom vrstom minijaturne duhovnosti. Očito je da postoji mnogo toga što je blizu, a moralo bi se vidjeti. Na kraju dana i pređenog puta želio sam omotati klupko prekrasnih osjećaja i sjećanja na ta mjesta, da negdje u kutku mojih misli zadržim slike tih mjesta.

Međutim, slike s putovanja koje mi prolaze ispred očiju ipak sam radije sačuvao u fotoaparatu nego u mislima. Gotovo uvijek i do kuda je moguće, putujem automobilom, pa čak i ako se radi o planinskim predjelima. Naravno, putovanje automobilom možda nije atraktivno poput jahanja na devi, konju, hodanja s ruksakom od pedeset kilograma, vožnje biciklom, ali je svakako udobnije. Sve to ne znači da će moji osjećaji koje na putu doživim, spoznaje ili pak ciljevi biti manje vrijedni. Donosim Vam pet lokacija koje su meni osobno obilježile 2014. godinu:

Vodopad Kravice

kravice

Ako iz Čitluka krenete prema Ljubuškom, a zatim desno nastavite prema Studencima naići ćete na putokaz za vodopad Kravice, koji tvori rijeka Trebižat. Vodopad visine i do 28 metara spada u spomenik prirode Bosne i Hercegovine.

Tekija u Blagaju

tekija-blagaj-afp

Na samo sedam kilometara od Mostara doći ćete do Blagaja u kojem se uz litice na samom izvoru rijeke Bune nalazi tekija, koja je važan spomenik kulture iz turskog razdoblja, a to je mjesto na kojem su derviši uz posebne rituale obavljali slavljenje Boga, to jest zikr. Nažalost, područje oko tekije nije ostalo netaknuto i zdanja koja bi trebala biti imitacija starih građevina, ipak samo narušavaju ukupan dojam .

Fortica i polja podno Veleža

podvelezje

Iz grada Mostara vrlo je lako pronaći put do brda Fortica, koje je omiljeno mjesto mnogih koji od tuda promatraju grad, zalaske sunca, okolna brda i planine okupane zadnjim svjetlom. Dalje prema Veležu dolazite do ogromnog otvorenog prostora s poljima na kojima možete vidjeti ovčare i njihova stada. Iako, Mostar vidite na dlanu i blizu je, ovo je jedan potpuno drugačiji i svijet za sebe

Počitelj

pocitelj

Povijesno srednjovjekovno zdanje u dolini Neretve, smješteno na njenoj lijevoj obali predstavlja tvrđavu iako se naravno radi o naselju. Nalazi se uz glavnu cestu između Mostara i Čapljine i teško ga je ne vidjeti. Iako veći dio naselja i ne vidimo iz te perspektive,  dio koji vidimo dovoljan je da nam oduzme dah

 Bile kod Goranaca i slobodni konji

konji1

Na samo dvanaest kilometara udaljenosti od Mostara nalaze se Goranci, a jedan od zaseoka jesu upravo Bile. Čak i sami Goranci su za jedno takvo mjesto i lokaciju prilično bogati sadržajem, a tome naručito pridonosi kameno šetalište koje vodi od crkve do sjenica i ostalog sadržaja. Uz misišta i mnoštvo suhozida upravo na Bilima se nalaze slobodni, ali pitomi konji. Ono što me se najviše dojmilo jest to da ove konje nije samo tako lako vidjeti, njih se ponekad treba pronaći, to jest, da bi ih se vidjelo, nekada se valja i potruditi.

Tekst i fotografije: Mladen Topić, Hrvatski Medijski Servis

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari