Connect with us

Institucije daju 300.000 KM za piće, 19.000 KM za začine i 24.000 KM za konzerve

Objavljeno

on

Oko 1,82 milijuna KM bit će utrošeno na nabavku alkoholnih, bezalkoholnih pića i hrane za sve državne organe nakon što je Služba za zajedničke poslove institucija BiH nedavno raspisala veliki međunarodni tender, objavile su Nezavisne novine.

Natječaj za nabavku je raspisan kroz čak 18 lotova, a potražnja namirnica potvrđuje da za bh. institucije nema krize. Zanimljivo je, navode banjalučke novine, da je samo za alkoholna i bezalkoholna pića planirano više od 300.000 KM, od toga 73.000 za razna kvalitetna vina, whiskeyje i ostali alkoholni asortiman.

Na sve ovo Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove, kaže kako cijena nije visoka, pa ni oko 6.000 KM mjesečno samo na alkoholna pića, “jer je riječ o svim državnim institucijama”.

“Nama dolaze razna izaslanstva i ljudi. Vjerujte da sam radio svugdje, u pet firmi, ali se nigdje ne pije manje nego ovdje. A i nikad se ne potroši pića koliko stoji u okvirnom sporazumu”, uvjerava Perković te naglašava kako se prema visokim uzvanicima i gostima mora odnositi s uvažavanjem i dužnom pažnjom.

“Kada netko dođe, nećete mu valjda iznijeti rakiju koju ste pekli kući. Kada netko dođe predsjedavajućem Bevandi, pa nećemo mu valjda ponuditi banatski rizling”, zaključuje Perković.

Prema detaljima natječaja, osim 300.000 KM na alkohol i bezalkoholna pića, oko 87.000 KM planirano je za pekarske proizvode, blizu 500.000 KM za svježe meso, oko 143.000 KM za voće i povrće, za svinjsko meso oko 20.000 KM te oko 145.000 KM za zamrznuti program.

Također, svježa piletina bit će plaćena oko 82.000 KM, kava i topli napici oko 127.000 KM, a za slastičarski program i sladolede bitće izdvojeno oko 40.000 KM.

Uz ovo, navode Nezavisne, planirana je nabavka i raznih začina (19.000 KM), čajeva (10.000 KM), svježe ribe (25.000 KM), kao i konzervi (24.000 KM).

Služba će nabaviti i “reprezentativni materijal”, koji će platiti oko 28.000 KM, a “ostali prehrambeni proizvodi” bit će plaćeni oko 222.000 KM. Perković kaže da se tu ubrajaju krumpir, riža i sve ostalo.

”Mi imamo kuhinje i u SIPA, i u GDS-u, u Ministarstvu obrane, pa dvije u zajedničkim institucijama. Sada smo na putu da otvorimo i restoran u Predsjedništvu BiH, jer, ako hoćemo državu, ne ide da nam članovi Predsjedništva naručuju ćevape”, zaključuje Perković.

Podsjećamo, nedavno je upravo Predsjedništvo BiH bilo ”na ćevapima” jer su zaposlenici službe za zajedničke poslove Federacije BiH, koji su do sada opsluživali i državni vrh, iseljeni iz zgrade Predsjedništva BiH kao dio plana da njihove poslove preuzme ista služba na državnoj razini.

No, zbog kašnjenja s formiranjem ove državne došlo je jer Vijeće ministara nije na vrijeme osiguralo milijun i pol KM za njezino funkcioniranje.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari