Connect with us

Vijesti

Intenzivne borbe u Gazi nakon američkog veta na primirje u Vijeću sigurnosti

Objavljeno

-

Hina/Epa

Izrael u subotu napada Pojas Gaze od sjevera do juga, u drugoj fazi dva mjeseca dugog rata protiv Hamasa, nakon što su Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti vetom blokirale poziv na primirje.

Trinaest od ukupno petnaest članica Vijeća glasalo je za rezoluciju koja je pozvala na humanitarno primirje.

Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo suzdržano, a SAD je iskoristio svoje pravo veta i blokirao rezoluciju. Podržale su ju trenutne nestalne članice Vijeća Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švicarska i UAE, te preostale stalne članice Francuska, Rusija i Kina.

Tijekom noći izbili su žestoki sukobi na sjeveru Gaze. Izrael je objavio da su smrtno stradala još 4 vojnika u Gazi, čime se broj poginulih izraelskih vojnika od 7. listopada do danas popeo na 420. Prema palestinskim izvorima, broj poginulih Palestinaca premašio je 17 000. I jutros razoran raketni napad na Han Junis.

Iako Hamas još nije poražen, teritorij pod njegovom kontrolom sve je manji. Izraelske snage prodiru dublje u Han Junis, a procjenjuju da će im trebati tri do četiri tjedna za uništenje Hamasa u drugom po veličini gradu u palestinskoj enklavi te još toliko za njegovu potpunu eliminaciju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas