Pratite nas

Pregled

Intenzivno razdoblje suradnje Hrvatske i Kine velika šansa za hrvatske izvoznike na tržištu od 1,4 milijarde ljudi

Objavljeno

na

Četvrtog dana radnog posjeta Kini, hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak u Šangaju na inauguralnom uvoznom sajmu China International Import Expo (CIIE), u sklopu kojeg je razgovarao s nizom političara i gospodarstvenika te održao govor na temu “Trgovine i inovacija”.

Plenković je tijekom sajma neformalno razgovarao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu koji je otvorio prvi, povijesni uvozni sajam China International Import Expo (CIIE) obećanjem da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

“Mogu izraziti zadovoljstvo ukupnim dojmovima s političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku”, rekao je Plenković.

“Razgovarao sam s Xijem neformalno, takav je bio kontekst ovog cijelog sajma. Vidim da ima simpatije prema Hrvatskoj i da poznaje našu zemlju”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je tijekom sajma održao i radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu Lijem Jianom, na kojemu je ta tvrtka pokazala interes za suradnju. “Dakle ta tvrtka želi intenzivirati suradnju i čak biti partner Hrvatske u digitalnom dobu”, rekao je hrvatski premijer.

“Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16.

Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa”, kazao je hrvatski premijer, dodajući da mu se stoga čini da je “ovaj posjet ostvario sve one temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli”.

Prekretnica: Kina se otvara drugim tržištima

Kina je organizirala prvi povijesni sajam CIIE kako bi ublažila kritike da njezina trgovinska politika i golemi suficit narušavaju ravnotežu svjetskog gospodarstva, te pokazala da može biti globalni gospodarski lider.

Predsjednik Xi rekao je u svome govoru da se zauzima za slobodnu trgovinu i obećao nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

Govoreći o važnosti istupa kineskog predsjednika, Plenković je rekao da je “Xi danas poslao jednu prekretničku poruku”.

“Kina koja je dominirala u smislu izvoza sada se otvara drugim tržištima i njihovim izvoznim proizvodima. To predstavlja šansu i za hrvatske izvoznike, na jednom ogromnom tržištu od skoro milijardu i 400 milijuna ljudi. Zato očekujem snažan angažman našeg gospodarstva i naših poduzetnika”, kazao je.

Odgovarajući na pitanje postoji li u Europi strah od ulaska kineskog kapitala, Plenković je rekao da “generalno gledano postoje određene rezerve”.

“Mislim da je ključno pitanja kada će Kina steći status tržišnoga gospodarstva. Važne su današnje poruke iz govora kineskog predsjednika Xija, a to je da će Kina pooštriti svoje propise kada je riječ o poštivanju prava intelektualnog vlasništva”, rekao je Plenković. “Što se tiče ulaganja, vodite računa da su ovdje (na sajmu) sve zemlje Europske unije, od Njemačke pa na dalje, koje imaju interesa za nastavak suradnje s Kinom”, dodao je premijer.

“Moramo se prilagoditi jednom balansiranom pogledu na svjetska zbivanja i tražiti svoju šansu na ovim tržištima”, zaključio je.

Inovacije: od Vrančića do Rimca

U sklopu sajma CIIE održana je i posebna rasprava na temu “Trgovina i inovacije”, na kojoj su uz Plenkovića govornici bili i slavni poduzetnici, osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Alibabe Jack Ma.

Hrvatski je premijer u svom govoru okupljenima predstavio brojne inovatore i izumitelje koji su povezani s Hrvatskom, od začetnika padobrana Fausta Vrančića, preko Nikole Tesle i Ivana Vučetića, čovjeka koji je uveo otiske prstiju u kriminalistiku, pa do još uvijek mladog poduzetnika Mate Rimca, osnivača istoimene tvrtke koja je razvila najbrži električni automobil na svijetu, “hyper-automobil” Concept 2.

“Najbriljantniji primjer inovativnosti koji danas dolazi iz Hrvatske je tvrtka Rimac Automobili”, rekao je Plenković. Dodao je da je ta tvrtka s kineskom grupacijom Camel objavila suradnju koja bi trebala “rezultirati otvaranjem tvornice električnih motora i baterija vrijedne 158 milijuna dolara u pokrajini Hebei u središnjoj Kini”.

“Vjerujemo da poticanje takvih individualnih pothvata i inovativnih novih proizvoda predstavlja priliku za Hrvatsku za sudjelovanje i natjecanje na globalnoj razini”, kazao je Plenković. On je okupljene na raspravi, u kojoj su u velikoj većini bili azijski poduzetnici, podsjetio da Hrvatska ima sjajan geografski položaj u prometnome smislu. “Korištenjem hrvatskih luka možete uštedjeti cijeli tjedan za svu robu koja brodovima dolazi iz Azije u Europu putem Sueskog kanala”, rekao je.

Na sajmu CIIE, koji se održava do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjeluje više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta, među kojima i 27 hrvatskih. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 tisuća posjetitelja.

U sklopu sajma u utorak se u Šangaju, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održava Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojemu će uz nazočne hrvatske sudjelovati i oko 130 kineskih tvrtki.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kovač: Deklaracija o položaju Hrvata neće zaoštriti odnose Hrvatske i BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) u ponedjeljak je izjavio da se Hrvatska saborskom Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH, o kojoj će se raspravljati u srijedu, ne upleće u unutarnje odnose BiH niti će zaoštriti odnose dviju država.

“Ideja je da Deklaracija bude snažna, kvalitetna i racionalna poruka Sabora hrvatskim institucijama, ali i međunarodnoj javnosti o položaju Hrvata u BiH i o odnosima Hrvatske i BiH. To nije miješanje u unutarnju politiku BiH niti će se zaoštriti odnosi Hrvatske i BiH”, rekao je Kovač, dodavši da dvije zemlje imaju vrlo razvijene odnose.

“Deklaracija je instrument izražavanja općeg stajališta Sabora o položaju Hrvata u BiH. Uvjeren sam da će tekst na kraju biti kvalitetan i da će obuhvatiti mišljenja svih klubova u Hrvatskom saboru”, kaže Kovač.

Jedna od ideja dokumenta jest i da se pošalje snažna poruka da se i od hrvatskih institucija očekuje da promiču ispunjenje obveza vezanih uz provedbu Ustava BiH.

“To znači da država mora biti funkcionalna i da mora jamčiti ravnopravnost svih triju ustavotvornih naroda i svih građana, tako i Hrvata, u BiH. Samo s ravnopravnošću svih triju naroda je moguće da država bude funkcionalna, stabilna i da napreduje”, kazao je Kovač.

Bude li nestabilna, dodao je, za to će i Hrvatska imati odgovornost jer je potpisnica sporazuma iz Daytona.

Nekulturno je da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika

Na pitanje hoće li se Deklaracijom tražiti izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, Kovač je odgovorio da je Hrvatska dužna promicati ispunjenje obveze provođenja Ustava.

“Način na koji će to kolege u BiH urediti je stvar Parlamentarne skupštine BiH, a Hrvatska je dužna ukazati na to da je apsolutno neprihvatljivo i nekulturno da Bošnjaci biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH”, rekao je Kovač.

On je uvjeren da će u toj Deklaraciji biti pronađena dobra formula i da će se u konačnici poštivati ravnopravnost svih triju naroda u BiH.

“Hrvatska mora svoju ulogu potpisnice Daytona konzumirati jer to nije pravo nego obaveza, a obveze se moraju ispunjavati”, poručio je Kovač.

Komentirajući oštru poruku trojice bivših visokih predstavnika u BiH koji su nedavno upozorili EU da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove BiH, Kovač je rekao da se “oni imaju pravo javljati kao i svatko drugi”.

“S tim da oni imaju pravo na mišljenje, a Hrvatska ima obavezu”, zaključio je.

(Hina)

 

Pismo Schwarz-Schilling-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Tuđman je bio vizionarski državnik

Objavljeno

na

Objavio

Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem položilo je u ponedjeljak na Mirogoju vijenac i zapalilo svijeće na grobu predsjednika Tuđmana, kojega je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prijelomnim trenucima za Hrvatsku.

Izaslanstvo HDZ-a došlo je odati počast i prisjetiti se Tuđmanova velikog vizionarskog državničkoga djela za RH, izjavio je Plenković nakon polaganja vijenaca.

Istaknuo je da je Tuđman u ključnim, prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent pronašao način, uz potporu hrvatskoga naroda, da Hrvatska postane i demokratska i slobodna, međunarodno priznata država.

“Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, inzistirao na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati”, poručio je.

Sve što se događalo kasnije praktički je u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti zacrtano, rekao je premijer te izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska tim putem nastavila i u pogledu članstva u EU i članstva u NATO-u, u izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskoga društva i samostalne RH.

Na pitanje zašto je tekst deklaracije o položaju Hrvata u BiH pred članove saborskog odbora prošloga četvrtka došao u izmijenjenoj verziji, na što se požalio dio članova odbora, Plenković je rekao da je to stvar koja će biti raspravljena sredinom ovoga tjedna u Saboru.

“Na zastupnicima u Saboru je da iznjedre tekst za koji misle da je kvalitetan i primjeren onim porukama koje naše predstavničko tijelo na ovu temu želi uputiti”, odgovorio je Plenković.

(Hina)

 

TVORAC MODERNE HRVATSKE I NAŠ PONOS dr. FRANJO TUĐMAN (1922-1999.)

 

 

 

IN MEMORIAM: Dr. Franjo Tuđman (10. prosinca 1999. – 10. prosinca 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari