Pratite nas

Interes za proširenje ekonomske suradnje između BiH i Crne Gore

Objavljeno

na

Na sastanku članova Predsjedništva BiH s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji boravi u Sarajevu iskazan je obostrani interes za proširenje ekonomske suradnje s naglaskom na sektore infrastrukture i energetike, koji predstavljaju prioritet u dvije države, posebice u segmentima koji povezuju Crnu i Goru i BiH – rekonstrukcija i rehabilitacija puta Foča-Šćepan Polje, korištenje kapaciteta Luke Bar, izgradnja Jadransko-jonske autoceste i željeznička pruga Čapljina-Nikšić, prenosi Hrvatski medijski servis.

dukanovic-predsjednistvo-595x340Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić u razgovoru s Đukanovićem izrazili su zahvalnost dužnosnicima i građanima Crne Gore za iskazanu solidarnost i spremnost da pruže pomoć u prevladavanju posljedica katastrofalnih poplava u BiH, izazvanih vremenskim neprilikama. S tim u svezi, naglašena je solidarnost naroda naše regije da pomaže u teškim trenucima, prenosi HMS.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je ponovio žaljenje zbog nedavnih događaja uzrokovanih poplavama u BiH i kazao da narod Crne Gore suosjeća s obiteljima žrtava poplava, s ljudskim i materijalnim gubicima, te da je Crna Gora, sukladno svojim mogućnostima, spremna nastaviti pomagati BiH kroz razne oblike pomoći. Naglasio je da će Crna Gora, zajedno s BiH, Hrvatskom i Srbijom, pokušati animirati snažniju pomoć međunarodne zajednice u saniranju posljedica poplava.

Sugovornici su, kako je priopćeno, ocijenili da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose, te da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa. Crna Gora i Bosna i Hercegovina posvećene su jačanju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Zajednički ciljevi dviju zemalja su i ubrzavanje ekonomskog rasta i smanjenje siromaštva.

Dobru sveukupnu suradnju dviju zemalja bi dodatno unaprijedilo i potpisivanje sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te je zajednički iskazano uvjerenje da će ovaj sporazum biti potpisan u što skorije vrijeme.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili značajan napredak u ispunjavanju obveza na europskom i euroatlantskom integracijskom putu Crne Gore, te kazali da je integracija u EU prioritet Bosne i Hercegovine i da svaki napredak koji naši susjedi ostvaruju u procesu približavanja EU ima i regionalnu važnost./HMS.ba/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari