Pratite nas

BiH

INTERVJU: Dr. sc. Dragan Čović – Sljedeća tri mjeseca su test za održivost vladajuće koalicije u F BiH

Objavljeno

na

U ovoj godini trebamo izmijeniti izborno zakonodavstvo kako bi riješili sve one probleme od presude u predmetu Sejdić- Finci, preko izbornih pravila za Mostar i mnogih drugih formalno-pravnih i tehničkih problema, izjavio je predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović je u intervju za mostarsku internetsku televiziju prvi.tv kazao kako se nada kako će se u Federaciji BiH SDA i HDZ BiH tim pitanjem pozabaviti odmah nakon što završe izborni sabor odnosno kongres dviju stranaka.

[ad id=”68099″]

A onda se sljedeće godine možemo baviti reorganizacijama, kazao je Čović, izrazivši nadu kako će BiH biti spremna aplicirati za članstvo u EU 2016., ili 2017. godine.

Čović je ponovio kako je dogovoreno poništavanje nezakonite revizije branitelja kao i da Vlada F BiH imenuje vršitelje dužnosti u javnim poduzećima, a onda da se “sukladno zakonima raspišu natječaji za nadzorne ili upravne odbore, uprave i direktore javnih poduzeća”.

Naš prioritet su Elektroprivreda HZ HB, Eronet, Hrvatska pošta, Razvojna banka, Aluminij, gdje Vlada F BiH ima tri predstavnika, kazao je Čović.

Rekao je kako je sljedećih tri mjeseca test za održivost vladajuće koalicije u F BiH.

Trebamo dopustiti da vlada radi samostalno, bez pritisaka i opterećenja, da vidimo može li vlada raditi kao tim, a ako to ne bude moguće onda moramo brzo djelovati, kazao je Čović.

Čović je otkrio i kako je papu Franju pozvao da dođe u Mostar, s obzirom da je papa Ivan Pavao II bio u Sarajevu i Banja Luci.

Još ćemo jednom, tri člana Predsjedništva BiH, prije papina dolaska u BiH, posjetiti Svetu stolicu. A nadam se da ćemo dočekati i da sveti otac dođe u Mostar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Stotine migranata prosvjeduju tražeći ulazak u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Skupina od blizu 90 ilegalnih migranata napustila je u ponedjeljak smještajni centar kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni u kojemu su boravili, izrazivši nakanu da preko nekih od graničnih prijelaza uđu u Hrvatsku, potvrdio je tijekom popodnevnih sati MUP Unsko-sanske županije.

Glasnogovornica MUP-a Snežana Galić izjavila je kako je riječ o 89 migranata koji su bili smješteni u hotel “Sedra”, a među njima ima i žena te male djece.

Policija ima informacije kako nitko od njih ne želi ostati u BiH te traže da im vlasti u toj zemlji omoguće nastavak puta ka zapadnoj Europi.

“Policija ih prati i za sada nismo sigurni ka kojem će graničnom prijelazu krenuti”, kazala je Galić.

Migranti iz Cazina zaputili su se prema granici samo nekoliko sati nakon što je oko 200 drugih migranata, koji su boravili na području Velike Kladuše, stiglo do graničnog prijelaza Maljevac, također tražeći da ih se pusti prema Hrvatskoj.

Njima su prolazak zapriječili bosanskohercegovački policajci držeći ih na pristojnoj udaljenosti od granične crte.

Nakon višesatnih prosvjeda ti su se migranti postupno počeli vraćati prema Kladuši, gdje borave u improviziranom izbjegličkom centru.

U Bihaću su za ponedjeljak navečer zakazani novi prosvjedi građana koji su zabrinuti pogoršanjem sigurnosnog stanja u tom gradu i sve većim prilivom migranata koji nemaju gdje boraviti.

(Hina)

 

Policija u Bihaću ne može spriječiti dolazak migranata, traži intervenciju države

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Policija u Bihaću ne može spriječiti dolazak migranata, traži intervenciju države

Objavljeno

na

Objavio

Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini nema ovlasti spriječiti dolazak ilegalnih migranata na to područje, no poziva vlasti na državnoj razini na poduzimanje učinkovitih mjera kako bi se njihovo kretanje po zemlji kontroliralo te kako bi ih se smještalo u odgovarajuće prihvatne centre, priopćili su u ponedjeljak iz sjedišta županijskog ministarstva unutarnjih poslova reagirajući na sve intenzivnije prosvjede građana Bihaća.

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Prosvjedi građana u Bihaću, koji strahuju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja u tom gradu i regiji prouzročenog sve većim prilivom migranata, započeli su u subotu, nastavljeni u nedjelju, a novi su zakazani za ponedjeljak i sve iduće dane dok se ne počnu provoditi mjere kojima će se vratiti sigurnost na ulice tog grada.

Prosvjednici su od policije proteklog vikenda zatražili da zabrani dolazak novih migranata na područje Unsko-sanske županije s obzirom da ih tamo već boravi nekoliko tisuća, a ni za njih nema odgovarajućih uvjeta za smještaj.

Dodatni je razlog za prosvjede povećani broj incidenata u koje su uključeni migranti, a iz MUP-a su potvrdili kako su do sada registrirali više od 50 kaznenih djela koje su oni prouzročili.

Iz županijskog MUP-a na zahtjeve prosvjednika su se očitovali podsjećanjem kako postojeći Zakon o strancima i Zakon o azilu jamči slobodu kretanja registriranim tražiteljima azila ili izbjeličkog statusa pa im nije moguće bilo kakvom mjerama prisile zabraniti odlazak u neki dio zemlje.

Dodali su kako su ipak od Ministarstva sigurnosti BiH zatražili poduzimanje mjera čiji bi cilj bio rasporediti ravnomjerno teret migrantske krize na sve dijelove zemlje i kako bi ovo prestao biti isključivi problem Unsko-sanske županije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić proteklog je vikenda najavio kako bi ovog tjedna trebalo biti dovršeno opremanje centra za smještaj migranata u vojarni “Ušivak” u okolici Sarajeva.

Najavio je kako će tamo biti premješteni svi migranti koji sada borave u različitim dijelovima zemlje u improviziranim naseljima.

(Hina)

 

Masovna tuča među migrantima u Bihaću, policija morala uporabiti oružje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari