Pratite nas

Intervju

INTERVJU: Plenković: Ne pristajem na ucjene i populizam

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade Andrej Plenković siguran je da će na premijerskoj funkciji ostati i dalje, bez obzira na to sklopio novu parlamentarnu većinu ili nastavio voditi državu putem prijevremenih parlamentarnih izbora. Ovih je dana iznenadio mnoge, a šokirao svojim rezolutnim potezima one koji su ga držali “svilenim”. S krizom u Vladi, istodobno je, čini se, uspješno prošao i kroz Scile i Haribde politike EU i spriječio blokadu hrvatsko-slovenske granice u turističkoj sezoni. Plenković je već zaboravio Most i partnerstvo nudi drugima, primjerice i odbjeglom sestrinskom HSS-u, piše Večernji List.

S Predsjednikom Vlade razgovarao je Davor Ivanković:

U četvrtak ste na sjednici Vlade razrješenjem Mostovih ministara izveli blickrig kakav dosad nije viđen u hrvatskoj politici. Most je za vas bio strateški partner bez obzira na to što je unutar HDZ-a bilo puno skepse glede partnerstva s njim. Jeste li imali krivu procjenu i prejaku želju pa ste bili uvjereni u pouzdanost tog savezništva?

HDZ je u partnerstvo s Mostom ušao u dobroj vjeri i s najboljim namjerama na temelju jedinstvenih odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća nakon pobjede na izborima 11. rujna. Moj pristup bio je potpuno svjež i neopterećen odnosima iz prethodne Vlade. Dogovorili smo zajednički program i platformu za funkcioniranje Vlade, uz podršku Kluba nacionalnih manjina i drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Moj je temeljni stav da politička stabilnost vlasti osigurava gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost. Stoga smo kao parlamentarna većina ispunili dogovore glede Mostovih predizbornih jamstava, uključujući i na sjednici Vlade u četvrtak, kada smo se očitovali o zakonima o HRT-u i HNB-u, kao i o arhivima i arhivskoj građi koju je Most pokrenuo prije nekoliko mjeseci. Kao predsjednik Vlade, na jednak način komunicirao sam i radio s ministrima iz Mosta i onima iz HDZ-a. To oni dobro znaju i mogu to potvrditi. Inzistirao sam na politici “jedne vlade” koja je funkcionalna partnerski i programski, a nisam pristajao na pokušaje da imamo dvije vlade u jednoj. Mislim da sam na uključiv način pronalazio rješenja za sve dosadašnje izazove i gradio povjerenje.
Stav Mosta bio je različit u slučajevima Barišić i Marić, gdje se Most priklonio inicijativama oporbe za izglasavanje nepovjerenja. Most nije očekivao da ćete odmah kazniti nelojalnost?

U politici, a osobito u koalicijama, potrebno je pokazati lojalnost i zajedništvo i potruditi se da odnosi funkcioniraju. Partnerstvo podrazumijeva i podršku u zahtjevnim situacijama. Kod ministra Barišića nakon niza razgovora pronašli smo rješenje koje nije idealno, ali je omogućilo obranu ministra i suzdržanost Most u Saboru. Ministar Marić postiže odlične rezultate u radu, a sve u javnom interesu za Hrvatsku. On je u dvije vlade praktički već 15 mjeseci kolega gospodi Orepiću, Šprlji i Dobroviću, s kojima je odlično surađivao. Koliko je meni poznato, i s gospodinom Petrovom je u vrlo dobrim radnim i ljudskim odnosima. U razgovoru s gospodinom Petrovom nedvosmisleno sam dao do znanja da stav Mosta protiv ministra Marića znači i kraj naše suradnje kakva je postojala do jučer. No, on je prenio meni, a i drugim kolegama, da će Most biti protiv. Na sjednici Vlade koja se uživo prenosi, nakon što su trojica ministara iz Mosta glasovala protiv očitovanja Vlade kojim se odbija inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, meni kao predsjedniku Vlade nije ostalo previše manevarskog prostora. Upravljanje Vladom je politika, a ne igrokaz. Trenutačno razrješenje ministara bio je jedini mogući potez nakon što su Mostovi ministri pokazali da ne poštuju većinski stav Vlade čiji su članovi. Donošenje odluka u Vladi i u Hrvatskom saboru nisu u cijelosti iste političke situacije. Stoga je Most politički odgovoran za aktualnu situaciju.

Nakon što ste naložili razrješenje ministara Mosta, vidimo da predsjednik Mosta Božo Petrov smatrao da oni nisu razriješeni ističući da je za to trebao njegov supotpis. Kazao je još da oni ruše ministra Marića, a ne Vladu. Mogu li se još stvari vratiti unatrag ili HDZ i Most ne mogu više zajedno nastaviti rad?

Nije to realno. Ključna je riječ “povjerenje”, a tim potezom Mosta došli smo u situaciju da povjerenja nema. U vrijeme tako krupnih izazova za zemlju – političkih, ekonomskih, financijskih, sigurnosnih… – zadaća je Vlade zajednički osigurati boljitak hrvatskim ljudima. Ali ako neki članovi Vlade pokažu nepovjerenje prema kolegi s kojim rade, gube moje povjerenje. Ne pristajem na ucjene i populizam. Za to imam i potporu Predsjedništva HDZ-a koje me je jedinstveno podržalo te sam dobio mandat da razgovaram o formiranju nove parlamentarne većine. Napominjem da je HDZ spreman i za nove izbore. Imamo izvrstan rejting i izvrsne rezultate rada te sam uvjeren u pobjedu na izborima ako do njih dođe. U pola godine mandata bilježimo pozitivne trendove. Volio bih da su to svakodnevne teme našega društva – rast BDP-a i potrošnje, ocjena rejtinških agencija, rekordno niski deficit te smanjenje javnog duga. Kao odgovoran premijer, ne mogu dopustiti da bilo tko radi svojih političkih kalkulacija zaustavi posao koji dobro radimo.
U čemu je razlika između ove situacije i one prije godinu dana kada je vaš prethodnik Karamarko krenuo u rušenje vlastite Vlade?

To je posve neusporedivo. Tada se išlo u operaciju rušenja premijera i vlastite Vlade kao pretpostavku za novo preslaganje. S kolegama HDZ-ovim zastupnicima u Europskom parlamentu tada sam se među prvima usprotivio takvom manevru. Sada je riječ o pokušaju Mosta da destabilizira Vladu, ali HDZ ima više zastupnika u Hrvatskom saboru, veći potencijal za suradnju s političkim strankama i zastupnicima pa rad Vlade nije upitan. Šteta je da kolege iz Mosta nisu barem saslušali ministra Marića u svom klubu zastupnika ili pričekali raspravu u Hrvatskom saboru. A ministri su imali i niz kreativnih načina kako da ne dignu ruku protiv kolege u Vladi.

Prvi komentari Mostovih predstavnika nakon iznenadnog smjenjivanja njihovih ministara bili su da to činite radi zaštite ministra Marića, ministrice Dalić pa i Ivice Todorića. Nikola Grmoja čak je iznio podatak da vi i ministar Marić znate da Porezna uprava nije provela porezni nadzor u Agrokoru od 2007. Je li teret slučaja Agrokor presudio suradnji s Mostom?

Takve su teze neozbiljne. Naime, ako netko od političara nema baš nikakve poveznice s Agrokorom kroz proteklih 27 godina neovisne Hrvatske – osim kao potrošač – onda sam to ja. Moj je jedini interes zaštita hrvatskoga gospodarstva i financijskog sustava, kao i očuvanje radnih mjesta. Zakon koji smo donijeli štiti Hrvatsku, a ne Todorića koji više ne upravlja kompanijom. Usvajanjem Zakona o izvanrednoj upravi zaštitili smo strateške nacionalne interese, a stvorili smo novo, smireno ozračje i doveli iskusnog stručnjaka Antu Ramljaka na mjesto izvanrednog povjerenika. Zaposlenici su prije Uskrsa dobili plaće, postignut je dogovor s dobavljačima i vjerovnicima, osigurana svježa likvidnost od banaka i počela je isplata dobavljača, posebice malih i OPG-ova. Jedna od četiri najbolje svjetske revizorske kuće napravit će novu reviziju poslovnih knjiga. Postoje indicije da je u vođenju knjiga bilo nepravilnosti. Ako se to potvrdi, smatram da oni koji su za to krivi moraju odgovarati, a nadležne institucije djelovati po zakonu i službenoj dužnosti.
Vjerojatno je zasad izlišno tražiti da imenujete buduće partnere s kojima ćete sastavljati saborsku većinu, no recite tko je dobrodošao, najavili ste da ćete imati većinu i bez ruku HNS-a, računate li i na neke mostovce?

Radimo na većini koja će osigurati stabilnost i funkcionalnost Vlade. Vodimo razgovore s nizom stranaka i zastupnika, a kod mnogih postoji volja da podrže nastavak rada Vlade. Uza zastupnike koji su dosad podupirali Vladu te predstavnike nacionalnih manjina, rekonfigurirat ćemo novu parlamentarnu većinu.

Zanimljivi su istupi SDP-ovca Bernardića, zaziva izbore i tvrdi da je spreman za vlast, dok Vrdoljak, uz tvrdnju da neće sudjelovati u preslaganju, znakovito upozorava da bi treći izbori u 18 mjeseci potpuno destabilizirali državu. Diplomat bi u tome lako prepoznao neku skrivenu poruku, vidite li je i vi?

Većina političkih stranaka i saborskih zastupnika svjesna je da je Hrvatskoj potrebna stabilna i učinkovita Vlada, a mnogima novi izbori nisu najpoželjniji scenarij. HDZ je spreman za izbore, ali smo i odgovorni – prioritet je zadržavanje političke stabilnosti, u čemu ćemo i uspjeti.

Računate li na podršku HSS-a koji ima pet zastupnika u Saboru? Prve reakcije njihova predsjednika Kreše Beljaka bile su poziv svim strankama da se udruže u “antihadezeovu” koaliciju?

HSS-u su naša vrata uvijek otvorena. To je naša sestrinska stranka kao članica Europske pučke stranke, s kojom dijelimo niz programskih sličnosti i svjetonazorskih vrijednosti. To bi bila potpuno prirodna politička suradnja, o kojoj sam govorio još i prije izbora za Hrvatski sabor. Na primjer, uvjeren sam da je naš Projekt Slavonija, projekt s kojim se sigurno identificiraju.

Već je i s kataklizmom oko Agrokora te problemom s prohodnošću granice sa Slovenijom zemlja bila u poluizvanrednom stanju. Ovih je dana vaš šef kabineta Božinović izjavio da radite u uvjetima “war rooma”. Sada je, čini se, država već u izvanrednom stanju. Što ćete učiniti da brod zadržite iznad površine. Kako će se ova nestabilnost odraziti na učinkovitost Vlade i hoće li ministar financija moći nastaviti svoj rad kako ste planirali?

Jasno je da predstavnička demokracija nužno podrazumijeva blisku vezu između parlamentarne situacije i upravljanja državom, ali stabilnost zemlje ni u kojem slučaju nije u pitanju. Vlada nastavlja sa svojim aktivnostima i reformskom agendom. Na sjednici u četvrtak usvojen je ambiciozni Nacionalni program reformi koji sadrži mjere i aktivnosti Vlade za idućih 18 mjeseci. Odgovornim potezima spriječili smo urušavanje gospodarskog sustava Hrvatske i pokazali učinkovitost u izazovnim trenucima. Ostvarili smo odlične rezultate u upravljanju javnim financijama, fiskalnoj disciplini i smanjivanju poreznog opterećenja, u čemu je posebnu ulogu imao upravo ministar Marić. To su prepoznale i sve tri međunarodne kreditne rejtinške agencije, kao i naši europski partneri.

Vaša postupanja neki tumače kao improvizacije, no primjer iz prosinca 2016. kada ste uspjeli ubaciti amandman u uredbu EU o kontroli granica da se mogu raditi iznimke i spuštati režim na ciljani nadzor, što je Hrvatskoj sada glavni argument, pokazuje da ste sposobni predviđati probleme mjesecima unaprijed. Jeste li improvizator ili ste situaciju s Inom, Agrokorom, granicom, potezom oko Mostovih ministara kao i rješenja isplanirali unaprijed?

Nakon pola godine mandata, moja Vlada pokazala je političko vodstvo i odlučnost. Uhvatili smo se ukoštac s najvećim i najsloženijim slučajevima za hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, koji su se godinama držali “izvan radara” aktivnosti Vlade. Moj pristup izazovima s kojima se suočavamo temeljit je i sustavan. Ne improviziram. Nastojim s najbližim suradnicima razmišljati unaprijed, predvidjeti probleme i ponuditi učinkovite odgovore. Svaka od odluka koje spominjete, a koje imaju značajne posljedice za Hrvatsku, donesena je nakon analize i konzultacija. Rejtinzi političkih stranaka jasno pokazuju da hrvatski birači prepoznaju odgovornost, neopterećenost pritiscima interesnih skupina i posvećenost radu na dobrobit svih hrvatskih građana.

Slovenski premijer Cerar u slovenskom parlamentu govorio je da će se Slovenija držati novog režima, oponentima je poručivao “zar se želite ponovno vratiti na Balkan”. Sada je, izgleda, dogovor o tome postignut. No, najavljuje se i da je arbitraža oko granice gotova i da nam presuda neće biti sklona. Dakle, hoće li nam Slovenija na kraju ipak uništiti turističku sezonu?

Ne, nastavljamo s rješavanjem problema i turistička sezona nije ugrožena. Jučer je održan konstruktivan sastanak s predsjednikom Europske komisije Junckerom i mojim slovenskim kolegom Cerarom, a dogovorili smo tri ključne poruke. Revidirani schengenski zakonik usvojen je u kontekstu borbe protiv terorizma, a s ciljem zaštite i sigurnosti svih naših građana. U što učinkovitijoj i bržoj provedbi pomoći će nam Europska komisija, a u prilog nam ide i to što se 27. lipnja pridružujemo Schengenskom informacijskom sustavu – što je bitan korak u procesu evaluacije spremnosti za Schengen. Ono što je najvažnije za naše građane, za gospodarstvo i turizam je dogovor da se, sukladno Uredbi, notificira prelazak na ciljane kontrole u trenutku kada čekanje bude dulje od 15 minuta na određenim graničnim prijelazima. Ovaj dogovor je postignut među partnerima i to je održivo rješenje do našeg ulaska u Schengen.

Davor Ivanković/vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Intervju

Dragan Čović: Postoje timovi kojima je cilj izazvati nerede i bunt prema hrvatskoj politici

Objavljeno

na

Objavio

Malo se toga promijenilo od završetka rata u BiH. Zvuk pušaka i topova zamijenili su verbalni ratovi srpske, bošnjačke i hrvatske strane. Hrvati kao najmalobrojniji narod u najlošijoj su poziciji, Bošnjaci su im nametnuli člana Predsjedništva na zadnjim izborima. Gotovo godinu dana kasnije nema državne vlasti, a sporazum koji su o tome potpisali čelnici nacionalnih stranaka Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik osporen je.

Je li propao sporazum potpisan s Dodikom i Izetbegovićem i koji su razlozi za to?

Mislim da nije propao. Trebamo raditi i stvarati ambijent da se sporazum provede u cijelosti jer je načinjen kao cjelina sastavljena od 7-8 ključnih elemenata funkcioniranja bosanskohercegovačkog društva u vremenu ispred nas. Tu su stvari od vanjske, unutarnje, ekonomske politike. Doista je kompletan. Zato sam uvjeren da nećemo sklapati nove dogovore jer se radi o kompromisu o puno tema.

A razlozi?

U pitanju su različite taktike u ostvarenju nekih kratkoročnih planova i politika ljudi koji su dobili šansu da oforme vlast. Nakon dogovora, bošnjačka, odnosno sarajevska politika iskoračila je i stvorila krizu, uvjerena da će tako zaraditi poene. Očekivali su snažnije reakcije, ali one su izostale. Zato im ne preostaje ništa drugo nego oformiti vlast.

Nije ovo prvi sporazum koji je osporen, propali su i oni kojima se pokušalo zaustaviti rat…

Točno je to što kažete. Od devedesetih postoje deseci sporazuma koji su potpisani, a za nekoliko dana potpisi su povučeni. Čak i oni dani uz nazočnost međunarodne zajednice i s jamstvom tri strane. Nije dobra situacija da se ne provodi potpisano. To potiče nepovjerenje.

Blokiran je izbor novog Vijeća ministara zbog predaje dokumenta vezanog za NATO. Je li moguć kompromis između srpske i bošnjačke strane?

Nisu tu dvije strane. Nije samo bošnjačka i srpska, nego je tu i hrvatska strana. Predstavnici politika triju naroda.

Mislio sam na problem…

Evidentno je da je to godišnje izvješće, koje se veže uz NATO, korišteno kao alat za blokade. To je tehničko pitanje koje se nameće kao političko. Slična se mantra ponavljala i u vezi s vojnom imovinom pa se prestalo govoriti o tome. Za mene je ključno da smo u sporazumu kazali da se suradnja s NATO-om nastavlja i da se trebaju poštovati sve odluke. Naši dugoročni ciljevi, NATO i EU, ne bi se trebali na bilo koji način stavljati kao uvjet za uspostavu vlasti.

Koliki je problem u BiH to što su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva i Hrvate odmaknuli od mogućnosti kreiranja vanjske politike te utjecaja na međunarodnu zajednicu koja ima važnu riječ u BiH?

Hajdemo ovako postaviti pitanje, prošla je godina dana od izbora, dva su člana Predsjedništva izabrana glasovima Bošnjaka i što se promijenilo? Jesu li kao članovi Predsjedništva zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova bilo što kreirali u predstavljanju BiH u svijetu?

Pa odgovorite, jesu li?

Apsolutno ništa. Odgovorno to tvrdim. Mi stalno imamo istupe pojedinaca do čijih riječi nitko i ne drži. To je poraz cijele BiH, ne samo Hrvata koji ondje nemaju svoj glas. Zato je ključno ustrojiti BiH kako bismo mogli artikulirati tri konstitutivna naroda u jedinstven glas. S druge strane, međunarodno okruženje koje djeluje u BiH posve je nezainteresirano za ono što se ovdje događa. Ali da skratim – ni iz jedne institucije koja predstavlja BiH danas nema ništa što bi se moglo prepoznati kao zajednička međunarodna politika u BiH.

Kome odgovara zastoj BiH?

Nikome to ne može odgovarati.

Ali čini se da postoje politike koje vjeruju da će izvući dobit?

To može biti računica nekih nazadnih politika koje vjeruju da će, igrajući na vrijeme, za 10 godina jednog naroda nestati ili da će bitno oslabiti njegove političke opcije. Mnogi će kazati da to danas odgovara političkom Sarajevu, ili bošnjačkoj sceni. Mislim da i njima to stvara golemu štetu. Ne možete na krizama koje su dugoročno postavljene polučiti uspjeh. Ekonomsko će zaostajanje biti zajedničko svima, kao što sada imamo “političku recesiju”.

Imaju li tri naroda suglasnost oko bilo kojeg strateškog pitanja važnog za BiH?

Jasno je da nema suglasja. Ako nemate suglasje oko toga kako imenovati Vijeće ministara BiH, onda nećete ništa drugo dogovoriti. Imali smo šansu ova dva-tri mjeseca iskoristiti za stvaranje novih odnosa. Sljedeće godine mogli biste se snažnije pozabaviti ekonomskim i socijalnim problemima, budući da se najavljuje dolazak recesije, a to će onda dovesti do brojnih iskušenja. U biti to znači gašenje radnih mjesta, novu ekonomsku krizu. Već danas imate usporavanje u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji. Pitanje je i što će donijeti Brexit. Stavljajući to u kontekst naših unutarnjih problema, stvari samo mogu dodatno eskalirati.

Iz Sarajeva vas se prikazuje kao nekoga tko drži svijeću srpskoj strani, a katkada i ruskim čovjekom. Što je istina?

Da pitanje niste tako postavili, moglo bi ga se smatrati naivnim i smiješnim.

Zašto to govorite?

Pa zato što se ponavlja već godinu do dvije bez ijednog argumenta. No, ako to uporno ponavljate, stvara se taj stereotip. Ako, međutim, neovisno o tome pogledate broj susreta dužnosnika HDZ-a i Hrvata s predstavnicima politika u BiH i okruženju, vidjet ćete da baš nikaka uporišta za takvo što nema. Najmanje se dva-tri puta više susrećem s gospodinom Izetbegovićem i Radončićem nego što je to slučaj s gospodinom Dodikom ili Šarovićem. Ali istina je da svaki susret s predstavnicima Srba privlači golemu pozornost medija, a kad imate iste takve susrete s bošnjačkim predstavnicima, onda to nije slučaj. Identični su pokušaji vezivanja uz rusku politiku, a naročito su spominjane investicije. A znate što je istina?

Što?

Mi nemamo nijedan rubalj ili euro takvih investicija. Ja bih volio da imamo jer bismo bili prepoznati kao područje u koje vrijedi investirati.

Dobro, na kojoj je onda poziciji hrvatska politika?

Naša politika krajnje je uravnotežena između političkog Sarajeva i političke Banjaluke. I nastavit će se na identičan način. Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna država BiH. Samo u takvoj državi najmalobrojnijem će narodu biti dobro.

Gledate li u Moskvu ili u Bruxelles?

Naše primarno odredište su Bruxelles i Washington. Hrvati zbog toga najsnažnije naglašavaju euroatlantski projekt. Naravno da realno procjenjujemo i utjecaj Berlina, Istanbula i Moskve, odnosno Pekinga i njihovu ekonomsku i političku snagu.

Tražite ravnopravnost Hrvata, a na izborima Bošnjaci izaberu člana Predsjedništva, tražite novi Izborni zakon, a na to dobijete zahtjev za ukidanje ravnopravnosti Hrvata u Ustavu te se inzistira na dominaciji većine. Kako pronaći rješenje s Bošnjacima?

Mi ne smijemo odustati od svojih zahtjeva makar oni bili i mikrozahvati. Za nas nema uopće razgovora bez legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama. Nekada smo imali ambicije napraviti mnogo veće iskorake s izmjenama Ustava, ali to sada nije realno. Ovakvo stanje nikome ne odgovara i morat ćemo naći kompromis oko toga, prije svega s bošnjačkim predstavnicima. Moramo provesti odluke sudova koje su donesene, ali one ne smiju biti zapreka. Na tisuće odluka Suda u Strasbourgu nisu provele ni zemlje članice EU.

Što je s prijedlogom građanske države?

Radi se o prijedlogu bošnjačke strane i njima bliskih stranaka. Ovdje je apsolutno neprimjenjiv. Želim otvoreno reći da smo mi za građansko društvo koje će štititi najviše standarde prava i sloboda. Ali istina je i da smo podijeljeno društvo, a zbog svih tih razlika jedino se može upravljati kroz federalizam. Nije to naša izmišljotina. To je EU, to je Europa i njezine složene države. Tri konstitutivna naroda jednostavno moraju biti jednakopravna. Igra na kartu brojnosti i “građanstva” kako bi se osigurala dominacija jednog naroda neprihvatljiva je i rizična za BiH. U biti, mi smo za punu jednakopravnost hrvatskog naroda zajedno s druga dva. Bez političkog, konstitutivnog, jednakopravnog hrvatskog naroda nema BiH. Dogodi li se da hrvatski narod nestane s političke scene, bojim se da će tada put za podjelu BiH biti posve otvoren između druga dva naroda.

Vraća li se SAD snažnije na Balkan s posebnim predstavnikom Matthewom Palmerom?

Gospodin Palmer stari mi je poznanik. U posljednje dvije-tri godine susreli smo se barem pet ili šest puta. Dobro razumije odnose i mi dobro razumijemo njegova stajališta. Volio bih da imamo intenzivniju komunikaciju s administracijama koje imaju mogućnost ubrzanije mijenjati stvari. Nakon imenovanja nove Europske komisije bilo bi važno imati usklađene napore. Mi ćemo snažno zagovarati put u EU i NATO. Tu je i pravna država, borba protiv kriminala i korupcije. To je temelj za nove investicije.

Što očekujete od nove Europske komisije?

Najprije bih želio čestitati gospođi Šuici na imenovanju za potpredsjednicu Komisije. Veseli me i struktura svih drugih povjerenika jer je angažiran dovoljan broj osoba koji razumiju BiH. Posebno će biti važno predsjedanje Hrvatske Vijećem EU, kako bismo napravili iskorak. To je velika prigoda za BiH, ali i za bosanskohercegovačke Hrvate kao narod.

Postoji li opasnost da BiH postane hotspot za migrante?

Ona je to već odavno. Problem je što mi nemamo državne infrastrukture i administracije koja se može nositi s tim problemom. Da budem precizniji, nemamo jedinstvenu politiku. Zna li danas itko kakav je stav BiH o tom pitanju? To je poraz. I dalje imate otvorenu granicu na istoku. Kad smo prije godinu dana pokušali promijeniti zakon kako bismo mogli nadzirati te procese, za to nije bilo volje. Evidentno je cilj bio napraviti prolaz kroz BiH, samo je pitanje kakve tko ima skrivene želje. To će biti jedno od ključnih pitanja kojim ćemo se mi morati baviti sljedećih godina.

Maloprije ste spomenuli Zagreb. Može li RH pomoći u boljem razumijevanju položaja Hrvata u BiH i BiH u EU?

Možemo biti zadovoljni komunikacijom koju imamo sa svim razinama vlasti; od Ureda predsjednice i premijera, do Sabora RH. Mi uvijek tražimo, ne da se nešto učini za Hrvate, nego za BiH. Činjenica je da je Europska pučka stranka najvažnija grupacija i predvodnica procesa, a gospodin Plenković jedan je od ključnih autoriteta u EPP-u. To je velika šansa za nas. Najvažniji zagovornik euroatlantskog puta upravo je RH. Bojim se da druge snage, ali i članice EU, ne žele proširenje. Uz to će RH u sljedećih godinu-dvije tek vidjeti prave rezultate mukotrpnog rada. Posebno je to važno u smislu snažnog investicijskog ciklusa. Ova je vlast uspjela prebroditi velike gospodarske udarce. Brojni su procjenjivali da će Hrvatska pokleknuti, imati milijarde obveza. Nisu to samo Agrokor ili brodogradilišta. Hrvatska doživljava transformaciju i posve sam siguran da će se taj put nastaviti.

Hrvatska je nedavno izdvojila 25 milijuna kuna…

Taj novac ne predstavlja puno kada se promatra novčano. Međutim, to je mnogo više. Mnogo vrednije od toga je da imamo partnera na kojega se možete pozvati, koji vam može otvoriti vrata Bruxellesa ili na drukčiji način predstaviti poziciju i hrvatskog naroda u BiH.

Je li moguće završiti rat između Srbije i Hrvatske, odnosno Srba i Hrvata?

To će se morati vrlo brzo stabilizirati. Ne radi se o medijskim incidentima. Postoji strategija koja se nametnula da se stalno držimo na nišanu, da se urušava postignuta razina odnosa i da se sve ponovo vraća na devedesete. Nitko od toga nema koristi, pogotovo ne Hrvatska. RH iz toga mora izaći. Ona je pobjednica jednog procesa, dobila je svoje zasluženo mjesto. Uskoro će predsjedati Vijećem EU i nema nikakve koristi od toga da se vrti u 90-im godinama. Kada razgovaram s gospodinom Plenkovićem i drugim kolegama iz RH, uvijek naznačim da Hrvatska treba nastaviti unapređivati dostignute standarde. S druge strane, nastojim pomoći da se promijene odnosi i naprave iskoraci. Hrvatima u BiH to je također jako važno.

Koga ćete poduprijeti na predsjedničkim izborima i što bi eventualno značio zaokret na Pantovčaku za Hrvate u BiH?

Neupitno je i to je suština – kandidat HDZ-a RH bit će i naš kandidat za ove izbore. Učinit ćemo sve, kao sestrinska politička opcija, da imamo isti program kad su u pitanju predsjednički i sljedeći izbori za Sabor. Vjerujem da ćemo tu mnogo više učiniti nego što smo to pokazali na izborima za Europski parlament. Izborom gospođe Kolinde Grabar-Kitarović kao prve osobe HDZ-a za ove izbore mi smo dobili vrlo jasnu smjernicu kako se treba ponašati. U tom smislu ćemo se pripremati i duboko vjerujem da će HDZ imati svog predsjednika.

Poziciju nastojite objasniti kroz platformu Hrvatskog narodnog sabora, no neki kažu da je to samo udruga. Što je HNS BiH?

HNS je krovna politička institucija Hrvata u BiH. HNS danas vrlo jasno artikulira stav legitimnih političkih predstavnika kroz djelovanje Glavnog odbora i Predsjedništva. To je značajan iskorak i danas nas nitko tko se bavi politikom ne može zanijekati. Pokušalo se na stotinu različitih načina oslabiti mu ulogu, ponovno ga podijeliti. Bez uspjeha. Unatoč tome što je HDZ uvjerljivo pobijedio na posljednjim izborima, mi smo željeli okupiti sve zajedno. HNS je prepoznat u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici. Upravo mislim da je HNS bio uzor na koji se način okupila politika Bošnjaka oko SDA. Slično se dogodilo i kod Srba.

Posljednjih mjeseci bilo je više prosvjeda zbog gašenja Aluminija, problema u zdravstvu… Najavljuje li se vruća jesen?

Neke opravdane zahtjeve pokušalo se zlorabiti kako bi se izvorište krize prebacilo među Hrvate te zamaskirati vlastita iskušenja. Ponajprije se tu radi o političkom Sarajevu. Misli se da je tako najlakše usmjeravati frustracije. Oprezni smo prema svemu što se radi, jer nije riječ o hiru, nego o dijelu jedne projekcije. Problemi u Aluminiju su se nastojali iskoristiti za takvo što. Nema tko se nije petljao iz tih centara moći. Postoje timovi kojima je cilj izazvati nerede i bunt prema hrvatskoj politici, ako ne ove jeseni, onda sigurno na proljeće. Nekoliko ljudi to radi i u Mostaru. Nastojat ću da javnost sazna tko su i zašto to rade. Njihova je zadaća podijeliti HNS, nakon čega bi iznova trebale krenuti optužbe o tome da HDZ vodi politiku srednjeg vijeka kako bi se realizirala politika dominacije političkog Sarajeva. To se nikada neće dogoditi.

Zoran Krešić/Večernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Intervju

Zlatko Dalić otvorio dušu i progovorio o odnosu s Rakitićem!

Objavljeno

na

Objavio

Kava s izbornikom Zlatkom Dalićem i njegovom suprugom Davorkom u centru Zagreba nakon povratka iz Bakua. Iznad izbornikove glave na zidnoj ‘plazmi’ vrte se kadrovi utakmice Azerbajdžan – Hrvatska, no Dalić ne reagira (‘ma neću to sad gledati…’). Peku ga ta dva izgubljena boda, jer s njima bi danas već bio jednom nogom na Euru.

– Kad pogledaš cijelu situaciju, uoči ove dvije utakmice računali smo na četiri boda i osvojili smo četiri boda. Ali moram biti razočaran što nismo pobijedili, što nismo priveli utakmicu kraju kako treba. Igrali smo sjajnih pola sata, kao protiv Slovaka, a nakon toga smo ‘razbranili’ golmana i nakon toga više nismo bili na toj razini. Suparnika smo vratili u igru, dali smo mu da se nečemu nada, tih 1:0 držalo ih je na životu.

Kako se momčadi s toliko klasa može dogoditi takav pad?

– Dali smo gol, a onda ih je ulovio umor, bila je to utakmica tri dana nakon Slovačke, svega se nakupilo, izgubilo se samopouzdanje i sigurnost, ne ide, pa ne ide… U te dvije utakmice odigrali smo sjajnih dva sata, sjajnih! Ali nakon toga ne smijemo si dopustiti takav pad. Da je ostalo 1:0, bilo bi O.K., a kad primiš gol, onda kao ništa ne valja. Ja neću na to tako gledati. Malo sam razočaran što se uvukla nervoza među igrače, a za tim nije bilo potrebe.

Je li Brekalo u boljoj formi od Rebića?

– Rebić je ušao u dvije šanse svojom zaslugom, utrčavao je u prazan prostor. Nije zabio gol, i onda sam razmišljao da ga neću vaditi iz igre da ga još više ne demoraliziram, nego da mu dam da postigne gol. Rebić je igrao poziciju koju je igrao na SP-u, ne u špici gdje je prevelika gužva. Njemu samo treba utakmica.

Nakon Slovačke već se počelo najavljivati da smo među favoritima Eura?

– Kod nas je tako, ne samo u nogometu; čas si u euforiji, čas u tragediji. Ja nikada ne upadam u euforiju. Mene je nakon Slovačke bilo toliko strah Azerbajdžana da sam stalno upozoravao igrače. Najteža je utakmica koju moraš dobiti ili si je dobio unaprijed. Mnogo toga sam se bojao. Naime, već sam uvidio da je Azerbajdžan nama najnezgodniji suparnik, jer nijedna druga momčad nema takve brzance kakve imaju oni. A nama je to najopasnije. Jer dominantni smo u posjedu lopte i najopasnije nam je kada nam ‘lupe’ dugu loptu, kontranapad. To nam se dogodilo protiv Azerbajdžana, protiv Mađara. Opet, da smo dali drugi gol, bilo bi isto kao u Slovačkoj.

Imamo li momčad za medalju na EP-u?

– Moramo se prvo pobrinuti da se plasiramo na EP, to nam je prvi cilj.

Ne strahujete valjda za to?

– Ne bojim se, ali neću već sada gledati kako ću u Kataru biti svjetski prvak. Ja gledam prema Mađarskoj. A što se tiče momčadi, tu je 5-6 novih igrača, i ne može nakon jedne dobre ili slabije utakmice momčad biti najbolja ili najgora. Kod nas je takva percepcija; evo ih, novi Maradone. A čim se izgubi, e ne valja. Ja to moram stišati, smiriti…

Kako ćete riješiti slučaj Rakitić?

– Vi znate da slučajeve ne rješavam preko novina. Pitali su me o predsjednikovoj (Šukerovoj) izjavi o Rakitiću, i ja sam se s njom složio, da treba razgovarati.

Zašto već niste bili kod njega i razgovarali?

– Bio sam svibnju kod njega. Evo ovakva je moja situacija: ja sam zauvijek zahvalan tim dečkima iz Rusije, cijeli svoj život. Oni su toliko toga lijepoga donijeli cijeloj Hrvatskoj, toliko sreće, da je to neopisivo. Mene su učinili drugim trenerom svijeta. Ja imam prema tim dečkima ogroman respekt, tako i prema Rakitiću. On i ja ama baš nikakvih problema nemamo, nikakvih! Naravno da ću se ja potruditi i obaviti još jedan razgovor, da tu situaciju riješimo. Jer ja ne želim da Hrvatska izgubi Ivana Rakitića; ni kao igrača ni kao čovjeka. Svaki dobar igrač nama treba. Nema Hrvatska petsto igrača, ima petnaest igrača i to je to. Ja ne mogu dopustiti kao izbornik da se u mom mandatu izgubi kult reprezentacije. Dok sam ja izbornik, kult reprezentacije izgubiti se neće! Ona je svetinja, ona je čast; ili hoću, ili neću, nema ovako-onako. Kod mene su svakom vrata reprezentacije otvorena, meni svaki igrač treba; i Nikola Kalinić i Ćaleta-Car i Ivan Rakitić. Ali nikoga neću moliti da igra za reprezentaciju.

Lovren kaže da je nestalo dobro ozračje u reprezentaciji.

– Lovren je kazao kako ozračje nije kao na SP-u. Pa neće nikada ni biti! Novi su igrači, nema više toga što je bilo prije, mi moramo slagati novu priču. Da je atmosfera nikakva, mi ne bismo pobijedili u Slovačkoj.

Hoće li Rakitić dobiti poziv?

– Ako igra u Barceloni, ako želi igrati za reprezentaciju… No opet, tu su Vlašić, Petković, ni za kim nećemo kukati ni suze roniti.

Koliko remi u Bakuu povećava pritisak uoči Mađarske?

I da smo pobijedili u Bakuu, morali bismo pobijediti Mađare. Je li pritisak sada veći? Kod nas uvijek postoji pritisak, ali mogli smo imati komotniju situaciju. Najbitnije nam je da budemo prvi na ljestvici i ovisimo sami o sebi.

Ima li nelagode uoči istrčavanja u poljudskom ambijentu?

– Očekujem da će biti sjajna atmosfera. Da Poljud može primiti sto tisuća ljudi, bilo bi ih sto tisuća, to je sigurno! Doći će ljudi iz Hercegovine, Dubrovnika, Omiša, Zadra, Šibenika… gledati Hrvatsku i podržati Hrvatsku. Uopće u to ne sumnjam.

Što možemo očekivati od Hrvatske 10. listopada?

– Pobjedu.

Vratimo se još malo igračima: zaslužuje li Bjelica kredit što vam je podario Petkovića?

– Kada je Petković počeo dobro igrati u Dinamu, bilo je puno napisa da treba igrati za reprezentaciju, mediji su ga proglasili velikim igračem. Ja sam gledao 3-4 utakmice Dinama u Europi i sam se uvjerio da taj igrač ima ono što meni treba. Prava, klasična špica, koja sačuva loptu, ima snagu, moć, dribling, tehniku, kompletan napadač. Nije me iznenadio njegov nastup u Slovačkoj. Svaka čast pritom treneru Bjelici, koji je dobio igrača za kojega je malotko znao, bez nekoga učinka, i u njegovom mandatu je proigrao, postao reprezentativac, Dinamu donio dosta važnih bodova. Svaka čast stoga treneru, jer mu je dao šansu, jer ga je pogurao, osposobio, jer je stvorio uvjete da postane ‘taj’ igrač.

Dinamovi izgledi u Ligi prvaka?

– Dinamo ima realne šanse za drugo mjesto. Manchester City tu je favorit, ali Dinamo ne smije biti autsajder i može se nositi s Atalantom i Šahtarom. Jer nije lošiji ni od jedne od tih momčadi – zaključio je Dalić, piše Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari