Connect with us

Intervju

Intervju Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za DefenceNews, specijaliziran za praćenje vojnih tema

Objavljeno

on

Predsjednica je komentirala cijeli niz tema, a najviše su se istaknule one vezano uz raspoređivanje vojske i tehnike na granicama s Rusijom kao te je prokomentirala i novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Grabar-Kitarović je sudjelovala na Nacionalnom sigurnosnom forumu u Halifaxu, gdje je govorila o aktualnom stanju sigurnosti u Europi. Potom je i dala intervju DefenceNewsu.

Novinar ju je pitao oko pritiska Donalda Trumpa na druge države članice NATO saveza da povećaju izdvajanja za naoružanje i vojsku na proračunskih 2 posto BDP-a.

“Ne radi se samo o novcu i trošenju, radi se i o investiranju. Da, neke zemlje nisu još došle do razine 2 poast, ali za to postoje različiti razlozi koji se moraju pogledati. Recimo moja zemlja Hrvatska, izašli smo iz rata i agresije, bilo je potrebno puno toga obnoviti u Hrvatskoj. Ono što je najvažnije je da, u slučaju da SAD ikad zatrebaju našu pomoć, znaju da uvijek stojimo uz njih rame uz rame.”

Komentirala je odluke Europske Unije i NATO-a da postave jake snage na granicu s Rusijom. Kaže da je to odgovor na ekspanizonističku politiku Vladimira Putina.

“Bilo bi nam draže da nije došlo do toga, ali jest. Čini mi se da ljudi traže jasne i vidljive signale, a to je u ovom slučaju prisutnost vojske. No, jednako su važni razgovori koje vodimo u pozadini, te rasprave o tome kako najbolje odgovoriti na te izazove. Važno je i pozitivno pristupiti Rusiji unatoč atmosferi koju stvaraju Kremlj i Vladimir Putin. Moramo ih uvjeriti da naše postupanje nije usmjereno protiv Rusije, nego prema zaštiti teritorija članica NATO-a. NATO je prije svega obrambeni savez, koji ne želi ni destabilizaciju ni okupaciju u ijednoj zemlji koja bi bila prijetnja Rusiji”, rekla je Predsjednica.

Osvrnula se i na to koje su ugroze što se Hrvatske tiče.

“Prvenstveno, to je nestabilnost susjedne Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je nedavno imala referendum o proslavi Dana Republike Srpske, no svi znamo da je to testiranje terena za mogući referendum o neovisnosti. Dođe li do takvog referenduma, to bi moglo dovesti do novih konflikata i sukoba”, kaže Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari