Pratite nas

Intervju

Intervju s Božom Petrovom: Evo što se napravilo u prethodnoj godini

Objavljeno

na

Prijelaz iz stare u novu godinu vrijeme je kada se pravi inventura napravljenoga i najavljuju planovi za bližu budućnost. Stoga smo zamolili gradonačelnika Božu Petrova da „podvuče crtu“ pod rad gradske uprave te gradskih poduzeća i ustanova, ali i da nam nešto više kaže o onome što Metković očekuje u 2015. godini.

Gradonačelniče, na početku smo 2015. godine pa Vas želimo pitati o onom što se napravilo u protekloj godini, odnosno od Vašega preuzimanja odgovornosti za vođenje Grada.
Božo Petrov– Kad govorim o poslu koji je obavljen, uvijek govorim zajedno o 2013. i 2014. godini, budući da smo u planiranju razvoja grada i rješavanju loše situacije koju smo zatekli, odredili da godinu i pol dana moramo potrošiti na rješavanje problema unutar gradske uprave, ustanova i poduzeća. Čak je i to malo, budući da ćemo još dugo osjećati financijski teret koji smo naslijedili. Plan je bio da prvih pola godine (2013. g.) sve resurse usmjerimo prema vraćanju dugova i organizaciji posla jer su nam prijetili ovrhama, dok smo 2014. godinu rezervirali za daljnje restrukturiranje uprave, ustanova i poduzeća, vraćanje dugova u manjem obimu, manja ulaganja u gradska poduzeća da bismo mogli stvarati dodatan prihod i time smanjiti opterećenje gradskoga proračuna.

Ali, ono što je najvažnije, u pozadini smo radili na pregovorima s potencijalnim investitorima i aplikacijama za veće strukturne projekte, te će građani dijelom to osjetiti već ove 2015. godine. Vlastitim sredstvima, bez ičije pomoći, uspjeli smo podmiriti pola dugovanja Grada Metkovića koja smo zatekli u lipnju 2013. godine (6,4 milijuna kn prema dobavljačima, tri zaostale plaće zaposlenika Grada i gradskih ustanova itd…). Započeli smo s uvođenjem reda u gradske financije koje su bile potpuno nesređene, kao i u pravni sektor. Dovoljno je reći da uopće nismo zatekli podatke starije od 2009. pa su se sve kartice trebale usklađivati, a to je bio ogroman posao.

Onomu koji se bavi računovodstvom dovoljno je reći da grad pri preuzimanju nije imao listu dobavljača da bih mogao pravilno i kratko opisati rasulo u financijama. Kako je to moguće? Sve je moguće, zato smo u dotu i dobili 19,5 mil. kn dospjelih i nedospjelih obveza, kad se uzmu u obzir i loše vođeni pravni sporovi koje danas moramo plaćati.

Vjerujem da su građani do danas zamijetili promjene nabolje u funkcioniranju gradske uprave te veću transparentnost. Otvorili smo se prema građanima putem kvatrovskih sastanaka i rubrike na internetu „Pitajte gradonačelnika“. Nažalost, pitanja je toliko da na sve ne bih stigao odgovoriti i da mi je samo to posao. Tu je i aplikacija BezProblema, što ju je razvila gradska tvrtka Metković Razvoj, putem koje građani mogu prijaviti komunalne probleme. Naravno, prostora za poboljšanja ima i to ćemo nastojati napraviti u predstojećem razdoblju. Vjerujem da sam u zadnjih mjesec dana posložio sustav koji će napokon s početkom ove godine funkcionirati brzo, efikasno i da će aplikacija BezProblema konačno imati svoju pravu ulogu i smisao. Isto tako, vjerujem da su građani zamijetili i promjene u gradskim tvrtkama i ustanovama, a ja se i sam iznenadim koliko smo napravili u ovako kratkom vremenu i unatoč krizi.

Možda neki to ne znaju pa recite koje su sve tvrtke u vlasništvu Grada te ustanove kojima je Grad osnivač?
– Gradske tvrtke su Metković Razvoj d.o.o., Čistoća d.o.o. i Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda. Grad je osnivač Ustanove za kulturu i sport (bivše Gradsko kulturno središte i Sportski objekti), Gradske knjižnice, Prirodoslovnoga muzeja Metković, Javne vatrogasne postrojbe i Dječjega vrtića.

Mnogi, isto tako, donedavna nisu znali čime se bavi Metković Razvoj. Tu je došlo do velikih promjena.
– Da, Metković Razvoj prije je upravljao Veletržnicom i Autobusnim kolodvorom te na zahtjev Grada bio prisilnim upraviteljem nekim zgradama. Nakon što je tvrtku preuzeo Zoran Kozina, Metković Razvoj počeo je opravdavati riječ razvoj u svome nazivu.
Početkom 2014. osnovan je Odjel za informatičke djelatnosti koji se bavi dizajnom oglasa te izradom i održavanjem web-stranica, održavanjem računalne opreme Grada, gradskih tvrtki i ustanova te spomenutom aplikacijom BezProblema.
Nabavljen je LED videopanel koji, osim za komercijalnu svrhu, služi i za oglašavanje informacija i događanja svih gradskih ustanova, sportskih događanja te za obavijesti policije, vatrogasaca i sl.
Radi se i na razvoju sustava za praćenje i nadzor kompletne infrastrukture kao što su električni vodovi i javna rasvjeta, vodovodne cijevi i šahtovi, grobnih mjesta, parkirnih mjesta, ulica, zgrada, fizičke imovine, zelenih površina i zelenih otoka…
Spomenut ću i uvođenje organiziranje naplate parkinga jer su to građani, unatoč početnim negodovanjima, s vremenom prihvatili i pozdravili pa je na našim ulicama puno više reda. Tome su prethodile radnje kao što je horizontalno i vertikalno obilježavanje parkirnih površina, nabavka i montaža aparata za prodaju parkirnih karata, zapošljavanje i obuka djelatnika za kontrolu naplate parkinga itd.
Metković Razvoj ušao je u projekt izgradnje pogona za preradu mandarina, u što zadnjih mjeseci ulažem dosta svojega vremena i energije. Riječ je o projektu koji bi cijeloj dolini Neretve, ne samo Metkoviću, trebao donijeti značajnu korist. Ovdje nije riječ o izravnim novim radnim mjestima u pogonu, čiji je broj relativno malen (destak). Najvažnija stvar krije se u neizravnu radu pogona. Kad on počne raditi, cijena mandarine ostat će stabilna i više nikad neće pasti kao što je to bilo dosad. To znači da će sve obitelji koje se bave proizvodnjom mandarina u cijeloj dolini imati veće prihode i bolju financijsku stabilnost. Time smo zaštitili te ljude, ali to je samo početak. Prerađivački pogon ima dodatan niz koristi za cijeli agrikulturalni sektor, ali o tome nekom drugom prilikom. Situacija u Hrvatskoj je takva da će realizacija ove investicije biti svojevrsno čudo.

Svojedobno se Metković d.o.o razdvojio na dvije tvrtke, jednu za komunalne djelatnosti i drugu za vodovod i odvodnju koja je zadržala naziv Metković d.o.o. Što se tamo napravilo u 2014., a što se planira za 2015.?
– Nabavljeno je specijalno vozilo za održavanje sustava javne odvodnje vrijedno 1.749.000 kn, od čega je Metković d.o.o platio samo 18 % i još će platiti 40 % kreditom na deset godina. Ostalo je darovnica. Izvukli smo i 3.899.350 kn za izradu studijsko-projektne dokumentacije za razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Metkovića kojim će biti pokrivene sve ulice.
Dobivena su i nepovratna sredstva u iznosu od 756.000 kn za izradu studijske i tehničke dokumentacije „biljnoga uređaja“ za pročišćavanje otpadnih voda naselja Prud.
Izrađena je studijsko-projektna dokumentacija za izgradnju kanalizacijskoga kolektora u Splitskoj ulici i u Ulici A. K. Miošića vrijedna 274.725 kn. S 54.594 kn financirana je rekonstrukcija dijela cjevovoda u Splitskoj ulici. U nadzorno-upravljački sustav vodoopskrbnoga sustava Metković uloženo je 328.044 kn. Izrađeni su projekti u vodoopskrbi i odvodnji za pojedinačne ulice u ukupnoj vrijednosti od 85.100 kn. Riječ je o ulicama Neretvanskih gusara, A. K. Miošića i Ilije Bošnjaka.
Obavljeno je kompletno snimanje postojećega sustava javne odvodnje na lijevoj obali rijeke Neretve i napravljen je izvještaj o postojećem stanju kolektora, a sve za potrebe izrade projektne dokumentacije za EU fondove. Za to je uloženo 100.000. To su brojevi od kojih se zavrti u glavi, ali pogledajte što nas čeka u 2015.:
– projektiranje, izrada, dobava, izgradnja, montaža, testiranje i puštanje u rad biljnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Prud – vrijednost 7.000.000 kn, sve bespovratna sredstva
– izgradnja kanalizacijskoga kolektora u Splitskoj ulici i u Ulici A. K. Miošića – vrijednost 3.500.000 kn, od toga će Metković d.o.o. platiti samo 10%
– izgradnja kanalizacijskog kolektora u dijelu Ulice Nikole Tesle – vrijednost 1.500.000 kn, od toga će Metković d.o.o. platiti također 10 %
– nastavak radova na poboljšanju nadzorno-upravljačkoga sustava vodoopskrbnog sustava Metkovića u vrijednosti od 300.000 kn
– radovi na sanaciji i zone sanitarne zaštite izvorišta u Doljanima u vrijednosti od 300.000 kn.

Budući da je Hrvatska članica EU gradska Čistoća trebala se prilagoditi novim propisima. Kako oni posluju i što planiraju u 2015.?
– U planu poslovanja Čistoće Metković d.o.o. za 2012. i 2013.godinu bilo je naglašeno da se zbog otežanih poslovnih prilika ne planiraju nikakve investicije, no to se 2014. potpuno izmijenilo. Poslovanje je usmjereno na investicije i razvoj novog sustava gospodarenja otpadom, unatoč još lošijem financijskom okruženju. Čistoća Metković d.o.o. uspjela je smanjiti svoja dugovanja s 347.265,39 kuna na manje od 80.000,00 kuna. Uza sve to, smanjili su rokove plaćanja s više od 60 dana na ispod 30 dana.
Disciplinirano kontrolirajući priljev i odljev sredstava uspjeli su nabaviti malo multifunkcionalno vozilo vrijedno 1.007.998 kn. Gotovo pola milijuna kuna uloženo je u kupnju posuda za otpad koje su podijeljene građanima. Spomenut ću još Iveco sandučar, buldožer, drobilicu za grane, kompostere, kosilicu za multifunkcionalno vozilo – što je stajalo dodatnih pola milijuna kuna. Sve spomenuto stajalo je preko dva milijuna, s time da je kompostere, posude i malu „smećaru“ sufinancirao s 40 % Fond za zaštitu okoliša, čime smo privukli preko 400.000,00 kuna bespovratnih sredstava. To najbolje govori o stanju u Čistoći danas pa nisu nerealni ni planovi za 2015. u kojoj se namjerava aplicirati prema Fondu za zaštitu okoliša za nadogradnju vozila za skupljanje otpada sa sustavom za praćenje odvoza otpada, kao i tzv. čipiranje posuda. Također, u planu je izrada projektne dokumentacije za kompostanu, reciklažno dvorište i sortirnicu.

Što je s gradskim ustanovama? Gradsko kulturno središte bilo je vrlo aktivno, a uskoro ćemo tamo dobiti i kino.
– Novi ravnatelj Gradskoga kulturnog središta Milan Kapović uspio je brojem i kvalitetom manifestacija podići gradsku kulturnu ponudu. Uloženo je u opremanje kazališne dvorane. Ugrađena je nova, vrhunska audiooprema dok se čeka rješenje Državne komisije za javnu nabavu za videoopremu koja će biti nabavljena uz sufinanciranje Ministarstva kulture u iznosu od 300.000 kuna dok će ostatak platiti Grad. Dakle, u 2015. godini očekujemo otvaranje kina s najsuvremenijom digitalnom opremom koje će prikazivati filmske hitove istovremeno s velikim središtima u Hrvatskoj. Time smo u samo godinu i pol od preuzimanja vlasti, uza sve probleme koje smo zatekli, ispunili predizborno obećanje o ponovnom pokretanju kina u Metkoviću.
Napokon je počelo i plansko održavanje cijeloga kompleksa u skladu sa zakonima, a vraćeni su dugovi iz 2012.:
1. Modul E3 Zagreb (energetski certifikat izrađen 2012., a račun stigao 4. listopada 2013. 12.750,00 kuna
2. DELTRON Split (izvođač za projekt klimatizacije) – od 16. kolovoza 2013. do 14. siječnja u šest rata plaćen dug iz 2011.) – 80.000,70 kuna
3. ENG Projekt d.o.o. – (za projektnu dokumentaciju i nadzor vezano uz projekt klimatizacije – dug iz 2012.) – 51.875,00 kuna.
Zbog financijskih ušteda odlučili smo spojiti dvije gradske ustanove u jednu Ustanovu za kulturu i sport. Tako ćemo ne samo uštedjeti nego ćemo moći fleksibilnije upravljati ljudskim resursima.
Kada smo već na području kulture, trebam spomenuti još dvije važne ustanove. Prva je Prirodoslovni muzej Metković, a druga je podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koja je u kolovozu otvorena u Metkoviću.
Prirodoslovni muzej Metković zauzimat će prizemlje zgrade Vage i dio podrumskih prostorija. U tijeku su završni radovi na postavu pa se njegovo otvoranje očekuje možda čak i u svibnju. Mnogi su naši politički protivnici mislili, a vjerojatno tako i sada misle, da nova vlast neće biti sposobna nastaviti započete projekte jer su novi i nemaju veza u vrhovima. Projekt Prirodoslovnoga muzeja Metković, između ostalih, opovrgava takve tvrdnje. Od dolaska na vlast Mosta nezavisnih lista Ministarstvo kulture je u Muzej uložilo 5,5 milijuna kuna i još će do otvaranja uložiti milijun i pol. Tako će Metković, s obzirom na svoju veličinu, biti najmuzejskiji grad u Hrvatskoj jer će uz Arheološki muzej Narona u Vidu imati i Prirodoslovni muzej. Ne treba ni govoriti što će to značiti za buduću turističku ponudu našega grada te da će se Metković time još više učvrstiti kao kulturno središte doline Neretve.
Drugo, opsegom i financijski značajno manje, ali ne i manje važno kulturno postignuće Metkovića otvaranje je podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Aktivnošću Grada u kolovozu 2014. Metković je dobio podružnicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koja je smještena na 3. katu Vage, i za početak dolaze znanstvenici s IHJJ-a iz Zagreba koji održavaju dijalektološke radionice po srednjim školama, a pripremaju i veće projekte u koje će biti uključeni i nezaposleni dipl. kroatisti. Prvi konkretan projekt dogovoren s ravnateljem IHJJ-a dr. sc. Željkom Jozićem je Rječnik metkovskih idioma. Podružnicu će u cijelosti opremiti IHJJ. To je sjeme posijano da bi bilo rasadnikom budućemu visokoškolskom obrazovanju u Metkoviću.
Treba napomenuti da su Metković i Institut otprije bili povezani činjenicom da na Institutu radi dvoje doktora znanosti koji su svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završili u Metkoviću. To su Domagoj Vidović i Perina Vukša Nahod i oni će zasigurno dati svoj pridonos u radu Podružnice.

Ljudi su naročito osjetljivi na rad Dječjega vrtića. Kakvo je tamo stanje?
– Što je ustanova veća, to smo veće probleme i netransparentnost u poslovanju u njima zaticali. Budući da je Dječji vrtić Metković velika ustanova u kojoj je u 17 skupina 370 djece i još 60 djece u Maloj školi te da o njima skrbe 43 djelatnika, tijekom svih godina postao je bremenit problemima, što je kulminiralo velikim dugom i trima neisplaćenim plaćama. U samo pola godine uspjeli smo zaposlenicima isplatiti sve tri zaostale plaće i od siječnja 2014. redovito se isplaćuju mjesec za mjesec. Dug se sa 680.000 kn smanjio na oko 80.000 kn, iako bi se i to moglo platiti, no otprije postoje neki prijeporni računi pa se čeka na rasplet.
Popravljen je sustav grijanja, smanjeni telefonski računi i računi mobitela, obavljeni godišnji servisi i još dosta toga što prije nije. Zbog sigurnosti djece vrata su se konačno počela zaključavati i uvedena je kontrola na ulazu, sređuju se Matične knjige djelatnika i druga dokumentacija, uveden je protokol nabave pa se više ne može dogoditi da se na računu nađu artikli koji nikada nisu ušli u vrtić. Zapošljavanje djelatnika provodi se u skladu sa Zakonom, vodeći brigu o dužini vremena od stjecanja diplome da bi se ispravile nepravilnosti u zapošljavanju.
Kriminalistička policija je protiv bivšega ravnatelja podnijela kaznenu prijavu zbog podizanja gotovine s računa Vrtića, koju je zadržavao za sebe, što pokazuje kako se u Vrtiću prije poslovalo.

Pomaci se vide i u radu Turističke zajednice grada Metkovića. Osnovan je Turistički ured.
– U siječnju je proveden natječaj i izabrana direktorica Turističkoga ureda, čime su se ispunili svi uvjeti za normalno funkcioniranje Turističke zajednice. Grad je u suradnji s TZ-om sudjelovao u prijavama na natječaje za niz turističkih projekta, od kojih su najvažniji Projektna dokumentacija za objekt „Lađarski dvori“, za što je dobiveno 300.000 kn, te Studija izvodljivosti za Tematsku stazu „1000 boja Neretve“, čije rezultate još očekujemo.
Grad Metković sudjelovao je i na natječaju Programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama „Hotspot Croatia“ u 2014. godini, za što je Ministarstvo turizma odobrilo nepovratna sredstva za sufinanciranje uspostave najmanje pet novih pristupnih točaka u iznosu od 30.000,00 kuna. Realizacija programa je u tijeku.
Također, povećao se i broj turističkih manifestacija kojima Grad nastoji obogatiti svoju turističku ponudu te u suradnji s drugim subjektima, ustanovama i privatnim sektorom privući što više stranih i domaćih gostiju u naš grad.
Predstavnici Grada imenovani su u prošireno povjerenstvo za pripremu prijedloga za proglašenje tematskih turističkih cesta Dubrovačko-neretvanske županije. Nastavljena je kontinuirana suradnja u vezi s uređenjem grada, kao i organiziranjem koncerata i događanja koji pozitivno utječu na promociju i razvoj turizma.

Novim Zakonom o porezu na dohodak jedinice lokalne samouprave izgubile su značajna sredstva. Kako će se to odraziti na građane?
– Građani moraju znati da ih nećemo dodatno opteretiti povećanjem prireza i komunalne naknade, za razliku od većine drugih lokalnih samouprava koje su napravile takve korake da bi nadomjestili svoj manjak. Mi ćemo otkinuti od sebe te nećemo ni ukidati prava koja smo uveli u području pronatalitetne i socijalne politike.
Tako smo u protekloj godini ponovno uveli subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola koji imaju prebivalište u naseljima Vid, Prud, Dubravica i Glušci, a pohađali su Srednju školu Metković ili Gimnaziju Metković. Temeljem Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o subvencioniranju prijevoza učenika srednjih škola od 2014. godine subvencionira se prijevoz i učenika s područja grada Metkovića koji pohađaju srednje škole u Pločama ili Opuzenu.
Nakon 2009. ponovno je uvedeno i stipendiranje studenata, kao i dar za novorođenu djecu u obiteljima s troje i više djece. Umanjili smo cijene vrtića za obitelji s dvoje i više vrtićke djece. Počela je s radom Humanitarna zaklada Iva Petrušić koja pomaže socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima na području grada i prigradskih naselja.
Iz ovoga je vidljivo da smo povećavali, a ne smanjivali prava u području pronatalitetne i socijalne politike usprkos ekonomskoj krizi, naslijeđenim dugovanjima i manjem proračunu.
Građani desne strane napokon vide desetljećima sanjani nasip za obranu od poplava.
– Da, nakon našega dolaska na vlast izabran je novi izvođač i radovi su krenuli planiranom dinamikom. Vjerojatno ne postoji nitko tko nije iznenađen koliko se toga napravilo. Prva faza nasipa dovršena je na cijelome području grada Metkovića od Duvrata do granice s BiH. Dostignuta je kota koja bi desnoj strani već omogućila aktivnu obranu od „normalnih“ poplava. U dogovoru s Hrvatskim vodama i građanima Duvrata uspjeli smo u obranu od poplave uključiti i kuće/objekte na samome kraju Duvrata koje su bile izuzete prijašnjim projektom.
Što je od većih projekata još u realizaciji?
– Preko Ministarstva regionalnoga razvoja iz EU fondova dobili smo 600 tisuća kuna za uređenje raskrižja Splitske ulice i Ulice A. K. Miošića te za izgradnju kolektora za oborinske vode u dužini od 400 metara. Svi koji su u kišnoj sezoni morali koristiti to raskrižje znaju vrijednost toga.
Uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša izrađen je energetski pregled javne rasvjete, čime su se stekli uvjeti za nastavak radova na njezinoj modernizaciji te postizanju ušteda.
Nakon višegodišnjega postupka početkom godine smo od nadležnoga ministarstva dobili rješenje o dobivanju 7,6 hektara na području Dubravice u vlasništvu RH za izgradnju gospodarske zone.
Kako Vaš politički angažman na nacionalnoj razini utječe na grad Metković i na Vaše obnašanje gradonačelničke funkcije?
– Odlučili smo se ići na nacionalnu razinu zato što se problemi grada Metkovića i drugih lokalnih sredina ne mogu riješiti samo na lokalnoj razini. Potrebna je promjena odozgo jer je jasno da je manevarski prostor jedinica lokalne samouprave uvjetovan općim gospodarskim i investicijskim uvjetima u Republici Hrvatskoj, koji su katastrofalni. Već sam negdje rekao da bi trebalo dati nagradu za hrabrost svima koji se odluče na poduzetništvo i zapošljavanje ljudi. Da ne spominjem opterećenja plaća, financijske uvjete pribave kapitala, šumu nelogičnih i kontradiktornih propisa, inspekcijske samovolje, beskonačna čekanja na razne dozvole i druge dokumente… Pa sad ti budi poduzetnik, naročito u malim sredinama! Zapravo, danas su u Hrvatskoj, osim Zagreba, sve sredine male. Tome sam se odlučio suprotstaviti.
Što poručujete svojim suradnicima u gradskoj upravi, a što građanima?
– Na kraju želim zahvaliti gradskim vijećnicima, članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora koji svoju dužnost obnašaju bez ikakve naknade. Posebno zahvaljujem svojim najbližim suradnicima Katarini Ujdur i Nikoli Grmoji koji su predano, bez ikakve naknade, svoju dužnost obnašali uza sve svoje redovne poslove, ali i svim gradskim zaposlenicima koji su savjesno radili svoj posao, unatoč tomu što su bili na minimalcu. Njima smo plaće vratili na prijašnje iznose, osim gradonačelniku, pročelnicima i voditeljima odsjeka kojima su smanjene za 30 %. Iznimka je zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja kojega sam prije tri mjeseca zamolio da započne svoju dužnost obnašati profesionalno, na što je on pristao, i to, na njegov zahtjev, za gotovo 50 % nižu plaću nego što ju je imao bivši zamjenik gradonačelnika. Vjerujem da će svi kao i dosad, dobro obavljati svoj posao, s tim da mjesta za napredak ima dosta te da ćemo na kraju ove godine biti bar jednu razinu bolji nego sada.

Znam da građani sve ono što smo naveli da smo obavili nisu mogli osjetiti. Dug može biti i milijarda, ali je ljudima apstraktan jer je slovo na papiru. I takav je sve dok ne dođe do potpuna sloma, blokiranih računa i bankrota, što su nažalost u Hrvatskoj danas mnogi osjetili. Ali, da bismo mogli pokrenuti bilo koju značajnu investiciju, moramo biti u mogućnosti uložiti novac. Što uložiti ako nemate novac? Što uložiti ako nemate nekretnine? Kako može bilo koji građanin uložiti u svoj posao ako ima minus na računu bez nekretnine? Zato se morala odraditi ovakva priprema terena. Zbog visine duga morala je trajati ovoliko dugo, trebali smo bar prepoloviti dug. Čudo je što nije trajala i duže, zato smatram da smo obavili dosad dobar posao. Uspjeli smo privući investitore i to će Metkovci vidjeti uskoro. Ne možemo u roku od četiri godine stvoriti Eldorado, ali ćemo napraviti preokret i zaustaviti negativan trend. U početku će to biti mali koraci u poduzetništvu, ali poslije će činiti okosnicu razvoja grada. Građani se trebaju strpjeti još samo malo i onda će vidjeti da su nam s razlogom dali povjerenje. I njima, također, želim sve najbolje u novoj 2015. godini..

metkovic.hr

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Intervju

Anton Kikaš: Iako sam 7,000 km udaljen od Domovine, osjećam da su mi Hrvatska i Herceg Bosna tu „na dohvat“ ruke

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvatski Vjesnik  - Croatian Herald

Anton Kikaš – intervju za Hrvatski Vjesnik

– Uistinu se radujem da ćemo se uskoro vidjeti, jer za koji dan dolazim na turneju s mojim filmom kojega je redatelj Jakov Sedlar, a za koji je scenarij napisao Hrvoje Hitrec.

Od ukupno devet projekcija filma, prva će biti u Brisbane-u 10. studenog, a posljednja u Hobartu 26. studenog.

Također želim naglasiti da o Hrvatima u Australiji znam jako puno, o njihovom domoljublju i o svemu što su činili da se „sruši“ stari komunistički sustav i da Hrvatska ugleda svijetlo dana i dobije svoju itekako zasluženu samostalnost i suverenost, a napose i o velikom doprinosu u Domovinskom ratu.

Imao sam i ranije poziva da dođem kao gost Hrvatskog nogometnog saveza Australije na tradicionalni godišnji turnir kao i od gosp. Luke Budaka, voditelja Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie, ali evo sve do danas moj dolazak se nije ostvario.

Možete li nam se ukratko predstaviti i što vas je odvelo u daleku Kanadu, u Toronto?

– Podrijetlom sam iz Bijakovića pokraj Međugorja, marijanskog svetišta, a djetinjstvo sam proveo u bosanskom gradiću Kaknju, da bih već s trinaest godina otišao u Sarajevo gdje sam upisao Geodetsku tehničku školu i tako sa sedamnaest godina postao najmlađi geometar u bivšoj državi.

Kao geometar sam radio i mjerio po BiH i Hrvatskoj, da bih nakon toga upisao Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirao 1967. Samo godinu dana kasnije, znajući da bez članstva u partiji neću moći napredovati odlučio sam otići u Kanadu. Još kao student imao sam sukob s čelnim ljudima partije na fakultetu.

Tražio sam sredinu u kojoj ću naći slobodu govora, rada, kreiranja i ostvarenja svog životnog sna, otvaranja vlastitog projektnog biroa, što sam u Torontu i ostvario. Ali prije toga polagao sam ispite iz urbanizma, građevine i geodezije i dobio dozvole za obavljanje ove tri djelatnosti. Upravo ove tri struke bile su dovoljne za projektiranje novih naselja ili kako ja volim reći, mijenjao sam farme u nova naselja i bio jedini consultant u Torontu, koji je imao sve tri dozvole.

U vašem bogatom i plodonosnom radu istakli ste se na širokom spektru različitih djelatnosti, na promicanju istine o Hrvatskoj i hrvatskom narodu, a posebice otvaranja Katedre za hrvatski jezik i kulturu na Sveučilištu Waterloo u blizini Toronta.

– Uistinu sam bio uključen, ili kao inicijator ili kao dio, velikog broja zbivanja i u hrvatskoj zajednici Toronta, ali i mnogo šire. Sve je počelo prije više od 40 godina kada sam po dolasku u Toronto spoznao da Kanađani o Hrvatskoj i hrvatskom narodu imaju iskrivljenu sliku, koju je diplomacija bivše Juge namjerno širila, do te mjere da su govorili o ljepotama samo Dalmacije, a izbjegavali su riječ Hrvatska.

I upravo ta spoznaja bila je „okidač“ početka mog domoljubnog rada na promicanju istine o Hrvatskoj i tada sam odlučio da ću mijenjati tu „mračnu“ sliku, te da ću prikazivati Hrvatsku u svojim najljepšim bojama, koja po svojoj 14-stoljetnoj povijesti i zaslužuje, a to i danas činim kroz moj hrvatski televizijski program Croatica TV, koji uređujem svakog tjedna, već pune četri godine od kada sam ga spasio da se ne ugasi, jer kad su ga bivši vlasnici odlučili prodati, nitko u hrvatskoj zajednici Toronta i okolice nije bio spreman ga otkupiti.

Ponosan sam da sam u to vrijeme, kao predsjednik Društva hrvatskih privrednika i intelektualaca, na dva povijesna banketa, koja sam organizirao i vodio 1987. i 1989. skupio milijun dolara što je doprinijelo otvaranju Katedre hrvatskog jezika i kulture osnovane 1989. na prestižnom Sveučilištu Waterloo. Milijun dolara je bio preduvjet Sveučilišta kao polog za otvaranje Katedre, koja i danas uspješno djeluje. Već 28 godina sam predsjednik Zaklade za hrvatske studije u Kanadi, koja između ostalog vodi računa i o Katedri.

Organizirali ste i bili domaćin gostovanju Hrvatskog narodnog kazališta, uglednih hrvatskih književnika, pjesnika, znanstvenika i jezikoslovaca. Organizirali ste bezbrojna predavanja povjesničara, novinara, kao i gostovanja glazbenika i uvaženih inih osoba. Vi ste uistinu renesansni čovjek!

– S vašim pitanjem vraćate me 35 godina unatrag na davnu 1982., kada sam šampionskom NK Dinamu, kojemu pune 24 godine „politika“ bivše Juge nije „dozvolila“ da postane šampion, poklonio turneju u Kanadi i Americi, a na turnir u Torontu sam doveo i poznati klub Celtic, u to vrijeme prvaka Škotske.

Sve što ste naveli istinito je, a kada bi bilo prostora navesti i sva njihova imena, bila bi to zaista jedna impozantna lista. Vjerojatno će to biti u knjizi mojih memoara za koju se nadam da ću naći vremena da je napišem i da ugleda svijetlo dana.
Novčano ste pomogli izdavanje knjiga na engleskom jeziku te vodili nekoliko banketa na kojima je skupljen novac.

Zajedno s mojim velikim prijateljem, jednim od najvećih promotora umjetnosti, danas pokojnim Antom Sorićem, bio sam suizdavač knjige na engleskom jeziku „Two thousand years of writing in Croatia“ / „Dvije tisuće godina pisane riječi na tlu Hrvatske“. Svojim donacijama omogućio sam i izdavanje knjige pjesama na engleskom jeziku hrvatskih književnih velikana Slavka Mihalića, Antuna Šoljana i Milivoja Slavičeka, kao i drugih knjiga na engleskom jeziku.

Nezaboravni su bili i banketi koje sam vodio kada je skupljen novac za izgradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i nove velebne crkve Kraljice Mira na Hrvatskom franjevačkom središtu u Norvalu pokraj Toronta. U posebnom sjećanju ostao mi je banket, koji sam vodio punih pet sati 1988. godine za izgradnju hrvatske župne crkve Presvetog Trojstva u Oakville-u, a iznos je na kraju bio 300 tisuća dolara.

Poznati ste kao veliki donator i filantrop, a ugledni filmski redatelj Jakov Sedlar često naglašava da bez Vaše novčane pomoći veliki broj njegovih filmova ne bi bilo moguće ostvariti.
Družimo se već 30 godina, od 1987. i od prvog susreta, iako smo živjeli u dva različita ozračja, on u komunističkoj Hrvatskoj, a ja u demokratskoj Kanadi, odmah smo našli zajednički jezik i odlučili odmah ići s promocijom istine o Hrvatskoj kroz produkciju filmova i to činimo sve do dana današnjeg, a već imamo planova i za nove filmove.

O našoj suradnji ja bih radije volio da pitate Jakova o tome. Sjećam se da smo te 1987. napravili prvi dokumentarac i tajno ga širili o tragičnom ranjavanju Stjepana Radića, jednog od najvećih velikana hrvatske povijesti.

Široj javnosti najpoznatiji ste po događajima na samome početku Domovinskog obrambenog rata i dopreme oružja avionom „Boeing 707“ za obranu domovine Hrvatske od velikosrpske agresije. Međutim Vi ste lirska duša čije su pjesme objavljivane u brojnim časopisima i intervjuima, a neke od njih su uglazbljene. Kad ste otkrili u sebi tu pjesničku dušu i talent?

– Bilo je to davnih 80-tih kada sam na letu za Karipske otoke, u društvu moje djevojke slušao zvuke motora, a kroz prozor gledao sunce iznad nas i oblake ispod i upravo tad se rodila inspiracija za moju prvu pjesmu „Put u raj“. A evo nekoliko stihova te pjesme:

Dok slušam zvuke motora
I srce tvoje uz moje
Na putu našem sanjam
Najljepši san u dvoje.

I evo brzo slijećemo
Na otok Jadranskog mora
Gdje sunce i more sprema
Ovozemaljski raj – samo za nas.

Kao što vidite, iako smo sletjeli na karipski otok (Barbados), ja sam pjesmu završio s lijepim otokom Jadrana, a dobro je poznato da su naši otoci najljepši na svijetu. I odmah iste godine ova pjesma je bila izvedena na, u to vrijeme, čuvenom i popularnom hrvatskom glazbenom fest-u u Torontu. Za ovu, kao i za većinu mojih pjesama koje su uglazbljene, pored stihova osmislio sam i glazbu.

Što se tiče moje dopreme poklona oružja MUP-u i Zboru narodne garde iz Južnoafričke Republike, uz novčanu pomoć hrvatske zajednice Toronta, potpuno sam bio svjestan da stavljam život na kocku, a sve detalje te dramatične misije i prisilnog slijetanja po zapovijedi MIG-ovih aviona jugo-vojske, koji su poletjeli s aerodroma u Puli i prisilili avion da sleti u Zagreb umjesto u Ljubljanu, gledatelji će vidjeti u filmu dosta poznatih glumaca i dramatičnih scena.

Pišete ljubavnu i domoljubnu poeziju. Već smo kazali da su neke vaše pjesme dobile note i bile izvedene na nekoliko festivala. Možete li nam kazati tko je sve pjevao i izvodio vaše pjesme i na koju ste najviše ponosni?

– Na festivalu u Torontu 1990. moju pjesmu „Hrvatska lađa“ u duetu su pjevali pok. Tomislav Ivčić i Mladen Grdović, a tu su još od poznatijih pok. Krunoslav Cigoj, Vera Svoboda, Dražen Žanko, Đuka Čajić i Ratomir Kliškić, poznati splitski operni pjevač. Teško je izdvojiti jednu koja bi bila najdraža, jer svaka ima svoju specifičnu poruku. Ipak bih se odlučio za pjesmu „Hrvatska se rađa“, koja je po riječima gosp. Kliškića, u posljednjih 20-ak godina bila izvedena na nekoliko stotina humanitarnih koncerata po Hrvatskoj, BiH i Europi gdje žive Hrvati. Posebna mi je bila čast da sam bio nazočan kada ju je prije dvije godine, u prepunoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, na završetku Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta gosp. Kliškić otpjevao i koja je izvrsno bila primljena od svih nazočnih.

Upečatljive su vaše pjesme nastale u kazamatu JNA, poput „Duša mi se tiho gasi“ jer kad pišete o zatočeništvu u Vama nema mržnje, čuju se riječi molitve i oprosta?

– Iako su me mučili, slomili rebra i zglobove u mojem biću istovremeno sam osjećao jaku dozu prkosa, inata, ponosa, a iznad svega bila je prisutna vjera u Boga i svakodnevna molitva, ali ne i osjećaj mržnje ili kletve prema onima koji su me mučili.

Prva pjesma od njih 20-ak koje sam napisao u zatočeništvu, bila je „Plač najljepše ruže“, koju su mi čuvari donijeli u ćeliju, ali djevojci koja mi je donijela ružu nisu dopustili da me vidi. A prva pjesma koju sam napisao po izlasku je „Hvala“ gdje u završnim stihovima kažem:

Opet ćemo prijatelji skupa
Dijelit patnju, radost, blagostanje
Slobodu Hrvatskoj nitko uzet neće
Ljubav će biti naše ratovanje.

Promocija i turneja vašeg filma izazvala je veliku pozornost i emocije, a po nekima i probudila domoljublje što su svjedočile pune dvorane.

– Moram priznati da kada smo Jakov Sedlar i ja prije par godina odlučili napraviti ovaj film, nisam ni sanjao da će njegovo prikazivanje pobuditi tako veliki interes. Posebno mi je drago da smo pored moje domoljubne misije dopreme oružja, također prikazali i velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i ogroman doprinos iseljene Hrvatske u obrambenom Domovinskom ratu. Raduje me da će ovaj igrano-dokumentarni film zbog već pokazanog interesa biti prikazan, pored engleske verzije, i na njemačkom i hebrejskom jeziku.

Vi ste član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Mostar i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, a Sveučilište Hercegovina dodjelilo vam je u veljači ove godine Počasni doktorat. Pored vaših aktivnosti na hrvatskom polju dobili ste i značajna priznanja za vaš doprinos prosparitetu Kanade.

– Od kako znam za sebe, pa sve do današnjeg dana, intenzivno živim životom koji je pun dinamike i izazova i kao rezultat mojih širokih djelatnosti, dobio sam bezbroj priznanja, ali Počasni doktorat, bez ikakve dvojbe mi je najdraže. Neka od ranijih priznanja bila su mi posebno draga, kao što je Dijamantna jubilarna medalja Kraljice Elizabeth-e 2012., medalja guvernera Kanade, izaslanika Kraljice 1992., a iste godine Etnički tisak u Kanadi proglasio me je Osobom godine.

Ponosan sam da materijalna strana nikada nije bila prioritet, nego savršenstvo mojih usluga i djelatnosti. Nepobitna je činjenica da sam u drugoj polovici 80-ih godina, kada sam bio predsjednik Hrvatskog nogometnog kluba „Toronto Croatia“ i još tri druga društva, više sam vremena posvetio njima nego svojoj vlastitoj firmi i na taj način bio u velikim materijalnim gubicima. Ponekad sam za sebe znao reći da sam bio poslovni „boem“, kojemu je ljubav prema Domovini bila na prvom mjestu.

Premda ste već dugo u Kanadi ipak Vas moram pitati imate li želju za povratkom?

– Iako je želja za povratkom takoreći prisutna od prvog dana od dolaska u Kanadu, realno gledajući i uzimajući u obzir sve relevantne čimbenike, ona danas nije stvarnost. Ponosan sam na svoje sinove Roberta i Marka, koji iako rođeni u Kanadi s jednakim žarom vole i Hrvatsku, kao i na suprugu Mariju, koja mi pruža podršku u svim mojim poduhvatima.

Iako sam 7,000 km udaljen od Domovine, osjećam da su mi Hrvatska i Herceg Bosna tu „na dohvat“ ruke i drago mi je da često „skoknem“ doma.

I za kraj, što bi bila vaša poruka Hrvatima Australije?

– Moja sugestija za sve iseljene Hrvate bila bi da svatko od nas, naravno na svoj način, nastavi davati svoj doprinos kroz sudjelovanje u zbivanjima vezanim za Hrvatsku u sredini u kojoj se nalaze. Da kad god mogu posjete Lijepu Našu ili pošalju svoju djecu, ali iznad svega da šire pravu istinu o Hrvatskoj i da prenose hrvatski jezik i kulturu na mlađe naraštaje, jer upravo mladi su oni koji itekako mogu doprinjeti promociji Hrvatske po cijelom svijetu. I za kraj, neka dragi Bog čuva Hrvatsku i hrvatski narod za sva vremena.

Hrvatski Vjesnik  – Croatian Herald

31. kolovoza 1991. Uhićen Antun Kikaš

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Jedna izborna jedinica učvrstila bi nagriženo državno i nacionalno jedinstvo

Objavljeno

na

Objavio

Ljubić u Brisanom prostoru: Sustavno onemogućavanje nove nacionalne sinergije (2.)

Prošla je godina dana vladavine vlade Andreja Plenkovića. Što je donijela pozitivnoga, a što negativnoga u našu dolinu suza?

Vrlo opasan pravac djelovanja je najvažnije obilježje ove vlade. Opasan je zbog zadržavanja svega zatečenoga, goleme društvene neravnoteže i nevjerojatne dominacije izrazite društvene manjine u svemu, te očitih odgađanja rješenja.

Opasan i zbog nedostatka političkoga legitimiteta i bilo kakve ideje o jačanju hrvatske državnosti. Opasan zbog činjenice da državna vlast izravno i presudno ovisi o izrazito antihrvatskim političkim ciljevima Pupovčeva SDSS-a, odnosno Srbije.

Vlada je bez legitimnih programskih i izbornih ciljeva s politikama koje ne znače baš ništa nacionalno, razvojno, s puno praznih fraza i floskula o europskom zbližavanju, putu, europejstvu – umjesto stvarnih i mjerljivih programa. Nitko više ne zna kamo sve to vodi. Istina, postoje pozitivni pojedinačni iskoraci nekolicine ministara, ali su izgubljeni u slagalici jedne opasne namjere u cjelini.

U godinu dana Plenković nije ni pokušao definirati jasan i cjelovit program razvoja zemlje. Strategijama se nazivaju obične vatrogasne mjere, ili banalne floskule. Plenković je fintirajući nekakvu stabilnost vlasti, usmjerio zemlju u izrazito nestabilne vode. Imam dojam da samo nastoji bez većih turbulencija prizemljiti svoj četverogodišnji mandat. Koliko košta da košta.

Pretjerano oslanjanje na vanjska središta moći

Upravo smo dobili i „Strategiju uvođenja eura u Hrvatsku“ Vlade i HNB-a.

Ako si pratio raspravu o „strategiji“ vidio si da se ističu samo dobre, racionalne i bajkovite stvari oko uvođenja eura. Naravno, ima ih, ali to mi nalikuje na davanje šarenih krpa Indijancima, koje su bile i lijepe i korisne, ali nakon njih – nestaše Indijanci i njihova kultura, promijenjena je struktura cijeloga kontinenta.

Pratio sam jednoumne „ekspozee“. Nisam čuo argumentiranu kritiku kune. Ostaje nejasno što nedostaje nacionalnoj valuti kuni, u čemu je toliko loša da je se moramo odreći.

Strah me načina odlučivanja uz pomoć nametanja strategije u režiji vlade i HNB-a. Analizirajući procese koji se događaju u Europi, mudro je ne juriti u totalnu integraciju. Valja imati razumnu rezervu. Vlastita moneta nije automobil koji ćemo prodati kad nam dosadi. Nekako mi Europa previše vonja na Angelu Merkel.

Njemačka nema potencijala vladati Europom. Za takvo što nije dovoljno imati samo snažno gospodarstvo. Ali, hrvatske oligarhije u integracijama bez granica vide jedini spas, budući da nisu nastale na nekom konkurentnom legitimitetu, niti će ga ovakve kakve jesu ikada steći,pa im je, kao u komunizmu, potreban zaštitnik izvan nacije. Jednom Beograd, drugi put Bruxelles, odnosno Berlin i Pariz.

Uvođenje eura do kraja će prekriti sve dosadašnje pretvorbe, privatizacije, pljačke i navodna „nezastarijevanja“, koje su za posljedicu imale osiromašenje naroda, pa i cijelih područja.

Bojim se da je ovakav razvoj stvari samo nastavak pogubnoga transfera političko-gospodarske nacionalne moći, počevši od prve privatizacije, koja je zaokružila prijelaz nepostojećega društvenoga vlasništva, nepostojećim ili uoči sumraka SFRJ isisanim financijskim kapitalom, u privatne ruke crvene oligarhije bivšega režima.

Zatim je uslijedila skupa dokapitalizacija banaka, pod krinkom brige za stotine tisuća štediša i sigurnost njihovih uloga, a ustvari plaćanje tih pretvorbenih operacija nacionalnim novcima, potom jeftina prodaja skupo dokapitaliziranih banaka stranim vlasnicima kako bi se prikrili tragovi financijsko-privatizacijskih muljaža.

Onda smo svjedočili prodaji ostalih javnih resursa zaključno s Croatia osiguranjem, poslije koje je uslijedila koncentracija medijske moći. Ni to nije bilo dosta – domislili se predstečajne nagodbe s dodatnim pospremanjem. Sad nam je na dnevni red došao Agrokor – koji je po svemu sudeći također novo pospremanje prljavih gaća, a ne rješavanje truloga sustava.

Sve posljedice nitko živ ne može razaznati, a izvan svake sumnje su na tom tragu. Uvođenje eura na potpuno netransparentan i neizgrađen gospodarski i tržišni sustav ne čini se mudrim, ali je dosljedan generalnoj bipolarnoj politici posttuđmanovskoga razdoblja.

Uvođenje eura na ovakav politički i gospodarski sustav, bez dubinskih promjena prije svega državno-političkoga poretka, jer bez tih promjena nema ni prijeko potrebne tržišne i gospodarske standardizacije i stimulacije izvrsnosti i konkurentnosti, predstavlja cementiranje trenutnoga stanja zatečene moći i rasporeda snaga, koje su i producirale Agrokor.

To izravno znači trajno uspostavljanje moći manjine. To nije samo ekonomsko-financijska manjina, nego i svjetonazorska. Takve oligarhije se ne mogu održati ako nemaju potpunu kontrolu nad politikom, a prije toga nad obrazovanjem, kulturom, športom, medijima. Bojim se da Plenkovićeva politika mainstreama poprima sve zlokobnije sadržaje i obrise.

Šeks se predstavio kozmetičarom izbornoga zakonodavstva

Je li Plenković uključivanjem u vlast Pupovca i HNS nehotice zapravo otvorio oči Hrvatima glede potrebe za promjenom izbornoga zakonodavstva?

Nije. Jest meni i tebi, jest čitavome nizu razumnih ljudi, ali zbog utjecaja na medije i potpune kontrole medijskoga prostora – nije kritičnoj masi ljudi, koja je potrebna za stvaranje svojevrsnoga pokreta otpora. Plenković ima golemu strukturu u stranci, koja je baždarena na poslušnost i zadržavanje desetina tisuća manjih ili većih probitaka pojedinaca, te uz konkurenciju kojom, kao recimo s SDP-om, može samo plašiti naciju, nema problema sve i da u vlast provuče bez ikakvih turbulencija Pupovca ili HNS. To je izrugivanje naciji.

Jedan od kreatora postojećega izbornoga zakonodavstva je i Vladimir Šeks. Međutim, sad se gura u prve redove inicijative za promjenu izbornoga zakonodavstva? Iako je pročitana knjiga.

Njegovi pokušaji su kozmetičke naravi, pa čak i neke stvari koje zvuče prihvatljivo izrazito su opasne, budući da bi se primijenile na temeljito kvaran sustavi izazvale suprotan učinak. Naime, njegova ideja da se uvede dopisno i elektronsko glasovanje i poveća broj preferencijalnih prava nije po definiciji loša.

Ali, ljudi ne razmišljaju o posljedicama primjene tih dobrih modela na sustav sa deset plus dvije izborne jedinice. Primjerice, što na dobro može promijeniti primjena dopisnoga glasovanja iseljenim Hrvatima? Potpuno je svejedno koliko će ih izaći na izbore, jer imaju ustavom zajamčena tri mandata. Bilo bi svejedno pogrješno i pogubno kad bi imali i deset mandata, jer je ta lista sama po sebi izrazita diskriminacija.

Ona, naime, samo cementira posljedice političkoga raseljavanja hrvatskoga naroda tijekom dvadesetoga stoljeća. Tim ljudima ne treba lista za dijasporu nego jednako političko pravo koje im pripada po svim međunarodnim konvencijama. Šeks i njegove ustavotvorne trupe im ga ne daju.

Nema opstanka bez stabilnoga uporišta u Bosni i Hercegovini

Što jamči i zašto je najvažniji dio reforme uvođenje jedne izborne jedinice? I kako bi se to rješenje reflektiralo na izvandomovinstvo, Hrvate u BiH i nacionalne manjine?

Jedna izborna jedinica je kralježnica hrvatskoga državnoga poretka. Ona i stvarno i simbolički omogućuje stvaranje Izborne jedinicesnažne nacionalne države u zakonodavnom domu hrvatskoga naroda, koji mora biti jedini sustavni jamac državnoga suvereniteta. Onaj tko donosi zakone, on je država. Zato se po tome određuje integracija svake državnosti.

Time se Hrvatska trajno definira kao cjelovita nacionalna država, Saboru se daje svehrvatski politički legitimitet i trajno se politički isključuje razbijanje nacionalne državnosti i identiteta kojemu već godinama svjedočimo. Ako se ovako nastavi, u Istri će se stimulirani separatistički pokreti, što se ni danas ne skriva, vrlo brzo će se uvesti čak i nacionalnu pripadnost Istrijan. Tko može jamčiti da se u Dubrovniku sutra neće pojaviti skupina improvizatora i političkih manipulatora kao što su Jakovčić i Miletić? Ili u opustošenoj Slavoniji? Simptomatično je kako svaku slabost sustava efikasno koriste razni politički nikogovići, često potaknuti interesima izvan Hrvatske.

Jedna izborna jedinica je jedini model koji može realno i stvarno integrirati doslovno svaki glas i pojedinačna politička prava svih Hrvata u snažno i jedinstveno državno i nacionalno tijelo. I ovo je značajno: Svaki mandat u Saboru, dakle, zakonodavnom domu nacije, morao bi se potvrditi pred cijelim hrvatskim narodom. Pa tko prođe taj test ima potpuni demokratski legitimitet zastupati narodnu volju.

Izborno zakonodavstvo je već dugo tema i Hrvata u Bosni i Hercegovini? Hrvatska se drži postrani iako je potpisnica Daytonskoga sporazuma.

Kad je rat prestao, izborna prava su postala figurativnim topovima. U toj igri uz pomoć međunarodne zajednice, ali i dijela hrvatskih državnih politika, Hrvati su kao najmalobrojniji došli u poziciju trajnoga slabljenja elementarnih političkih prava,a to je prag za brisanje nacionalnih prava i nacionalnoga opstanka.

Izborno pravo je temeljno političko pravo. Ničim se ne može ni nadomjestiti, niti kompenzirati. Zbog njega se vode ratovi, zbog njega se ginulo. Zato je udar na izborni sustav u BiH prije svega s pozicije bošnjačkoga unitarizma, izravan udar na temelje političkoga opstanka hrvatskoga naroda.

A svima koji misle da je to za Republiku Hrvatsku nebitno, preporučam čitanje knjige koja je objavljena prije stotinu godina. Južnoslavensko pitanje Ive Pilara. Sve piše u njoj. Današnja Republika Hrvatska a onda posljedično i hrvatski narod u cjelini, ne može strateški opstati bez trajnoga uporišta u BiH, bez tamošnjega hrvatskoga naroda. Zato je toliki pritisak bio na izborni sustav i izborna prava Hrvata u BiH. Željelo se posve politički isključiti cijeli hrvatski narod iz procesa definiranja i odlučivanja o trajnim interesima Bosne i Hercegovine. Otpiliti jednu nogu državnoga tronošca, bez koje nema punine hrvatske državnosti.

Rehabilitacija politike: Lustracija i odnos prema agresoru

Što osim promjene izbornoga zakonodavstva treba učiniti da bi se rehabilitirale političke elite Hrvata u Hrvatskoj i BiH?

Lustraciju! A prag te lustracije je izborni sustav koji bi na jednoj nacionalnoj izbornoj jedinici omogućio relevantno Lustracijaizjašnjavanje i vrjednovanje svih ponuda zainteresiranih politika, svakome Hrvatu gdje god živi. To je prvi prag i to je svojevrsna lustracija. Jedino će se tako moći stvoriti kritična masa legitimiteta za donošenje ključnih državnih odluka, te poticanje i razvoj primjerenih društvenih standarda u Hrvatskoj. U takvoj konstelaciji jedan sveučilišni profesor poput Jakovine, primjera radi, neće moći propovijedati da je Hrvatska u Jugoslaviji već bila dio Europe!

Jedna je od nužnih promjena zabrana javnoga i političkoga djelovanja dokazanih neprijatelja i aboliranih agresora na Republiku Hrvatsku. Nisam u načelu za zabrane, ali u ovome slučaju to bi bio pedagoški potez s trajnim porukama etničkim Srbima, ali i svima u Hrvatskoj, da se neprijateljstvo prema hrvatskome narodu ne isplati i da će biti kažnjeno. Mi govorimo o lustraciji komunističkih kadrova, a Hrvatskom nam vršljaju aboliraniagresori promičući i danas u ustanovama vlasti, države i na stotinama javnih paradržavnih pozornica – velikosrpsku politiku i njezine ciljeve. To je strahota.

Elitama je, međutim, važnija ratifikacija Istanbulske konvencije od gorućih problema države i nacije?

Naravno. Istanbulska konvencija je pokušaj implementiranja trajnoga, a zaobilaznoga pravca utjecaja na identitetska obilježja hrvatskoga naroda. Veze to nema sa zaštitom žena, konačni cilj je nešto drugo. Krinka navodne zaštite žena, a u biti opasni proces dehumanizacije čovjeka, koristi se kako bi se kroz obrazovanje i kulturu zaoralo u pravcu stvaranja jedne amorfne mase u Europi, kojom će kao zombijima upravljati skriveni centri, tipa Sorosa, preko bezbojnih aparatčika, kao što su Junker ili Tusk. Nastoje se uspostaviti temeljni preduvjeti novoga svjetskoga poretka.

Nije li to napad na antropološke datosti, na osobu stvorenu na sliku i priliku Božju, na kulturu života, pa i naš identitet po kojemu jesmo to što jesmo, sve pod egidom – evo vam euro, dajte nam dušu? A što ako napadnuti kaže, e, nedam ti vraže dušu, nije na prodaju. Sudar je neizbježan, a moguće i sukob, zar ne? HDZ je u Zagrebu već prodao dušu…

Ne možete promjenu nacionalnoga identiteta postići ako imate samosvjestan narod, ljude koji znaju tko su, što su, jer se njima ne da manipulirati do ovih zastrašujućih razmjera. Ali, modelima kao što je Istanbulska konvencija pokušava se uništiti ne samo antropološki temelj čovječanstva, već i stvarna bit samoga ljudskoga postojanja, kako bi se na novoj, posve neznanstvenoj i izmišljenoj paradigmi, koja izrazito ovisi o medijskome oktroiranju, stvorio novi svjetski poredak.

Istanbulska konvencija zapravo trasira pravac za donošenje nekih zakona u bliskoj budućnosti, koji bi se mogli zvati Zakon o stvorovima, Zakon o inkluzivnom parenju rodova s kućnim ljubimcima, itd. Stvor će zamijeniti čovjeka, stvorovi- ljude. Ništa kao Istanbulska konvencija i slične inicijative za zaštitu žena ne ponižava samu bit žene.

Sotonske nakane Istanbulske konvencije ne će proći!

Sve se to čini kao tragikomedija, osobito ako se implikacije preslikaju u okvir svakodnevice?

Pa, da. Danas irealne situacije, sutra mogu postati stvarnost, pa će od tragikomedije ostati samo tragedija. Uzmite da sutra temeljem prava proisteklih iz Istanbulske konvencije Peđa Grbin i Milijan Brkić, navuku štikle i suknje, navale u klub Mime Simić, ili dođu Gordanu Bosancu u njegovu udrugu, pa ih stanu maltretirati. A Mima i Bosanac se toga dana deklariraju muškim rodom. Tko će ih braniti od razularenih Peđenke ili Milijanke? Gordan Jandroković!? Peđa Matić? Onda će klonovi u Bruxellesu napisati konvenciju o zaštiti jednokratnih muškaraca od nasilja, a hrvatski zombiji ovlastiti Radojku Borić za njezinu provedbu.

Bio bi to cirkus, da se ne radi o iznimno opasnim, rekao bih sotonskim nakanama i to treba jasno reći, kao i to da su znanstvenici koji su spremni stati iza tih procesa obični tezgaroši. Ali neće to proći. Ništa nasilno i neutemeljeno ne može duže opstati, pa neće ni to. Procesi u Europi i svijetu na to ukazuju, jer su usprkos totalnoj kontroli pretežitih medija, ljudima neke stvari koje se godinama događaju počele otvarati oči. Pa vidite li izborne rezultate u Njemačkoj? Nije slučajno i SPD i CSU došao na najniže grane u povijesti.

Nije li u kontekstu Istanbulske konvencije svojevrsni znak vremena da se po Bruxellesu u ustanovama Europske unije otkrivaju razni seksualni škandali, da hrvatskoga predsjednika vlade najviši europski dužnosnik pred tv kamerama štipa za stražnjicu…?

Junkerovo štipanje za stražnjicu Plenkovića odraz je izrazito nakaradnih standarda koji vladaju u ustanovama EU. Oni ukazuju, iako to neki pokušavaju predstaviti kao vic, na dramatično zastranjivanje cijele te strukture i duboko nepoštivanje elementarnih norma pristojnosti. Ne možeš govoriti o ljudskom seksu, a ne poštovati elementarna prirodna određenja čovjeka i gurati podvale kao što je Istanbulska konvencija te čitav niz nakaznih platformi koje nastaju upravo u europskim institucijama. O kakvom seksu može govoriti netko tko ne zna što je, tko se s pedeset godina može proglasiti da je dijete, kao onaj idiot u Kanadi, a država mu to potvrdi i zajamči, tako se može sutra proglasiti i vukom, pa navaliti spolno uznemiravati prema vučjim nagonima na svakoga tko naiđe? U čemu je bitna razlika da se netko tko dobije pravo proglasiti se u pedesetoj godini djetetom od sedam godina, sutra proglasi vukom, konjem, kako god hoće? Ni u čemu.

Prepušta li Plenković obitelj, znanost, obrazovanje i jezik konceptima koje je provodila Milanovićeva šesta najlošija vlada na svijetu prema kriterijima Svjetskoga gospodarskoga foruma?

Prepustio je formalno, iako sam više nego siguran da ni on sam nije daleko od nastojanja tih skupina koje personificiraju Jokić, Budak, ranije Jovanović, a danas Divjak. Jer da je njegov osobni integritet bitno drugačiji, sumnjam da bi on dopuštao divljanje po tim temeljima čovjeka i društva. Čovjek ne radi ono što mu je u suprotnosti, osimako nije prisiljen. Nikakve priče o stabilnosti vlasti ili gospodarskoj stabilnosti ne mogu biti opravdanje za tako dramatičan otklon od kršćanskih načela na kojima navodno počiva HDZ.

Otklon od tih vrijednosti je istodobno radikalno napuštanje i znanstvene pozicije vrjednovanja društva. Ne može biti kršćansko niti znanstveno načelo razaranje svih niti na kojima počiva obitelj, čovjek, muškarac ili žena, niti ima ikakve veze s ljudskim elementarnim pravima prepuštanje tako razornih ideja u odgojni i obrazovni sustav u Hrvatskoj, kakve pronose već godinama te skupine koje si malo prije naveo. Pa od 2012. godine u školama se podučava zdravstveni odgoj koji se u jednome dijelu temelji na klasičnoj pedofiliji. I muk. To je potpuna kapitulacija HDZ –a kao demokršćanske stranke i stranke potekle iz autentičnoga hrvatskoga sustava vrjednota.

Uzroci leže u političkom poretku i krađi nade

Što se dogodilo u proteklih 17 godina da smo od regionalne sile postali država iseljenika, država čije dužnosnike štipaju europski političari? Koji su politički uzroci katastrofalnih pokazatelja? I za koga praznimo hrvatski prostor od Hrvata? Dodamo li valu iseljavanja i izuzetno loše demografske pokazatelje, onda se pitamo komu ili čemu služi država, koja dolazi od glagola držati, a ne otjerati?

Dogodilo se da smo politički poredak ostavili na dlanu strukturama koje su poražene na prvim demokratskim izborima i njihovim izrazito antihrvatskim ciljevima. Iako je to štipanje karikatura stvarnih vrjednota u današnjoj Europi i Europskoj uniji, ono najbolje simbolizira razliku između Tuđmanove i ove Hrvatske.

Ti ciljevi su antihrvatski čak i onda kad im nekakvo protuhrvatstvo nije primarni interes, ma, svaka destrukcija u Hrvatskoj je – protuhrvatska. Zato to govorim. Hrvatska se nije ni osvijestila koliko je pogubno naslijeđe jugoslavenskoga komunizma, nikada u političkim strankama nije potaknuta svijest o nužnosti uklanjanja toga naslijeđa sustavom novih standarda i kriterija, te zakonskih pretpostavki.

Sve se u biti prilagođavalo održavanju stečenih pozicija, a njih su praktično cijelo vrijeme zauzimali nositelji bivšega poretka, samo danas puno opasniji, jer su se zaklonili u navodno demokratske odore.

Bez lustracije svih razina društva, a ona je nemoguća bez dubinskih izmjena izbornoga sustava, neće biti potrebnih promjena. Pogotovo naglašavam znanstvenu evaluaciju na sveučilištima, koja je tamo sinonim za lustraciju. Svi pokazatelji o kojima govoriš, a ponajviše demografsko rasulo zemlje, zapravo su u ciljanim interesima i uzročnici leže u političkom i državnom poretku.

Godinama se uzalud upozoravalo na gubitak povjerenja u državne ustanove, stranke, u sveopće beznađe…

Ljudima se svjesno, što državno-političkim sustavom, što medijskim kampanjama oduzima nada, ciljano se producira njihova individualna nemoć i nebitnost. Bez nade nema ni povjerenja, a bez povjerenja ljudi se ne mogu usprotiviti nametnutim tendencijama. Nemamo svi neograničeno vrijeme za čekanje nade. Ili promjena. Na to kreatori kaosa i računaju i zato sve što se događa, događa se ciljano, promišljeno i organizirano.
Naš poredak nije sposoban riješiti ni jednu krizu

Je li i afera Agrokor u toj funkciji pražnjenja prostora i pražnjenja državne riznice?

Agrokor je samo još jedna etapa u preslagivanju odavno započetoga procesa gospodarenja Hrvatskom, još iz doba prve privatizacije. To je samo gnjili prišt na bolesnom državo-političkom poretku i nije dovoljno očistiti ga, iako je potrebno, nego ozdraviti cijeli organizam. Zato je u funkciji pražnjenja i prostora i riznice i duše. Ukratko, naš državno-politički poredak ne može uspješno i optimalno riješiti ni jednu krizu, pa tako ni Agrokor. Zato toliko inzistiram na radikalnoj promjeni izbornoga sustava. I zato će oligarhije uraditi sve da do nje ne dođe.

Nedavno si predstavljao reprint izdanje Južnoslavenskoga pitanja Ive Pilara. Jugoslavija je u međuvremenu preminula, međutim, jugoslavenska ideja nije. U kojoj je mjeri ona danas hrvatski uteg?

U presudnoj. Jugoslavenstvo je izravna i to smrtonosna negacija svega hrvatskoga. Zbog toga što je ideja jugoslavenstva sadržajno platforma velikosrpstva, kako bi Ivo Pilar rekao – Bizanta, pri čemu ne govorim pogrdno o bizantinizmu, nego o povijesnim sukobima civilizacija Bizanta i Zapada.

Južnoslavensko pitanje je knjiga koja bi morala biti početnica za svakoga tko sudjeluje u hrvatskom javnomživotu, kanon, temelj s kojega se prilazi društvenim pitanjima, jer je nevjerojatno precizno, jasno i posve argumentirano Pilar tom knjigom objasnio strateške silnice na prostorima na kojima živimo.

Recimo, samo u Južnoslavenskom pitanju možeš pronaći nevjerojatno opasnu moguću sinergiju pravoslavlja i islama na prostorima Balkana, pogotovo BiH, kohabitaciju koja je pod Pećkom patrijaršijom funkcionirala gotovo besprijekorno nekoliko stoljeća. U tom sustavu odnosa Hrvatska je izložena nestanku.

Zar se upravo to ne događa u odnosima Moskve, Ankare i Beograda? Tu sinergiju neće spriječiti pokolji koje su Srbi uradili Bošnjacima u BiH, jer se trajnim interesima sve može nadomjestiti. Ja bih rekao da je sudbina Pilarove knjige istodobno pripovijetka o realnom stanju, ali i sudbini hrvatskoga naroda. Što je ona više potisnuta i zanemarena, bliži smo golemim opasnostima. Zato su je lucidni ljudi otisnuli ponovo, kako bi se upravo danas u posve istim odnosima, kao i unazad stotinu godina, hrvatski narod mogao poslužiti tim iskustvima i znanjima u odabiru pravih rješenja. Knjiga je vrhunska dragocjenost.

Nenad Piskač / HKV

Nenad Piskač: Ljubić u Brisanom prostoru: Sustavno onemogućavanje nove nacionalne sinergije (1.)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari