Connect with us

Vijesti

Investiraj na brzinu, imat ćeš vremena za kajanje

Objavljeno

-

BiH ne pridaje pažnju obnovljivim resursima”, navodi se u izvještaju ”Investiraj na brzinu, imat ćeš vremena za kajanje”, koji govori o ulaganjima Svjetske banke (WB), Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u energetske projekte u regiji jugoistočne Europe,.

[dropcap]I[/dropcap]zvještaj su, u sklopu projekta Strategija za održivu energiju jugoistočne Europe (SEE SEP), koji je podržala Europska komisija, UNDP i Balkan Trust for Democracy, pripremile organizacije SEE Change Net, CEE Bankwatch Network i WWF zajedno s 14 organizacija civilnog društva iz zemalja regije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Srbije i Kosova.

[quote]”Za razliku od zemalja u regiji, gdje ove institucije ulažu u određene velike projekte koji su iznimno štetni po okolinu i zdravlje ljudi, u BiH se banke nisu posvetile ovakvim projektima u datom razdoblju”, navodi se u priopćenju Fondacije CPI.[/quote]

Međutim, dodaju, može se zaključiti da ako bh. vlasti, zajedno s međunarodnim institucijama, uskoro ne počnu intenzivnije ulagati u uštedu energije i u obnovljive i održive izvore energije, postojeća postrojenja će nastaviti trovati građane ove zemlje i pogubno utjecati na klimu i okoliš.

300px-VE_Vratarusa_2011Također, deregulacija tržišta 2015. godine će neminovno dovesti do porasta cijena energenata i bez mjera uštede u domaćinstvima i u gospodarstvu, bh. građani i poduzetnici neće moći plaćati energiju koja im je potrebna kako bi normalno živjeli i privređivali.

Prema procjenama stručnjaka, ulaganje u uštedu energije je tisuću puta jeftinije nego ulaganje u kapacitete potrebne za proizvodnju te iste količine energije.

Međunarodna agencija za energiju je podvukla da se emisija ugljen dioksida može značajno smanjiti ulaganjem u energetsku efikasnost te smanjivanjem korištenja termoelektrana na bazi ugljena i fosilnih goriva.

‘Ipak, i dalje se ulaže u tradicionalne, neodržive izvore energije, a fokus je, umjesto na uštedi, postavljen na proizvodnji energije”, naglašeno je u priopćenju.

Smanjenje potrošnje energije za 20 posto kroz projekte uštede i energetske efikasnosti do 2020. godine ne samo da je u skladu s europskim direktivama, već je i od vitalnog značaja za našu regiju. Vlade u BiH moraju prestati razmišljati kratkoročno, ali im je u sadašnjem trenutku, kada se ogroman dio planiranih novih energetskih postrojenja bazira na ugljenu i lignitu, potrebna i pomoć međunarodnih financijskih institucija”, naglašeno je.

bljesak.info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari