Connect with us

Politika

Inzistiramo da Plenković zauzme oštri, a ne uliznički stav prema Srbiji

Objavljeno

-

Tražimo od premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska bezrezervno blokira pregovore Srbije s EU dok se ne počnu rješavati sva otvorena pitanja. Rekli su u Saboru zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) i europarlamentarka Ruža Tomašić. Zastupnik Hrasta je stava da bi Srbiji kao uvjet trebalo postaviti priznanje srbočetničke agresije na Hrvatsku i plaćanje ratne odštete.

Hrvatskom ulasku u Europsku uniju Slovenija je blokirala otvaranje devet i zatvaranje četiri poglavlja, a pritom je slovenija prijateljska država, dok smo sa Srbijom ratovali. ‘Jako mi je bilo žao čuti premijera Plenkovića kako je, kada sam ga pitao što radi po ovom pitanju, sa simpatijama govorio o Srbiji, a s dosta velikim animozitetom prema Sloveniji’, rekao je Zekanović.

Uvjeren sam ako Srbija uđe u EU, nikada nećemo riješiti probleme sa tom državom. ‘Imamo spor po pitanju granica, nestalih u Domovinskom ratu, pitanje priznavanje ratne agresije i ratne odštete. Nijedna hrvatska vlada nije imala hrabrosti tražiti od naših istočnih susjeda ono što nam pripada, da nam se namire svi troškovi koje imamo zahvaljujući srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku, i to je nedopustivo, kaže Zekanović.

‘Inzistiramo da Plenković zauzme oštri, a ne uliznički stav. Neka traži od međunarodne zajednice da se Srbiji uvjetuje ulazak u EU rješavanjem otvorenih sporova s Hrvatskom’.

Tomašić je upozorila da u EU i u Europskom parlamentu nije dovoljno iskomunicirano što se dogodilo u Domovinskom ratu, jer dobar dio zastupnika misli da je riječ o građanskom ratu. ‘Je li loše tražiti da se sve opljačkane umjetnine vrate, je li loše tražiti da se kaže gdje su grobovi naših najmilijih i da naši zarobljenici koji su bili u logorima dobiju odštetu? Ne znam koga se mi bojimo. Svi naši koji idu tamo pregovarati idu s figom u džepu ili se boje izravno reći da su Srbi napali Hrvatsku jer se zna da se sada Srbiji gleda kroz prste’, rekla je Tomašić, dodavši da će ako se ovako nastavi još Srbija od nas tražiti odštetu. ‘Pupovac je ekspozitura srbijanske politike u Hrvatskoj’. ‘On zastupa njihove stavove i to nije tajna. Žalosti me što Pupovčev trojac čini ključnu većinu u Saboru o kojoj ovisi Plenkovićeva Vlada, a još me više žalosti što Plenković po tom pitanju ništa ne radi’ – izjavila je Tomašić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas