Inzko uz kavu s Budimirom! Poništiti smjenu Ante Krajine!

  0

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je na sastanku ponovo pozvao predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi svoju odluku o smjeni ministra financija FBiH Ante Krajine, ili da odluku izmijeni tako da osigura da on može i dalje obavljati funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

  Visoki predstavnik očekuje da Budimir riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da osigura kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obavljanje vlasti i funkcioniranje FBiH i BiH u cjelini.

  Tijekom sastanka sa Budimirom, visoki predstavnik je ponovo istakao potrebu za funkcionalnim institucijama, priopćeno je iz OHR-a.

  “U interesu je građana Federacije BiH i BiH u cjelini da je mjesto ministra finansija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti”, rekao je Inzko.

  Prema Inzkovim riječima, ministar financija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji budžetskih transakcija u Federaciji BiH i bez njegovog potpisa ne mogu biti isplaćene plaće, boračka i socijalna davanja, te servisirani unutrašnji i vanjski dug, a ove isplate prispijevaju veoma brzo.

  “Osim toga, ministar finansija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog savjeta BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći dobiti dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda”, naglasio je Inzko.

  Inzko je podržao održavanje sastanka premijera i predsjednika Federacije BiH s ciljem dogovaranja daljih koraka.

  Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. Siječnja odluku o razrješenju ministra financija Federacije BiH Ante Krajine, zbog odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima HVO-a.

  Srna

  facebook komentari