Connect with us

Iz Svijeta

Irački premijer Abadi Trumpu: Hvala Vam što ste Irak maknuli s popisa ‘zabranjenih’

Objavljeno

on

Irački premijer Haider al-Abadi zahvalio je u ponedjeljak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na uklanjanju Iraka s popisa nekoliko muslimanskih zemalja čijim je građanima zabranjeno putovati u SAD i rekao je da želi snažniju suradnju u borbi protiv Islamske države (IS).

Bio je to prvi sastanak dvojice čelnika u Bijeloj kući otkako je Trump preuzeo dužnost 20. siječnja.

Nakon Abadijeva apela Trump je odlučio da njegova revidirana odluka, kojom se privremeno zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države državljanima nekoliko muslimanskih zemalja, neće uključivati Irak. Obje njegove zabrane putovanja, prvotnu od 27. siječnja i revidiranu verziju od ovog mjeseca, blokirali su savezni sudovi.

“Zahvaljujem vam što ste maknuli Irak iz predsjedničke odluke… to je bio pozitivan odgovor na irački zahtjev koji će poboljšati odnose s Irakom i vrijednost Iraka što se tiče iračko-američkih odnosa”, rekao je Abadi Trumpu.

Abadi je govorio u trenutku dok su iračke snage napredovale u oslobađanju Mosula, drugoga po veličini iračkoga grada, od IS-a.

Trump je Abadiju na sastanku rekao kako zna da njegove snage vode tešku borbu. “To nije lako”, rekao je Trump. “To je jako teško. Vaši se vojnici silovito bore. Znam da Mosul napreduje… Nešto ćemo smisliti. Naš glavni cilj je riješiti se ISIS-a. Riješit ćemo se ISIS-a. To će se dogoditi. To se sada događa”, rekao je Trump.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari