Connect with us

Naši u svijetu

Iračka vlada vodi tešku bitku protiv islamističkih militanata

Published

on

Iračka vlada vodi tešku bitku protiv islamističkih militanata, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bagdadu.

alalamDopisnici javljaju da su pobunjenici bolje opremljeni i uvježbani od iračke vojske. U Bagdadu vlada sumnja da se vladine snage mogu oduprijeti sunitskim militantima na čelu s ISIL-om (Islamske države u Iraku i Levantu).

Sjeverno od Bagdada okuplja se iračka vojska kako bi zaustavila prodor sunitskih militanata. Šijitski borci, njih oko 10.000, spremaju se za obranu glavnog iračkoga grada.

ISIL, sunitska skupina bliska Al-Qaiidi, krenula je od novoosvojene kontrolne točke na iračko-sirijskoj granici dalje na istok i zauzela još tri iračka grada: Ravu i Anu na Eufratu, istočno od Kaima, te Rutbu koja je južno, na cesti koja spaja Bagdad s Jordanom., objavili su očevici i službe sigurnosti.

U subotu su zauzeli graničnu kontrolnu točku uz al-Kaim, što ISIL-u omogućuje uspostavu opskrbnih pravaca prema Siriji u kojoj se koristi kaosom koji je posljedica trogodišnjega ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada.

ISIL-ov je cilj stvaranje islamskoga kalifata koji ne bi u obzir uzimao granice što su ih postavile kolonijalne sile prije stotinu godina. Sunitska plemena u pretežno pustinjskome graju žive na objema stranama te granice.

Može li SAD spasiti Irak?

U novu misiju spašavanja Iraka krenuo je američki državni tajnik John Kerry.

Washington je iznimno zabrinut zbog ofenzive sunitskih džihadista i sektaštva šijitskog premijera Nurija al Malikija. Kerry će od danas do 27. lipnja posjetiti Jordan, Belgiju i Francusku gdje će s partnerima i saveznicima razgovarati o stabilnosti te o osnivanju vlade u kojoj bi bili predstavnici svih zajednica u Iraku. hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari