Pratite nas

Iz Svijeta

Iran: Američki brodovi koji zaprijete iranskim bit će uništeni

Objavljeno

na

Iran će uništiti američke ratne brodove koji zaprijete sigurnosti iranskih brodova u Perzijskom zaljevu, rekao je u četvrtak na državnoj televiziji šef iranske elitne Revolucionarne garde, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Teheran zbog “uznemiravanja” američkih plovila.

“Naredio sam našim pomorskim snagama da unište sve američke terorističke snage u Perzijskom zaljevu koji prijete sigurnosti iranskih vojnih i svih drugih brodova”, rekao je general Hossein Salami.

“Sigurnost Perzijskog zaljeva dio je iranskih strateških prioriteta.”

Trump je u srijedu rekao da je uputio američku mornaricu da puca na iranske brodove koji ih uznemiravaju na moru, ali je kasnije rekao da ne mijenja vojna pravila djelovanja.

Američka vojska je ranije ovog mjeseca objavila da se 11 brodova iranske Revolucionarne garde nekoliko puta približilo američkim ratnim brodovima u Perzijskom zaljevu na “opasan i uznemirujuć” način.

Teheran je za incident optužio svog dugogodišnjeg neprijatelja.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo švicarskog veleposlanika u Teheranu, koji zastupa američke interese u toj zemlji, zbog najnovijih napetosti između Teherana i Washingtona.

“Amerikancima poručujem da smo potpuno odlučni i ozbiljni u obrani naše nacionalne sigurnosti, naše morske granice, naše sigurnosti plovidbe i naših snaga sigurnosti. Odlučno ćemo odgovoriti na svaku sabotažu”, rekao je Salami.

“Amerikanci su iskusili našu moć u prošlosti i moraju iz toga učiti.”

Napetosti između Irana i SAD-a porasle su 2018. kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest svjetskih sila iz 2015. i ponovno Teheranu nametnuo sankcije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif sugerira Trumpu da se posveti spašavanju američkih vojnika od epidemije koronavirusa.

“U američkoj vojsci je preko 5.000 zaraženih. Također, američke snage nemaju što raditi više od 11.000 kilometara od kuće i provocirati naše mornare na našim vlastitim obalama Perzijskog zaljeva”, tvitao je Zarif.

Iranski vođe klera vide prisutnost američke vojske na Bliskom istoku kao sigurnosnu prijetnju Islamskoj Republici.

Iranska Revolucionarna garda u srijedu je priopćila da su lansirali prvi vojni satelit u orbitu. Objavu je kritizirao Washington.

Američka vojska tvrdi da bi ista balistička tehnologija dugog dometa koja se koristi za slanje satelita u orbitu mogla omogućiti Teheranu lansiranje raketa dugog dometa, jednog dana i s nuklearnim bojnim glavama.

Teheran odbacuje američke tvrdnje da tim aktivnostima prikriva razvoj balističkih projektila i navodi da nikad nije težio razvoju nuklearnog oružja. (Hina)

Donald Trump američkoj mornarici: Uništite svaki iranski brod koji vas ugrozi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Hrvati mogu u Austriju bez radnih dozvola, ali posla nema

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Austriju od 1. srpnja mogu bez radnih dozvola, no u toj zemlji posla više nema ni za domaće, piše u četvrtak Večernji list.

Austrija je bila jedina članica Europske unije koja je zadržala zabranu zapošljavanja za Hrvate punih sedam godina, koliko je vremena prošlo otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Otvaranje tržišta rada događa se za obje zemlje u bitno promijenjenim okolnostima, Austrija ima najveću stopu nezaposlenosti nakon Drugog svjetskog rata te posla više nema ni za domicilno stanovništvo, dok se i u Hrvatskoj nova radna mjesta broje na prste.

Da nije bilo korone, Hrvatska bi danas imala barem 60.000 zaposlenih više nego što ih ima sada. Prvi su kod nas s tržišta otpali stranci, ali i domaća sezonska radna snaga koja se zapošljavala na Jadranu.

Austrijske vlasti ističu da se posljednjih sedam godina u Austriju doselilo 13.000 hrvatskih državljana, a u trenutku potpunog otvaranja tržišta i za Hrvate u Austriji je ukupno bilo zaposleno 33.400 hrvatskih državljana, najvećim dijelom u turizmu, industriji, trgovini i građevinskom sektoru.

Bez posla i s prijavom na tamošnjem uredu za nezaposlene je oko 7000 hrvatskih građana od približno 83.000 vlasnika hrvatskih putovnica koji žive u Austriji. Njih oko 46.000 rođeno je u Hrvatskoj. U toj zemlji 9 posto radne snage dolazi iz neke od drugih članica EU.

Austrija sada ne očekuje masovniji dolazak hrvatskih radnika, a pojedini analitičari vjeruju da bi mogao uslijediti i obrnuti trend – povratak iseljenih njihovim kućama, i to ne samo iz Austrije nego i iz drugih europskih država, donosi Večernji list. (Hina)

Ivica Šola: Hrvati, i ne samo Hrvati, sve masovnije napuštaju Irsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Wahington poziva Tursku da ne pretvori Aju Sofiju u džamiju

Objavljeno

na

Objavio

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aju Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

“Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve”, napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruga koje traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

“Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine”, dodao je Pompeo.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je rekao da Tursku “iznenađuju” te izjave i dodao da “nitko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima”.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao “velikom pogreškom”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari