Connect with us

Iz Svijeta

Iran će lansirati satelit, SAD vidi povezanost s razvojem projektila

Objavljeno

-

Iran će lansirati satelit u nedjelju, rekao je vladin ministar, u sklopu programa za koji SAD kaže da je paravan za razvoj balističkih projektila. 

“Satelit Zafar bit će lansiran u orbitu danas iz Semnana”, rekao je iranski ministar informacija i tehnologija komunikacije Mohamad Džavad Azari-Džahromi, prema službenoj novinskoj agenciji IRIB.

Iran je izveo dva neuspješna lansiranja satelita prošle godine.

SAD kaže da je zabrinut da bi se balistička tehnologija dugog dometa koja se koristi za lansiranje satelita u orbitu  također mogla koristiti da se lansiraju nuklearne bojne glave. Teheran opovrgava da je satelitska aktivnost paravan za razvoj projektila i kaže da nikad nije nastojao razvijati nuklearno oružje.

Administracija Donalda Trumpa  ponovno je nametnula  sankcije Iranu nakon povlačenja Washingtona iz međunarodnog sporazuma  sklopljenoga radi ograničenja iranskoga nuklearnoga programa.

Trump je rekao da nuklearni sporazum nije bio dovoljno obuhvatan te nije uključio ograničenja iranskoga programa projektila.

Ionako visoke, napetosti između dviju zemalja još su se  povećale nakon što je u američkom napadu dronom ubijen najistaknutiji iranski vojni zapovjednik Kasem Sulejmani u Bagdadu 3. siječnja, na što je Iran uzvratio napadom projektilima na američku bazu u Iraku.

Kad satelit bude u orbiti, prva slika koju je emitirati bit će Sulejmani, rekao je ministar Azari-Džahromi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari