Connect with us

Iz Svijeta

Iran i šest sila dogovorili povijesni nuklearni sporazum

Objavljeno

on

Iran i šest svjetskih sila dogovorili su povijesni nuklearni sporazum koji će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegova nuklearnog program, objavio je iranski je diplomat 14. srpnja nakon dugotrajnih pregovora.

[ad id=”68099″]

Nuklearni pregovori između Teherana i šest svjetskih sila (Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države) premašili su krajnji rok za postizanje konačnog dogovora koji je istekao u ponoć u ponedjeljak. Diplomati su međutim nastavili pregovarati.

„Sav se naporan trud isplatio i postigli smo sporazum. Bog blagoslovio naš narod“, rekao je iranski diplomat agenciji Reuters uz uvjet da ne bude imenovan. Drugi iranski dužnosnik potvrdio je sporazum.

U tijeku je završna plenarna sjednica pregovarača P5+1 i Irana u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču nakon čega će se održati konferencija za novinare, objavila je glasnogovornica Europske unije Catherine Ray.

Službeni Teheran i šest svjetskih sila pregovarali su više od 16 dana na ministarskoj razini kako bi razriješili 12 godina dug prijepor između Zapada i Irana zbog njegova nuklearnog programa.

Agencije su ranije prenijele da plan o kojem su se složili Međunarodna atomska agencija (IAEA) i Iran uključuje posjet vojnom postrojenju u Parčinu kao i moguće intervjue s iranskim nuklearnim znanstvenicima.

Iranska studentska novinska agencija ISNA objavila je da će iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif i šefica diplomacije EU Federica Mogherini pročitati za nekoliko sati zajedničku izjavu u sjedištu UN-a u Beču, u nazočnosti ministara vanjskih poslova svih šest velikih sila.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari